رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تبریز؛

دستگاه های دولتی ما در راستای حفظ اسناد دقت کافی ندارند

1398/07/18 - 14:12 - کد خبر: 3955
اسناد و کتابخانه ملی ایران

نصر: رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اهمیت حفظ اسناد و انتقال آن به نسل ‌های آینده گفت: طبق قانون و مصوبه دولت تمام دستگاه‌ها باید اسنادشان را به مرکز اسناد ملی تحویل دهند.

به گزارش نصر، روز چهارشنبه با حضور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آئین تکریم و معارفه رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمالغرب کشور در تبریز برگزار شد.

"اشرف بروجردی" در مراسم معارفه رییس جدید مرکز اسناد شمال غرب کشور در تبریز اظهار کرد: یکی از نقص های دستگاه” های اجرایی این است که آنچه در اختیار دارند را ملک مطلق خودشان می ”دانند و در واقع این رویکرد بسیار آسیب رسان است.

وی با بیان اینکه هرمقاومتی در برابر تهاجم معنا می یابد، فزود:بی تردید جهاد به معنای آغازگر بودن جنگ”نیست. بخشی از این دفاع مربوط به اسناد ملی ما می شود. لازمه این مقاومت، حراست از سرمایه  کشور است چراکه این سرمایه به عنوان میراث در اختیار ما قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه مرکزی به نام اسناد ملی تولید ایجاد شده که وظیفه اش حفظ و حراست از اسناد قدیمی و گرانبهااست، تصریح کرد: همه اسناد باید به آرشیو ملی واگذار شود و اگر دقت کنیم کمتر دچار حادثه می شویم.

بروجردی با تاکید بر نگهداری درست و اصولی اسناد در مرکز اسناد ملی و مجهز بودن این مکان به آخرین استانداردهای نگهداری اسناد گفت: اواخر خرداد سال گذشته اسناد وزارت نیرو طعمه حریق شد و این خطری است که بیخ گوش همه دستگاه” هاست. متاسفانه دستگاه های دولتی ما در راستای حفظ اسناد دقت کافی ندارند. رسالت همه دستگاه های اجرایی طبقه بندی، میکروب زدایی و نگهداری طبق اصول استاندارد اسناد است تا با حفظ و حراست آن ها در اختیار ارشیو ملی قرارداده شود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ابراز کرد: سازمان اسناد ملی دارای ۱۲ شعبه منطقه ای است که یکی از آن ها شمال غرب کشور و شامل سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل است و برای حفظ و حراست از این اسناد تمام دست” اندرکاران باید دست در دست هم بدهند.

بروجردی با اشاره به کمبود فضای مرکز اسناد ملی شمال غرب کشور در تبریز گفت: این مرکز مسئولیت خطیری در جمع آوری و حفاظت اسناد ملی سه استان دارد و مسئولان استان باید تدبیری بیندیشند تا فضای استاندارد برای نگهداری اسناد ملی در استان ایجاد شود.

وی با اشاره به اینکه امسال ۴ میلیارد تومان برای خرید کتاب در نظر گرفته” ایم، افزود: هم اکنون به دلیل تحریم ”ها دستمان برای خرید کتب خطی باز نیست، اما قیمت ”گذاری برای خرید در سال های بعد انجام می” شود و سازمان برنامه و بودجه نیز در این راستا اوراق به ما ارائه می ”دهد، مردم نیز نسبت به این مسئله رویکرد خوبی نشان می ”دهند.

وی اظهار کرد: رئیس جمهوری برای خرید کتاب و تجهیزات خیلی همت گماشتند به طوری که ۲۰ میلیارد تومان در سال ۹۶ برای خرید مجموعه خطی محدث قمی اختصاص دادند و خیلی از منابع دیگر را از اشخاص خریداری کردیم.

بروجردی از تجهیز و تکمیل ساختمان آرشیو به سیستم اطفاء حریق طی دو سال گذشته خبر داد و گفت: با هزینه هفت میلیارد تومان تجهیزات اطفاء حریق در مرکز آرشیو نصب شد.

وی یکی دیگر از کارکردهای سازمان اسناد ملی را دیجیتالی کردن منابع عنوان کرد و گفت: در کشورهای پیشرفته هم همه منابع دیجیتال نمی ”شوند اما حدود ۱۵ درصد منابع از مجموع بالای ۹۰ میلیون برگ سند را دیجیتالی کردیم.

بروجردی در رابطه با کتاب” های خطی نیز با بیان اینکه ۴۰ هزار جلد کتاب خطی داریم، اعلام کرد: تمام این کتاب های خطی اسکن شده و بر روی سایت قرار داده شده اند.

مرکز اسناد شمال غرب کشور می”تواند پاسخگوی نیاز پژوهش”گران باشد
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این نشست با اشاره به نقش و اهمیت مرکز اسناد ملی شمال” غرب کشور در استان گفت: اسنادی که در این مجموعه نگهداری می” شود، جزو اسناد با ارزش و گران قیمت به شمار می” رود؛ چون علاوه بر ارزش مادی ارزش معنوی این اسناد نیز بسیار بالاست و در واقع این اسناد تاریخی هویت ما هستند و باید محل مناسبی برای این اسناد در نظر گرفته شود تا مردم به خصوص پژوهشگران بتوانند به راحتی به این اسناد دسترسی داشته باشند.

"محمدرضا پورمحمدی" با بیان اینکه بسیاری از اسناد معتبر و قدیمی اعم از اسناد زمین و ملک و قراردادها در دست افراد عادی و شهروندان است، انتقال این اسناد به مرکز اسناد شمال غرب کشور را خواستار شد.

وی افزود: حافظه ملی بخشی از کمیته های یونسکو است و  زمینه ماندگاری آثار را فراهم می کند و در این راستا ما چند نمونه ثبت جهانی از جمله وقف نامه ربع رشیدی را داریم.

استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه در زمان حاضر نیز بر روی نقشه فرش ایران به منظور ثبت جهانی کار می ”کنیم؛ افزود: یکی دیگر از آثار در دست ثبت مان مثنوی مولاناست که مدعیانی پیدا شده که یکی از آنها افغانستان به دلیل تولد مولانا در بلخ و دیگری ترکیه به دلیل مدفن مولانا است که برای ثبت این اثر، یونسکو از ما خواست که دو کشور دیگر را راضی کنیم تا به عنوان میراث مشترک سه کشور ثبت شود. 

"محمدحسین آل ”هاشم" رئیس پیشین مرکز اسناد شمال غرب کشور نیز از تحویل مرکز پیش آرشیو هزار متری ضد زلزله برای این مرکز خبر داد و گفت: با این مرکز مشکل پیش آرشیو برای همیشه حل شد.

وی افزود: ایجاد آرشیو دوم در قسمت ضلع غربی نیز یکی از کارکردهای ماست و هم اکنون برای نگهداشتن اسناد مشکلی نداریم.

"غلامعلی پاشازاده" رئیس جدید این مرکز نیز با بیان اینکه اسناد ملی حافظه تاریخی ما هستند و باید در اختیار اهل تحقیق قرار گیرند، گفت: برای صیانت از اسناد هرچند فضا کم است اما کار سازمانی خوبی انجام شده است.

وی افزود: چندین میلیون برگ سند را باید سازماندهی کنیم و بتوانیم با سازمان های دیگر نیز ارتباط برقرار کرده و با نهادهای مردمی و دولتی نیز همکاری کنیم.

پاشازاده تاکید کرد: اسنادی که به عنوان گنجینه در دست خانواده است باید آنها را جذب کرده و به این مرکز انتقال دهیم همچنین ارتباط بین مرکز و مراکز تحقیقاتی باید برقرار شود و پای دانشجویان را به این مراکز باید باز کنیم.

در این جلسه غلامعلی پاشازاده به عنوان رییس جدید مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور معرفی و از خدمات محمدحسین آل هاشم قدردانی شد.

انتهای پیام/

پژوهشیار