کارشناس مسائل سیاسی:
نقش آذربایجان در مبارزات ضداستمعاری باید تبیین شود
1399/12/01 - 13:03 - کد خبر: 38092
نصر: کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به کارنامۀ درخشان تبریز و آذربایجان در مبارزات ضداستماری و ضداستبدادی در یک سدۀ اخیر، خواستار تبیین بیش از پیش این نقش آفرینی شد.
به گزارش نصر، میکائیل جمالپور در حاشیه پیش همایش دانش آموزی شیخ محمد خیابانی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: تبریز نه تنها صرفاً در جریان نهضت تنباکو و یا دوران مشروطیت که از آن تاریخ به بعد در جریانی قرار گرفته که باید نام آن را جریان مبارزه با استعمار و استبداد در یکصد سال گذشته نامید.
وی با بیان اینکه قیام شیخ محمد خیابانی و مبارزات ضد استعماری و ضداستبدادی او را باید در چارچوب همین جریان تحلیل کرد، افزود: از ۲۹ بهمن امسال که مقام معظم رهبری در دیدار تصویری با جمعی از مردم آذربایجان شرقی بر ضرورت معرفی نقش آفرینان تاریخ آذربایجان توصیۀ مؤکد داشتند، مسئولیت ما سنگینتر شده است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور آذربایجان شرقی گفت: امروز ما بر دوش بزرگان ایستادهایم و اگر در عرصههای مختلف علمی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی حرفی برای گفتن داریم به خاطر سرمایههای گذشته است و اگر آن سرمایهها را نادیده گرفته و فراموش کنیم، برای آیندگان هیچ ارثی بر جای نخواهیم گذاشت.
وی به معرفی برخی از قهرمانان به عنوان «اسوه» در قرآن کریم اشاره و اظهار کرد: در قرآن از پیامبر اکرم (ص) به عنوان اسوه نام برده میشود و معنی این حرف آن است که اگر ملتی قهرمانی نداشته باشد، همیشه احساس حقارت میکند و در برابر ملتهای دیگر خوار میشود.
ضرورت معرفی شیخ محمد خیابانی به نسل جدید
جمالپور افزود: نکتۀ دیگر این است که بدون دیدن آدمهای بزرگ، انسان بزرگ نمیشود و لذا باید آدمهای بزرگ را شناخت و زندگی آنها را مورد مطالعه قرار داد.
عضو کمیته علمی ستاد بزرگداشت یکصدمین سالگرد شهادت شیخ محمد خیابانی اضافه کرد: شیخ محمد خیابانی یکی از قهرمانان و بزرگان ماست که برگزاری همایشهای بزرگداشت او به مثابه ایستادن بر روی دوش این شخصیت بزرگ است تا هم، نسل حاضر او را بشناسند و هم مقدمهای برای شناخت آیندگان فراهم شود.
جمالپور در بخش دیگری از سخنان خود با طرح این سوال که چه درسهایی از شخصیت و مبارزات شهید شیخ محمد خیابانی میتوان گرفت، گفت: باید اذعان کرد که ایران به رغم داشتن قدمتی ۷۰۰۰ ساله و تجربۀ ۲ بار تمدن سازی در دوران قبل از اسلام و بعد از اسلام که هیچ تمدن و کشوری بر روی کرۀ زمین مالک این ویژگی نیست، دچار عقب ماندگی شده که ذهن سیاسیّون اواخر قاجار را هم مشغول کرده بود.
وی، با دسته بندی علل این عقب ماندگی به دو دستۀ علت داخلی و علت خارجی افزود: علت داخلیِ عقب ماندگی ایران، استبداد شاهان مخصوصاً بعد از دوران صفویه بود و علت خارجی، استعمار خارجی بود.
شیخ محمد خیابانی علیه استعمار خارجی قیام کرد
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: ۱۰۰ سال قبل که حکومت داخلی به شدّت ضعیف شده بود و ایرانِ ۲۰ میلیون نفریِ آن زمان مورد هجمۀ استعمار روسها از شمال و انگلیسیها از جنوب قرار گرفته بودند، شیخ محمد خیابانی به پا خاسته و همزمان با میرزا کوچک خان جنگلی در شمال و رئیسعلی دلواری در جنوب، علیه استعمار خارجی قیام میکند.
وی با تاکید بر اینکه قیام سه مبارز مزبور که هر سه هم به شهادت رسیدند، حاوی پیامها و درسهای مهمی است، گفت: سوال این است که چه کسانی این سه قهرمان ملی را به شهادت رساندند؟ اینجاست که جریانی به نام «نفوذ» خودنمایی میکند.
جمالپور افزود: پروژه نفوذ همیشه آسیب جدی به ما زده است. عوامل این پروژه هم افرادی هستند که انقلابی نبوده و یا اساساً به ایران عشق ندارند و متأسفانه ضربهای که نفوذیها میزنند، واجد تخریبها و آثاری است که تلاشهای ترامپ، بایدن و همۀ آمریکا فاقد آن هستند.
این کارشناس مسائل سیاسی در بخش پایانی سخنان خود با اظهار این عقیده که حیف است که در همایشها و جلساتی که برگزار میشود، نام امام خمینی (ره) برده نشود، افزود: هنر بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی این بود که همۀ مردم را به صحنه آورد. حاج قاسم سلیمانی هم که یکی از قهرمانهای بزرگ ماست، خود را سرباز ملت ایران و نه سرباز یک قشر خاص از ملت میدانست. پیام این حرفها آن است که در هر کاری باید تلاش شود همه به میدان آورده شوند چراکه «ائل گوجی، سئل گوجی» است (همبستگی، قدرتی مانند قدرت سیل دارد) و به اتفاق، جهان میتوان گرفت.
همایش بینالمللی و دو روزۀ بزرگداشت شهید شیخ محمدخیابانی به منظور بررسی علمی ابعاد شخصیت، اندیشه و مبارزات ضداستعماری و ضداستبدادی این روحانی مبارز در انقلاب مشروطیت ایران، در روز ۲۲ اسفند سال جاری مقارن با «روز شهید و بزرگداشت مقام شهدا»، به ترتیب در شهرهای تبریز و شبستر و روز ۲۳ اسفند در تهران برگزار خواهد شد.
شیخ محمد خیابانی از روحانیون مبارز دوران مشروطیت و از نمایندگان مردم آذربایجان در مجلس آن دوره بود که یکصد سال پیش در ۲۱ شهریور سال ۱۲۹۹ هجری شمسی، در راه مبارزه با استعمار توسط مزدوران داخلی به شهادت رسید.
انتهای پیام/