وزیر علوم تحقیقات و فناوری تاکید کرد:
اقتدار آفرینی ایران در زمینه های علمی/حفظ آثار علمی دانشمندان
1399/11/21 - 11:33 - کد خبر: 37537
نصر: وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: ایران در زمینه های علمی اقتدار آفرینی می کند و این موفقیت ها افزایش امید و اقتدار نظام اسلامی را به همراه دارد.
به گزارش نصر، منصور غلامی صبح سهشنبه در آئین رونمایی از سامانه جامع صدور کد شناساگر دیجیتال (DOR) یا شناسنامهدار کردن فعالیتهای پژوهشی، فناوری، نوآوری و آثار هنری که در مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری برگزار شد، گفت: این مرکز در سالهای گذشته چند مأموریت مهم را به اجرا درآورده که همگی مد نظر وزارت علوم بوده و از جمله آنها رتبهبندی دانشگاههاست.
وزیر علوم افزود: مرکز علمسنجی که در شیراز قرار دارد و مرکز بینالمللی کشورهای اسلامی نیز به شمار میرود باید از هر فرصتی برای اجرای مأموریتهای تعریف شده بهره گیرد و به نوبه خود مرکز معتبری در جهان اسلام و غرب آسیا باشد.
غلامی ابراز امیدواری کرد که با مدیریت منابع علمی در کشور به صورت یکپارچه بتوان دستاوردهای علمی و آثار مادی و معنوی دانشمندان را حفظ کرد.
به گفته غلامی، در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نیازمندیم خدمت فرزندان این آب و خاک را اطلاعرسانی کنیم و با این اقدام به افزایش امید و اقتدار نظام اسلامی با عنوان کشوری تأثیرگذار افتخار کنیم به خصوص در زمینههای علمی چرا که این حوزهها اقتدار آفرین هستند.
رئیس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری نیز در این آئین به معرفی سامانه جامع صدور کد شناساگر دیجیتال (DOR) پرداخت و گفت: این پروژه در سطح بینالمللی و در راستای تحقق جهش تولید در خدماترسانی به جامعه علمی کشور طراحی و اجرا شده است.
محمدجواد دهقانی افزود: شناسه دیجیتال اشیا یک کد منحصر به فرد برای هر شخص است که همانند اثر انگشت به مقالات، نشریات، همایشها، کتابها، پایاننامهها، آثار هنری و نرم افزار تعلق میگیرد.
وی با بیان اینکه این شناسه مانند بارکدی برای شناسایی اشیا به کار میرود، اظهار کرد: با دریافت کد DOR در سامانه به آدرس Dorl.net به شیء لینکی اختصاص داده میشود که دسترسی اطلاعات آن همواره امکان پذیر خواهد بود.
رئیس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری در ادامه سامانه صدور شناسه دیجیتال اشیا را از جمله دستاوردهای مهم در حوزه علم و فناوری برشمرد که حاصل آن شناسنامه دار کردن همه فعالیتهای علمی و پژوهشی کشور در طول تاریخ و بخصوص آغاز جنبش علمی از بیست سال گذشته است.
وی اضافه کرد: بر این اساس یکی از توصیههای رهبری در راستای شعار اقتصاد مقاومتی در حوزه علم تحقق خواهد یافت زیرا با وجود این سامانه ضرورتی به استفاده از سایر کد شناساگر خارج از کشور وجود ندارد.
دهقانی افزود: نیاز به این ابزارهای شناساگر در ایران در حوزههایی مانند نظامهای استنادی، انتشارات علمی با استفاده از محملهای اطلاعاتی مختلف مانند نشریات و همایشها و تجارت الکترونیکی از یک طرف و مسأله زیرساخت شبکه ملی اطلاعات و نبود مکانیزم اجرای حقوق مالکیت معنوی در محیط دیجیتالی از طرف دیگر اهمیت این سامانه را بیشتر نشان میدهد.
رئیس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری با بیان اینکه تاکنون در سطح ملی و بینالمللی هیچ نظامی به منظور شناسایی منحصر به فرد و پایدار اشیا اطلاعاتی در محیط دیجیتالی طراحی و پیادهسازی نشده است، گفت: به جز DOR استانداردی ملی در این خصوص در کشور وجود ندارد.
دهقانی از جمله مزایای این سامانه را دسترس پذیری آسان و سریع به اطلاعات کامل کتابشناختی مقالهها و کارهای پژوهشی، ارجاع دهی ساده، شفاف و سریع با کمترین احتمال بروز خطا، افزایش رؤیت پذیری بیشتر مقاله و درنتیجه افزایش تعداد ارجاعات علمی و بنابراین افزایش ضریب تأثیر و اعتبار نشریه، امکان دستیابی همه سامانههای پژوهشی و آموزشی دانشگاهها به اطلاعات کتابشناختی مقالات و همایشها، شناسایی مالکیت معنوی و کاهش سرقت ملی، مکانیابی سریع محتوا و انتخاب سهل، دسترسی به دادههای تحقیقاتی را برای کشف و شناسایی و استفاده مجدد، سیاستگذاری در راستای اقتصاد مقاومتی و صرفهجویی ارزی برشمرد.
وی تعداد مقالاتی را که سالانه در کشور انتشار مییابد، ۶۵ هزار عنوان اعلام کرد و گفت: در صورتی که این مقالات با سامانه خارجی صورت پذیرد، میزان هزینه مورد نیاز برای اخذ کد شناساگر با احتساب سه دلار برای هر مقاله بیش از ۳۰۰ هزار دلار خواهد بود که با رونمایی این سامانه در هزینه ارزی صرفهجویی خواهد شد.
وی افزود: در سامانه یادشده امکان صدور کد شناساگر دیجیتال برای مقالات سالهای گذشته نیز وجود خواهد داشت و با احتساب این مقالات، میزان کل هزینه ارزی صرفهجویی شده بیش از ۵ میلیون دلار خواهد بود.
دهقانی عنوان داشت: در حال حاضر پایگاه استنادی علوم جهان اسلام وبسرویس تولید شناسه DOR را برای سامانههای مدیریت نشریات ارائه کرده است که نشریات میتوانند از سایت نشریه خود برای هر مقاله با یک کلیک درخواست شناسه کنند.
وی ادامه داد: برای برقراری ارتباط شرکت پشتیان کننده نشریات میتواند این امکان را برای کاربران خود فراهم کند همچنین وبسرویس بازیابی اطلاعات مقاله با استفاده از DOR برای سیستم اتوماسیون پژوهشی دانشگاهها نیز ارائه شده است که دانشگاهها میتوانند به راحتی با وارد کردن شناسه در وبسایت خود اطلاعات مقاله را مشاهده کنند.
رئیس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری اظهار کرد: شناسنامه DOR بلافاصله پس از تولید و ارائه معتبر است.
یاداور میشود: پروژه کد شناساگر دیجیتال ابتدا توسط گروه مدیریت پژوهشی مدیریت اطلاعات مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری در قالب یک طرح پژوهشی برای نشریات فارسی ارائه شده بود که در سال ۱۳۹۹ سامانه جامع صدور کد شناساگر دیجیتال DOR به صورت کاملاً استاندارد و کاربردی توسط گروههای تحقیق و توسعه برنامهنویسی استنادی و تجزیه و تحلیل منابع پایگاه استنادی علوم جهان اسلام بهطور کامل بازطراحی، پیادهسازی و برای صدور کد شناساگر دیجیتال برای همه فعالیتهای پژوهشی، فناورانه، نوآورانه و نیز آثار هنری و نرمافزار فراهم شده است.
انتهای پیام/