گزارش اختصاصی نصر/

تجارت با نقاب فقر در شهر بدون گدا/ 200 متکدی خارجی از تبریز دیپورت شدند

1399/11/06 - 22:40 - کد خبر: 36615
گدایان، متکدیان

نصر: همه شهر تبریز را بدون گدا می‌شناسند اما به تازگی متکدیانی تازه وارد در سطح شهر که یا از روی فقر و یا عادت با چهره‌های مختلفی در بعضی مناطق شهر پرسه می‌زنند، شهروندان تبریزی را غمگین می کنند.

به گزارش نصر، چادر سیاهی بر سرش انداخته و با ماسک سیاه بقیه قسمت های صورتش را پوشانده است، طوری که فقط نصف چشم هایش قابل رویت هستند؛ در یکی از پیاده روهای شلوغ وسط شهر نشسته است و مقداری جوراب مردانه جلویش ریخته است. سرش رو به پایین است و تسبیح بزرگی هم در دستانش دارد، انگار با همین تسبیح ذکر می گوید و برای مردمی که به یاری اش می شتابند دعای خیر می کند؛ وقتی از مقابلش رد می شودم صدایم می کند تا یک جوراب از او بخرم.
 
این روزها مانند گذشته ها، گدایان که بسیاری از آن ها غیر بومی تبریز و حتی تبعه کشورهای خارجی هستند، در کوچه ها با زدن زنگ مردم از آنان طلب نیاز نمی کنند و برداشتن عصا و خود را کور و یا فلج نشان دادن و... از کار گدایان گذشته است؛ امروزه این افراد با شیوه ای کاملا مدرن و هوشمندانه اقدام به کسب درآمد می کنند!
 
مردم شهر تبریز که به شهر بدون گدا معروف است، چنین ناهنجاری های اجتماعی را تحمل نمی کنند و خیریه های مختلفی از جمله موسسه حمایت از مستمندان تبریز با تکدی گری به روش های جدید هم مقابله می کند و نیازمندان واقعی را تحت حمایت خود قرار می دهد.
 
جمع آوری ۴۴۰ متکدی
مدیر عامل موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز از جمع آوری ۴۴۰ متکدی در ۹ ماه امسال از سطح شهر تبریز خبر داد و خاطرنشان کرد: از ابتدای سال تا کنون، ۱۵۶۶ مورد متکدی در سطح شهر داشتیم که ۴۴۰ مورد آن جمع آوری و ۷۲۶ مورد از آنان نیز از محل متواری شده اند.
 
محمد صادق نائبی در گفتگو با خبرنگار نصر با بیان این که برای متکدیان جمع آوری شده در این موسسه پرونده تشکیل می شود، اظهار داشت: متکدیانی که جمع آوری می شوند، پس تحقیقات لازم اگر نیازمند واقعی باشند تحت پوشش حمایتی موسسه قرار می گیرند، اما اگر مشخص شود این افراد نیازمند نیستند، بعد از گرفتن تعهدات لازم از موسسه بدرقه می شوند.
 
وی افزود: بسته به این که متکدیان جمع آوری شده، دارای چه مشکلاتی باشند از آنان حمایت می کنیم؛ اگر سالمند باشند و کسی را برای نگهداری نداشته باشند به اداره بهزیستی معرفی می شوند، اگر بیمار روانی باشند به بیمارستان رازی معرفی می شود، اگر معتاد باشند به ماده ۱۶ معرفی می شوند، اگر اهل شهرستان باشند با پرداخت هزینه سفر به شهر خود بازگردانده می شوند و اگر هم توان کار کردن را داشته باشند به کاریابی معرفی می شوند تا صاحب شغل شوند و در نهایت اگر نیازمند باشند تحت پوشش موسسه خود درآورده و از آنان حمایت می کنیم.
 
نائبی با بیان این که به خاطر درآمد بالای متکدی، بعضی افراد هستند که با وجود هشدارهای ما باز هم به فعالیت خود ادامه می دهند، خاطرنشان کرد: البته اگر باز هم به متکدیگری ادامه دهند تا سه مرتبه به آنان تذکر داده می شود و در صورت تکرار، از طریق مراجع قضائی برخورد می شود.
 
 
ردپای قاچاق انسان در بین متکدیان بیگانه
مدیر عامل موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز همچنین به جمع آوری ۲۰۰ متکدی بیگانه در تبریز اشاره کرد و افزود: در یک سال اخیر ۲۰۰ متکدی را که از تبعه کشور پاکستان بودند، در تبریز شناسایی و به اردوگاه ورامین تحویل دادیم.
 
نائبی با بیان این که اگر به این افراد اجازه سکونت در این شهر را می دادیم، امروزه جمع آوی آنان امری بسیار مشکل محسوب می شد، خاطرنشان کرد: با وجود این که اتباع بیگانه در تمام استان های کشور وجود دارند، اما تنها جایی که موردی از اتباع بیگانه مشاهده نمی شود، همین شهر تبریز است.
 
وی با بیان این که اقامت این افراد کاملا غیرقانونی بود، تصریح کرد: همه این کارها با همکاری بسیار ارزنده دادستانی انجام گرفت که به نحو احسن از ما حمایت کردند.
 
وی همچنین از حضور هدایت شده برخی از این افراد در تبریز خبر داد و تصریح کرد: در بین این اتباع بیگانه که در تبریز بودند، چند نفری به صورت هدایت شده به این شهر آمده بودند و در قاچاق اعضای انسان هم نقش داشتند، چرا که تمام درآمدهای خود را تنها به حساب یک شخص خاصی واریز می کردند.
 
ساعتی 300 هزار تومان
یک عضو هیئت مدیره موسسه خیریه حمایت از مستمندان تبریز هم در گفتگو با خبرنگار نصر تکدی گری را جزو ناهنجاری های اجتماعی پردرآمد دانست و خاطرنشان کرد: تکدی گری با اینکه از لحاظ جایگاه اجتماعی یک ناهنجاری محسوب می  شود، اما جز فعالیت های پردرآمد محسوب می شود.
 
آقای رشیدی افزود: به عنوان مثال اگر صبح ساعت هشت جیب های یک متکدی را بررسی کنیم، می بینیم تا هشت صبح 300 هزار تومان درآمد داشته است.
 
وی ادامه داد: درآمد این افراد آنچنان بالا است که در یک ساعت می توانند نزدیک 300 هزار تومان درآمد داشته باشند..
 
رشیدی با بیان اینکه بیشتر این افراد نیازمند واقعی نیستند، خاطرنشان کرد: اگر در بین این افراد نیازمند واقعی وجود داشته باشد، به آنان رسیدگی می کنیم اما به ندرت امکان دارد که بتوان آنان را تحت پوشش قرار داد، چون معمولا نیازمند بودنشان محرز نمی شود.
 
عضو هیئت مدیره مستمندان تبریز با اشاره به این که موسسه حمایت از مستمندان تبریز تا در مورد استحقاق افراد تحقیق نکند افراد را تحت پوشش قرار نمی دهد، افزود: در تشکیل پرونده برای نیازمندان صرفا به گفته های آنان اکتفا نمی کنیم و افراد بعد از تحقیقات میدانی از محل زندگی افراد تحت پوشش حمایتی موسسه قرار می گیرند.
 
رشیدی با بیان این که خواهان تحت پوشش قرار دادن نیازمندان واقعی هستیم، تصریح کرد: الان ما به حد کافی پول داریم و نمی توانیم نیازمند واقعی را پیدا کنیم تا به وی کمک نماییم؛ به همین خاطر درخواست داریم اگر کسی نیازمند واقعی سراغ دارد به ما معرفی نماید.
 
به کودکان کار پول ندهید
مدیرعامل انجمن خیریه فرزندان رحمت تبریز هم در گفتگو با خبرنگار نصر با بیان این که در صورت مشاهده کودکان کار در خیابان های تبریز، با هماهنگی اورژانس اجتماعی یا شهرداری یا پلیس 110 این کودکان را جمع آوری می کنیم، خاطرنشان کرد: خوشبختانه با سیاست هایی که این مرکز داشت و با هماهنگی های صورت گرفته، میزان کودکان کار در تبریز در حال اتمام است
 
رامین نوابی افزود: تقریبا 40 نفر از کودکان کار در سطح شهر باقی مانده است که تقاضا داریم مردم در صورت مشاهده آنان با شماره تلفن های 123 یا 35400400 تماس حاصل نمایند.
 
نوابی به ساماندهی این کودکان اشاره کرد و اذعان داشت: در راستای ساماندهی کودکان کار، با دستور و هماهنگی قضایی، خانواده این کودکان را در جریان قرار می دهیم و تمام سعی خود را می کنیم تا فرد به آغوش خانواده خود بازگردد.
 
وی با بیان این که اگر فردی در سن زیر 18 سال کار کند جزء کودکان کار محسوب می شود، خاطرنشان کرد: بعد از مشاوره و مددکاری برای خانواده این کودکان، اگر خانواده مشکل خاصی نداشته باشد بعد از اخذ تعهد برای عدم به کارگیری دوباره کودک، این کودکان به خانواده خود باز می گردند.
 
نوابی ادامه داد: بعد از بررسی وضعیت خانواده، اگر مشکلی برای ادامه تحصیل کودک و یا مشکل معیشتی و پزشکی داشته باشند، برای آنان پرونده تشکیل داده و تحت پوشش موسسه قرار می دهیم.
 
وی بزرگترین معضل در تبریز را کمک نقدی مردم این شهر به کودکان کار دانست و تصریح کرد: متاسفانه بزرگترین معضل ما در تبریز این است که وقتی مردم کودکی را سر چهارراه می بینند به آنان پول می دهند و نمی دانند که این یک آسیب بزرگ برای این کودک محسوب می شود.
 
مدیرعامل انجمن خیریه فرزندان رحمت تبریز اکثریت کودکان کار را فرزندان طلاق یا دارای والدین معتاد و یا خانواده ای که دچار مشکلات معیشتی است، عنوان کرد و اذعان داشت: موسسه "فرزندان رحمت" آمادگی خود را برای پذیرش کودکان کار و کمک به خانواده آنان به صورت 24 ساعته اعلام می کند.
 
وی در پایان تعداد کل پذیرش شدگان این موسسه را تا الان 222 نفر عنوان کرد و اذعان داشت: از این تعداد 131 نفر کودک کار و 55 نفر نیز کودک خیابانی بودند.
 
نوابی افزود: 41 کودک از این موسسه ترخیص شده اند و هشت نفر از آنان نیز به خدمت سربازی اعزام و 17 نفر هم صاحب شغل شده اند؛ همچنین پنج نفر از این کودکان ازدواج کرده و هشت نفرشان نیز از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند.
 
گزارش نصر حاکی است، از روی نیاز و یا عادت؛ هر چه که باشد برخی را سمت تکدی گری روانه ساخته است؛ سال‌هاست آمار و ارقام تکدی گری در کلانشهر تبریز رو به کاهش می‌باشد اما تعداد انگشت شماری به چشم می‌خورند که شاید از روی فقر به این کار سوق یافته‌اند.
 
همه شهر تبریز را بدون گدا می‌شناسند اما به تازگی متکدیانی تازه وارد در سطح شهر که یا از روی فقر و یا عادت با چهره‌های مختلفی در بعضی مناطق شهر پرسه می‌زنند، شهروندان تبریزی را غمگین می کنند. موسسه های خیریه حمایتی آمادگی خود را برای حمایت از افراد نیازمند به صورت آبرومندانه بارها اعلام کرده اند و انتظار از شهروندان تبریزی این است افراد نیازمند واقعی را به این موسسه ها معرفی کنند و از انجام کمک های مستقیم خودداری کنند.
 
انتهای پیام/
 

پژوهشیار