خبر/

آلودگی هوا چه بر سر حیوانات شهری چه می‌آورد؟

1399/10/14 - 15:44 - کد خبر: 35208
آلودگی هوا

نصر: در روزهایی که نفس بسیاری از شهروندان شهرهای مختلف کشور به‌علت تشدید آلودگی هوا تنگ شده است ممکن این سوال پیش آید که این هوای آلوده بر سر جاندارانی که در شهرها با ما هم‌زیستی می‌کنند، چه می‌آورد؟ یک متخصص اکولوژی حیات‌ وحش و مدیریت زیستگاه‌ها می‌گوید که آثار بلند مدت آلودگی هوا بر حیوانات می‌تواند شامل افزایش میزان مرگ و میر و کاهش زادآوری در آن‌ها باشد.

به گزارش نصر، افشین علیزاده در گفت و گویی ضمن اشاره به اینکه آلودگی هوا به اشکال مختلفی می‌تواند بر حیات وحش تاثیر گذار باشد، اظهار کرد: آلودگی هوا به دو شکل کوتاه و بلند مدت آثار مخربی را بر سلامت حیات وحش بر جای می‌گذارد که تاثیر کوتاه مدت آن مشابه تاثیری است که بر سلامت انسان می‌گذارد یعنی آلودگی هوا می‌تواند از طریق دستگاه تنفسی و ریه وارد بدن حیوانات شود که اثر آن کوتاه مدت است و ممکن است حیوانات در برابر آن مقاومت از خود نشان دهند.
وی در ادامه درباره تاثیرات بلند مدت آلودگی هوا بر حیات وحش توضیح داد: آلاینده‌های موجود در هوا از جمله دی‌اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق که خود حاوی فلزات سنگین هستند تاثیرات بلند مدتی بر حیات وحش شهری می‌گذارند به گونه‌ای که فلزات سنگین وارد بدن حیوانات می‌شود و نه تنها دفع نمی‌شود بلکه به‌ شکل و اندازه‌های مختلفی در بافت بدن آن‌ها تجمع پیدا می‌کند.
به گفته این استاد دانشگاه، تحقیقات انجام شده بر جوندگان اطراف کارخانه‌ها نشان داده است که فلزات سنگین به‌صورت‌های مختلفی در بافت‌های مختلف بدن آن‌ها از مو و پوست گرفته تا استخوان، عضلات و کبد آن‌ها تجمع پیدا کرده است.
وی ادامه داد: تجمع فلزات سنگین در بافت بدن حیوانات باعث ایجاد اختلال در زادآوری، طول عمر و سلامت آن‌ها می‌شود که در نهایت می‌تواند به افزایش میزان مرگ و میر و کاهش زادآوری آن‌ها منجر شود. حیوانات شهری نیز از این امر مستثنی نیستند و فلزات سنگین بر سلامت و بدن آن‌ها نیز تاثیرات مخربی دارد.
این متخصص اکولوژی حیات‌ وحش خاطرنشان کرد: آلودگی هوا علاوه‌بر اینکه می‌تواند تاثیرات بلند مدتی بر سلامت حیواناتی که بیشتر مورد توجه مردم هستند مانند سگ، گربه، کبوترها و پرندگان بگذارد، می‌تواند بر سایر جانورانی که در شهرها با انسان هم‌زیست هستند اما کمتر مشاهده می‌شوند، اثر بگذارد مانند جوندگان از جمله موش و خفاش‌ها که بیشتر در شب فعال هستند.
علیزاده در ادامه اظهار کرد: آلودگی هوا و فلزات سنگین می‌توانند از طریق تنفس یا از طریق خوردن حشراتی که خود در آب‌هایی زادآوری می‌کنند که فلزات سنگین را جذب کرده باشد، وارد بدن خفاش‌ها شود. به عنوان مثال پشه مدتی در آب زندگی می‌کند و پس از بالغ شدن توسط خفاش‌ها خورده می‌شود.
به گزارش ایسنا، انواع گونه‌های حیات وحش ازجمله پرندگان، چرندگان، خزندگان، جوندگان، پستانداران و ... نقش موثری در چرخه طبیعت دارند که کاهش ناگهانی و غیرطبیعی جمعیت آن‌ها می‌تواند به نحوی بر زندگی انسان‌ها و سایر جانوران موثر باشد.
انتهای پیام/

پژوهشیار