مدیرعامل موسسه خیریه مستندان تبریز در گفتگو با «نصر»؛

رمز موفقیت موسسه حمایت از مستمندان تبریز غیردولتی و مردمی بودن آن است/ ۴ هزار نفر تحت پوشش مستمندان تبریز هستند

1398/03/26 - 10:21 - کد خبر: 2405
محمدصادق نائبی، مدیرعامل موسسه خیریه مستندان تبریز

نصر: مدیرعامل موسسه خیریه مستندان تبریز گفت: موسسه خیریه مستمندان تبریز مردمی ترین خیریه ای است که در تبریز وجود دارد و یکی از رمزهای موفقیت این موسسه، غیردولتی، غیرسیاسی و مردمی بودن آن است.

به گزارش نصر، "محمدصادق نائبی" با حضور در تحریره آژانس خبری نصر، به سوالات خبرنگار این مجموعه پاسخ داد..

وی با بیان اینکه شعار ما 《نیازمندان واقعی را در یابیم نه متکدیان خیابانی را》نوعی فرهنگ سازی در راستای ساماندهی یکی از معضلات اجتماعی است، گفت: آرمان شهر بدون گدا دست آورد بيش از نيم قرن تلاش فرهنگى موسسه حمايت از مستمندان تبريز و همكارى و همراهى مردم آگاه شهر تبريز مي باشد و نباید با كمك به گدايان حرفه ايى آن را به آسانى از دست بدهیم.

وی به تاریخچه فعالیت خیریه مستمندات تبریز اشاره کرد و گفت: موسسه خیریه مستمندان تبریز از سال ۱۳۵۱ توسط جمعی از خیرین بازار با ۷ نفر هیئت امنا فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد که امروزه این موسسه اهداف و فعالیت خود را با ۸۰ نفر هیئت امنای همیشه پای کار پیش می برد.

نائبی تصریح کرد: موسسه خیریه مستمندان تبریز اهداف خود را در چهار حوزه اعم از پیشگیری و جمع آوری متکدیان، تحت پوشش قرار دادن خانواده های مستمربگیر، کمک به درمان بیماران سرطانی، تهیه جهیزیه بعد از تحقیق پیش می برد.

وی با بیان اینکه مستمندان تبریز می توانست به خیریه جهانی تبدیل شود، افزود: مستمندان تبریز مردمی ترین خیریه ای است که در تبریز وجود دارد و یکی از رمزهای موفقیت این موسسه، غیردولتی، غیرسیاسی و مردمی بودن آن است. برای اینکه بتوانیم در قلب مردم نفوذ کنیم، هرگونه توهین و برچسب ها را تحمل کردیم و نگذاشتیم برچسب دولتی و سیاسی به پیشانی این موسسه خیریه مردم نهاد بزنند.

نائبی اذعان کرد: امروز نزدیک ۲ هزار خانواده و میانگین ۴ هزار نفر تحت پوشش موسسه خیریه مستمندان تبریز هستند.

مدیرعامل موسسه خیریه مستندان تبریز به خط قرمز های مستمندان تبریز اشاره کرد و گفت: یکی از خط قرمزهای این موسسه، عدمدریافت کمک و حمایت دولت است. دومین خط قرمز این موسسه، عدم سپرده گذاری بودجه مستمندان در بانک ها است، این در حالی است که تمام حساب های مستمندان تبریز به صورت قرض الحسنه است.

نائبی با اشاره به اینکه سفره افطاری موسسه خیریه مستمندان تبریز با بیش از نیم قرن فعالیت امسال هم طبق روال سال های گذشته روزانه برای ۸۰۰ نفر بی بضاعت گشوده است، ابراز کرد: هر سال توسط بانیان مراسم افطاری در ایام رمضان  ۸۰۰ نفر از مددجویان و نیازمندان افطاری افطاری داده می شود. سال های قبل هر روز یک نفر بانی داشتیم اما امسال این تعداد به ۴ نفر رسیده است.

وی با بیان اینکه تبریز به شهری بدون گدا معروف است، اذعان کرد: یقینا هیچ شهری بدون گدا نخواهد بود. چرا که تکدی گری یک پدیده اجتماعی است. اما تفاوت شهر تبریز را هنگامی که به شهرهای مختلفی چون تهران، شیراز، اصفهان، مشهد و .... می رویم احساس می کنیم. فرهنگ سازی باعث شده تا مدعی شویم تبریز شهری بدون گدا  است.

وی به نحوه ساماندهی تکدی گران در شهر تبریز اشاره کرد و گفت: در سال ۹۶، بالغ بر یک هزار و ۸۱۴ تکدی گر از سطح شهر جمع آوری شده بود که این آمار در سال ۹۷ به یک هزار و ۲۱۱ نفر رسید. برای جمع آوری و ساماندهی متکدیان از سطح شهر، با ۶ نفر از مامورین نیروی انتظامی قرارداد بسته ایم.

وی ادامه داد: افرادی که به مستمندان تبریز معرفی می شوند با بررسی و تحقیق کارشناسان، اگر نیازمند باشند، با تشکیل پرونده مستمری و ارزاق می دهیم، اگر خانواده داشته باشد به خانواده هایشان تحویل می دهیم، اگر مشکلات روانی داشته باشند به بیمارستان و متخصصان ارجاع می دهیم، اگر مربوط به مشکلات بهزیستی باشد به اداره کل بهزیستی استان تحویل می دهیم، اگر از اطراف و حاشیه استان آمده باشد، به محل سکونتشان بازمی گردانیم، اگر معتاد باشند به کمپ های ترک اعتیاد می بریم، اگر جویای اشتغال باشند، کاریابی انجام می دهیم و در پایان اگر بعد از چندبار تذکر پایبند به تعهداتشان نباشند، توسط نیروی انتظامی به دستگاه قضایی ارجاع می دهیم.

مدیرعامل موسسه خیریه مستمندان تبریز گفت: هیچ انتظاری از صدا و سیمای استان برای کمک و اطلاع رسانی جهت ساماندهی متکدیان و یا فرهنگ سازی نداریم چرا که هدف ما تبلیغ موسسه خیریه مستمندان تبریز نیست‌ و صدا سیما صرفا در چهارچوب قوانین خود گام بر می دارد.

نائبی تاکید کرد: شهرداری موظف به حمایت و یاری مستمندان تبریز است. از شهرداری جهت تسهیل در اختیار قرار دادن بیلبوردهای تبلیغاتی سطح شهر انتظار بیشتری داریم چرا که در واقع کاری که ما می‌کنیم وظیفه شهرداری است.

وی به حرکت‌نمایشی شهرداری تبریز در خصوص جمع آوری متکدیان با موتور سیکلت اشاره کرد و گفت: چگونه می توان با موتور سیکلت متکدیان معتاد یا زن را سوار موتور کرد؟! سیستم دولتی به دلیل حرکت های نمایشی در امر جمع آوری متکدیان، موفق نمی شود به همین دلیل نهاد های مردمی بسیار موفق تر از سیستم های دولتی هستند.

وی با بیان اینکه نیاز اغلب مددجویان را ارزاق تشکیل می دهد، افزود: قبل از افزایش نرخ یارانه، پرداختی مستمندان نسبت به سیستم های دولتی سه برابر بود. امسال با افزایش نرخ یارانه ها تقریبا در پرداخت مستمرها هم تراز هستیم. هر مددجو نزدیک ۱۲۰ هزار تومان مستمری و ارزاق از موسسه خیریه مستمندان تبریز دریافت می کند که اگر میانگین آن را حساب کنیم، هر خانواده بالغ بر ۷۰۰  هزار تومان دریافت می کند.

مدیرعامل موسسه خیریه مستمندان تبریز با بیان اینکه حداقل هزینه های تهیه اقلام جهیزیه سه برابر افرایش یافته است، گفت: یقینا در یک حالت استثنایی به سر می بریم؛ طول عمر مستمندان چنین وضعیت اسفناکی به لحاظ اقتصادی به خود ندیده بود. علی رغم اینکه میزان کمک های مردمی افزایش یافته است، همچنان توان‌پاسخ دهی به نیاز نیازمندان در مقابل شدت تورم با دچار همراه شده است.

نائبی اظهار کرد: موسسه خیریه مستمندان تبریز، برای کمک‌به نیازمندان هیچ محدودیتی ندارد، حتی اگر اسم آن ها در لیست موسسات خیریه دیگر و یا بهزیستی و کمیته امداد باشد.

وی افزود: با وجود اینکه برای دارو و درمان مستمندان بیمه تکمیلی نداریم، اما عملکردی بهتر از  بیمه تکمیلی را اتخاذ می کنیم؛ یعنی اگر کسی نیاز به دارو، درمان و یا عمل جراحی داشته باشد، بدون اینکه هزینه ای خرج کند هزینه ها را پرداخت می کنیم.

وی ادامه داد: هزینه تحصیلی، دانشجویی و یا اگر دانش آموز باشد در ثبت نام به مدرسه یا تهیه لوازم التحریر یا تهیه یونی فرم مدرسه کمک می کنیم. این موسسه با گرفتن جشن تولد و مناسبت های مختلف، همچنین دادن هدایا امید به زندگی را در افراد بی بضاعت افزایش می دهد.

نائبی اذعان کرد: موسسه خیریه مستمندان تبریز خانه هایی که توسط خیران به این موسسه اهدا می شوند را با عهد قرار داد چندساله در اختیار نیازمندان به مسکن قرار می دهد؛ همچنین در بازسازی و تعمیر ساختمان به کمک یاری گران می رسد.

وی با اشاره به اینکه شهرداری تبریز طی طرح جمع آوری و ساماندهی صندوق صدقات سطح شهر، خسارت زیاد و گرانی را به خیریه مستمندان تبریز وارد کرد، گفت: صندوق هایی که تک به تکشان برای ما هزینه بودند حتی به خودمان بازنگرداندند. طرح ساماندهی صندوق صدقات یکی از نیازهای اساسی بود اما هر طرحی دارای اصول و ضوابط اجرایی است که متاسفانه شهرداری رعایت نکرده بود.  

مدیرعامل موسسه خیریه مستمندان تبریز اظهار کرد: زمانی که کمیته امداد وجود نداشت، موسسه خیریه مستمندان تبریز حامی اصلی نیازمندان شهر تبریز بود.

وی با ییان اینکه امروزه آسان ترین، پر درآمدترین شغل، تکدی گری است، تاکید کرد: درآمد روزانه تکدی گران بالای 200 هزار تومان است. به همین دلیل است که از مردم می خواهیم تا به تکدی گران خیابانی پول ندهند و اگر قصد کمک دارند آن ها را به ما معرفی کنند و کمک هایشان را از طریق موسسات خیریه انجام دهند.

نائبی ابراز کرد: جوانان امروزی از خدمات و فعالیت موسسه خیریه مستمندان تبریز مطلع نیستند. برخی پرداخت های مستمندان از طریق برنامه و یا خودپردازها انجام می گیرد.

وی اذعان کرد: جای تاسف دارد که آذربایجان شرقی دومین استان بعد از سیستان بلوچستان در آمار ازدواج دختران در سنین پایین است. در این راستا موسسه خیریه مستمندان تبریز با برگزاری کلاس های مهارت زندگی در دو بخش «روانشناسی و  بازگویی زندگی ائمه اطهار »در صدد توانمندساختن زوجین برای زندگی است.

وی ادامه داد: آذربایجان شرقی جزو رتبه های اول در نزاع است. در این راستا با برگزاری کلاس های کنترل خشم در صدد کاهش درگیری های منجر به جراحت هستیم.

نائبی در پایان تصریح کرد: ما در زمینه کمک به حل آسیب های اجتماعی مانند خودکشی، اعتیاد، حاشیه نشینی معضلاتی مربوط به مشکلات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ... هم برنامه ریزی می کنیم.

انتهای پیام/

پژوهشیار