معاون وزیر بهداشت:

آمار دقیق مبتلایان کرونا قابل برآورد نیست

1399/01/27 - 14:06 - کد خبر: 18448
علیرضا رئیسی

نصر: معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: با توجه به محدودیت تعداد تست، امکان برآورد دقیق همه مبتلایان به ویروس کرونا در هیج کشوری نیست. بطور قطع آمار واقعی بیش از آمار رسمی است اما اینکه آمار رسمی را ضرب در ۲ یا سه یا عدد دیگری بکنیم درست نیست.

به گزارش نصر به نقل از ایرنا، علیرضا رئیسی روز دوشنبه در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس از وزارت بهداشت، برگزار شد در پاسخ به ایرنا افزود: در مورد آمار واقعی برای خیلی بیماری ها امکان برآورد داریم چون بیماری برای ما شناخته شده است اما در مورد کرونا هنوز شناخت کافی نداریم و حتی در مورد سرایت آن از یک نفر اول در چین اعلام شد که از یک نفر به ۳.۸ است اما بعد گفته شد قدرت سرایت از یک نفر به ۱.۸ نفر است

وی ادامه داد:  با توجه به اینکه هنوز شیوع بیماری ادامه دارد و درصد زیادی از بیماران علامت ندارند ، یکی  از راهها این است کل  افراد را تست کنیم و برآورد شیوع کنیم. 

رئیسی گفت: میزان سرایت و شیوع در جایی مثل قم یا گیلان قطعا با میزان شیوع با برخی استانهای جنوبی کشور خیلی میزان شیوع پایین تر متفاوت است و نمی توانیم آمار ۵ برابر یا ۶ برابر آمار رسمی را به عنوان برآورد اعلام کنیم.

معاون وزیر بهداشت افزود: اقدام دیگری که انجام می دهیم این است که با توجه به اینکه افرادی که این بیماری را گرفته اند و بعد بهبود پیدا کرده اند بحث تست سرولوژیک که می توان افراد را تست کرد که آیا مواجهه قبلی داشته اند یا نه که بحث های زیاید دارد و البته این تست هم کاذب بالایی دارد.

وی گفت:  فعلا برآورد دقیقی نمی شود از آمار واقعی داشته باشید و نی توانیم در دو یا سه ضرب کنیم اما اما قطعا مواردی که کشف کردیم، آمار واقعی نیست و هیچ جای دنیا به جز کره جنوبی که میزان تست آنها بالا بود. سایر کشورها فرصت نشده جمعیت بزرگی تست انجام شود برآورد دقیقی وجود ندارد.

رئیسی افزود: اما هر کشوری که آمار می دهد مثلا آمریکا ۵۶۰ هزار مبتلا دارد اگر تست ها بیشتر شود میزان ابتلا بیشتر از این است.  اسپانیا، ایتالیا و حتی ایران هم مواردی که ما پیدا کردیم و قطعی شده را اعلام می کنیم به همین علت برنامه بیماریابی را اجرا کرده ایم و قطعا تعداد بیشتر از این است اما اینکه چقدر بیشتر است معلوم نیست.

وی گفت: اینکه ۸۰۰ هزار مبتلا شدند و چندین برابر آمار اعلام شده مرگ داریم قطعا درست است. ممکن است کسانی مدل سازی کنند اما این ویروس حساب کتاب ندارد و این مدل سازی ها درست نیست اینکه ۵۶ هزار نفر فوتی باشند قطعا درست نیست و اولین بار است که می شنویم و حتی این تعداد مرگ بر اثر بیماری تنفسی هم نداشته ایم. اگر همه فوتی های بمیاری های تنفسی را در نظر بگیریم این تعداد نیست.

رئیسی درباره غربالگری کرونا در کشور گفت: کمترین جایی که در کشور غربالگری شده در تهران است در بسیاری از استانها بالای ۸۰ درصد غربالگری شد و در تهران حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد  غربالگری شده است.

وی افزود: نمی دانم هر وقت کار خوبی در کشور شروع می شود عده ای باور نمی کنند و حرف های نادرست می زنند در مورد کمپین فشار خون هم گفتند چقدر هزینه شد و چرا فشارسنج خریداری شد و کسی نگفت کاری خوبی شد که افراد فشار خونی را پیدا کردند و تحت درمان قرار دادید.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: در طرح غربالگری کرونا نیز با افراد تماس گرفته می شود و از او نظرسنجی می شود که از خدمات راضی بودند، ۹۸ درصد راضی بودند و دو درصد هم ناراضی بودند.

وی افزود: سه نامه زدیم به معاونت تحقیقات وزارت بهداشت نامه زدیم که به عنوان یک بخش بیرونی تا این طرح را بررسی کنند. دوم به سازمان بهداشت جهانی و سوم به دانشگاههای علوم پزشکی که این طرح را ارزیابی کنید. خودمان هم بررسی می کنیم و طرح غربالگری کرونا در واقع در چهار جا بررسی می شود.

افرادی که مشمول روزه گرفتن نیستند
وی در پاسخ به پرسش درباره افرادی که نمی توانند روزه بگیرند گفت: موضوع روزه داری در کمیته علمی ستاد کرونا مطرح شده است و کمیته علمی باید رسمی مطرح کند اما حدودی که توافق شده را اعلام می کنم و دو سه روز آینده کل اطلاعیه کمیته علمی رسانه ای می شود.

رئیسی گفت: چند موردی که توافق روی آن هستند این است که افرادی که مثبت هستند و کمتر از دو هفته از بیماری آنها  مشمول روزه گرفتن نیستند. افراد بالای ۶۵ سال یا افرادی که بیماری زمینه ای دارند و امکان ایزوله شدن برای آنها وجود ندارد نیز مشمول نمی شوند.

معاون وزیر بهداشت افزود: عده ای هم ربطی به کرونا ندارد، کسانی که روزه گرفتن باعث آسیب شدید به آنها می شود، برای آنها هم پیشنهاد شده که واجب نیست ما حکم شرعی نمی دهیم فقط بحث های ضرر و زیان را می گوییم و علما و فقها فتوا می دهند سایر موارد قطعی واعلام می شود.

معاون وزیر بهداشت در مورد بازگشایی  اصناف نیز  گفت: ۱۲ هزار صنف مختلف مشمول اجرای پروتکل های بهداشتی هستند که برای آنها بیش از ۱۸۰ پروتکل مختلف تدوین شده و تاکنون یک میلیون و ۲۰۰ هزار صنف در سامانه وزارت بهداشت ثبت نام کرده اند.

وی ادامه داد: در این مرحله باید به دنبال قطع زنجیره انتقال ویروس باشم با توجه به آگاهی مردم و رعایت اصول دستورالعمل ها شاهد این هستیم که آرامشی ایجاد شده و باید مراقب باشیم که این آرامش و تسلط در مدیریت باعث سهل انگاری نشود و فکر نکنیم ویروس از کشور ما خارج شده است.

رئیسی ادامه داد: ویروس همچنان وجود دارد و افراد زیادی مبتلا می شوند، اقتصادهای زیادی را فلج می کند، کوچکترین سهل انگاری باعث می شود شاهد پیک مجدد بیماری باشیم و در  برخی استانها دوباره پیک بیماری و افزایش تعداد بستری را در بیمارستانها داشته باشیم.

رئیسی درباره وضعیت کرونا در روستاها گفت: نظارت بر بهداشت آب در روستاها بسیار مهم است وزارت نیرو و آب و فاضلاب روستایی، باید تلاش بیشتری کند که در روستاها آب لوله کشی داشته باشند. ما وظیفه نظارت و هشدار و تذکر به مسئولان داریم و این کار را انجام می دهیم.

فیش ۲۰ هزار تومانی پرستاری نداریم
معاون بهداشت وزیر بهداشت ادامه داد: درباره پرستاران با توجه به حجم کاری که در کشور انجام شد، حتی نیروهای بازنشسته پرستاری اجازه دارند به کار برگردند. در همه جای دنیا بحث روش بکارگیری پرستاران مطرح است. در همه جای دنیا یا باید آزمون طی شود اما اکنون در شرایط اضطرار روش این است که در این شرایط  بدون گزینش به صورت ۸۹ روزه بکارگیری شوند اما قبل از پایان این دوره باید تعیین تکلیف شوند و بکارگیری این افراد و وضعیت آنها باید مشخص شود.

رئیسی افزود: فیش های ۲۰ هزارتومانی پرستاری را نمی دانم که واقعیت دارد یا نه اما گر در اختیار دارید به ما اعلام کنید که در کدام بیمارستان بوده است. فکر می کنم اشتباه باشد تا اصل باشد اینکه به یک پرستار ۲۰ هزار تومان بدهیم کرایه تاکسی هم نمی شود و درست نیز و قطعا فیش های زیادی هم هست که این طور نبوده است.

معاون وزیر بهداشت درباره ثبت نام مراکز درمانی در سامانه اصناف گفت: هدف ما از ثبت نام  اصناف و بیمارستانها فقط ارسال پروتکل بهداشتی است، پروتکل بهداشت مربوط به بهداشت محیط، بهداشت ارائه دهندگان خدمت و گیرندگان خدمت است مثلا بحث نوبت دهی، دفع زباله ها، در پروتکل ها آمده است.

وی افزود: جامعه پزشکی در خط مقدم خدمت هستند و قطعا پروتکل ها را رعایت می کنند و الزام ثبت نام برای این است که پروتکل را داشته باشند و اگر پروتکل را دارند، اصراری نداریم. اکثر پزشکان در مورد کرونا مسلط هستند اما یکسری اصول بهداشتی برای مراجعه کنندگان و دفع زباله است که باید رعایت شود.

رئیسی گفت: تاکنون بیش از ۱۴ هزار مطب و درمانگاه ثبت نام کرده اند و به محض ثبت نام دستورالعمل را برای آنها ارسال می کنیم.
انتهای پیام/

پژوهشیار