سخنگوی وزارت آموزش‌ و پرورش:

تنوع مدارس باید کاهش یابد/ نحوه تخصیص سرانه مدارس

1405/07/18 - 17:03 - کد خبر: 170530
دانش‌ آموزان

نصر: سخنگوی وزارت آموزش‌وپرورش با تأکید بر ضرورت کاهش تنوع مدارس و فراهم‌کردن فرصت‌های آموزشی برابر برای دانش‌آموزان، از تغییر شیوه خدمت‌رسانی به دانش‌آموزان شاهد و ایثارگر خبر داد و گفت: حمایت‌های آموزشی از این دانش‌آموزان باید متناسب با نیازهای تحصیلی آن‌ها و صرف‌نظر از مدرسه محل تحصیلشان انجام شود.

به گزارش نصر، علی فرهادی با بیان اینکه یکی از مسائلی که نظام تعلیم و تربیت کشور با آن مواجه است، تنوع زیاد مدارس است گفت: از جمله مدارس نمونه دولتی، تیزهوشان، شاهد، هیئت‌امنایی و سایر مدارس با شرایط پذیرش متفاوت. این تنوع گاهی موجب سردرگمی خانواده‌ها می‌شود؛ به‌گونه‌ای که والدین برای ثبت‌نام فرزندان خود در مدارس نزدیک محل زندگی‌شان با محدودیت‌هایی مانند آزمون ورودی، شرایط خاص پذیرش یا محدوده جغرافیایی مواجه می‌شوند.
وی با بیان اینکه این وضعیت مطلوب نیست و باید برای کاهش تنوع مدارس تلاش کنیم افزود: زیرا تعدد بیش از حد مدارس می‌تواند به سردرگمی خانواده‌ها و شکل‌گیری احساس تفاوت طبقاتی میان مدارس منجر شود.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با تاکید بر ضرورت فراهم کردن شرایط آموزشی مطلوب برای همه دانش‌آموزان ادامه داد: همه مدارس باید از شرایط آموزشی مناسب و مطلوب برخوردار باشند و نباید این‌گونه باشد که امکانات و کیفیت آموزشی یک مدرسه به‌مراتب بهتر از مدرسه‌ای دیگر باشد.
فرهادی با اشاره به ضرورت حمایت از دانش‌آموزان خانواده‌های شاهد و ایثارگر گفت: در بحث مدارس شاهد، باید شیوه خدمت‌رسانی به این دانش‌آموزان مورد توجه قرار گیرد تا شرایط لازم برای تقویت بنیه علمی آن‌ها فراهم شود و از فرایند تحصیل عقب نمانند.

تغییر فرایند خدمت‌رسانی به دانش‌آموزان مدارس شاهد
وی با بیان اینکه در برخی حوزه‌ها، از جمله آموزش عالی، برای دانشجویانی که به حمایت آموزشی بیشتری نیاز دارند، امکانات و برنامه‌های تقویتی در نظر گرفته می‌شود تا بتوانند ضعف‌های آموزشی خود را جبران کنند افزود: در آموزش و پرورش نیز باید برای دانش‌آموزان شاهد و ایثارگر، متناسب با نیازهای آموزشی آن‌ها، زمینه حمایت و تقویت تحصیلی فراهم شود.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر ضرورت بازنگری در شیوه‌های موجود ادامه داد: در راستای کاهش تنوع مدارس، فرایند خدمت‌رسانی به دانش‌آموزان مدارس شاهد نیز تغییر خواهد کرد تا خانواده‌های شاهد و ایثارگر، صرف‌نظر از مدرسه‌ای که فرزندانشان در آن تحصیل می‌کنند، بتوانند از حمایت‌های آموزشی لازم برخوردار شوند.
فرهادی با اشاره به دیدگاه متخصصان حوزه تعلیم و تربیت درباره ضرورت کاهش تنوع مدارس گفت: یافته‌های پژوهشی، علمی و تجربی بر ضرورت پرهیز از تکثر بیش از حد مدارس تاکید دارند و آموزش و پرورش تلاش می‌کند شرایطی فراهم کند که دانش‌آموزان شاهد و ایثارگر نیز از حمایت‌های لازم برای تقویت تحصیلی برخوردار شوند.

نحوه تخصیص سرانه مدارس و حمایت از دانش‌آموزان مناطق محروم
وی با تشریح نحوه تخصیص سرانه مدارس و حمایت از دانش‌آموزان مناطق محروم افزود: در بودجه وزارت آموزش و پرورش، ردیفی با عنوان سرانه مدارس پیش‌بینی شده است که منابع آن برای اداره مدارس در اختیار مدیران قرار می‌گیرد.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه توزیع این اعتبار با اولویت مناطق محروم انجام می‌شود، ادامه داد: نخستین اولویت در تخصیص سرانه، مدارس شبانه‌روزی هستند؛ مدارسی که دانش‌آموزان آن‌ها به دلیل فاصله محل زندگی از مراکز آموزشی، ناچارند دور از خانواده تحصیل کنند.

تامین هزینه‌های مربوط به طرح روستا مرکزی
فرهادی گفت: پس از مدارس شبانه‌روزی، هزینه‌های مربوط به طرح روستا مرکزی تامین می‌شود. در این طرح، با توجه به اینکه امکان ایجاد دبیرستان در همه روستاها وجود ندارد، یک روستا به‌عنوان مرکز در نظر گرفته می‌شود و دانش‌آموزان روستاهای اطراف با استفاده از خدمات رفت‌وآمد، در مدرسه مستقر در آن مرکز تحصیل می‌کنند.
وی با اشاره به توجه نظام آموزشی به دانش‌آموزان روستاهای دورافتاده، افزود: در برخی روستاها، حتی با وجود یک دانش‌آموز، مدرسه دایر است و معلم برای آموزش همان دانش‌آموز اعزام می‌شود. این موضوع نشان‌دهنده توجه به مناطق محروم و تلاش برای فراهم کردن امکان تحصیل دانش‌آموزان در مناطق دوردست است.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش تأکید کرد: حمایت از مدارس مناطق محروم، با توجه به رویکرد دولت و تأکید وزیر آموزش و پرورش، در اولویت قرار دارد.

پیگیری ایده‌های دانش‌آموزان در قالب پرسش مهر
فرهادی در پاسخ به پرسشی درباره چگونگی طرح و پیگیری ایده‌های دانش‌آموزان در قالب پرسش مهر رئیس‌جمهور گفت: ایده‌های دانش‌آموزان می‌تواند در سطوح مختلف، از کلاس درس و مدرسه تا منطقه، استان و حتی سطح کشور، مطرح شود.
وی افزود: ایده‌ها پس از ارائه، نیازمند بررسی و پخته‌شدن هستند تا امکان استفاده از آن‌ها برای رفع مسائل و مشکلات فراهم شود.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به نقش مدارس و مناطق آموزشی در این فرایند ادامه داد: معاونت پرورشی در هر مدرسه و منطقه موظف است ایده‌ها و پیشنهادهای دانش‌آموزان را در چارچوب پرسش مهر رئیس‌جمهور جمع‌آوری و پیشنهادهای برتر را شناسایی کند.
فرهادی گفت: در مرحله کشوری نیز ایده‌ها ارزیابی و جمع‌بندی می‌شوند و در اختیار رئیس‌جمهور و وزیر آموزش و پرورش قرار می‌گیرند.
وی با تاکید بر اهمیت مشارکت دانش‌آموزان در ارائه راهکارهای حل مسائل تصریح کرد: در مرحله کنونی، مهم این است که دانش‌آموزان ایده‌های خود را مطرح کنند. برنامه‌های مربوط به چگونگی به‌کارگیری و اجرای این ایده‌ها نیز از سوی دولت اطلاع‌رسانی خواهد شد.

اردوهای دانش‌آموزی؛ فرصتی برای تمرین زندگی اجتماعی
فرهادی با تاکید بر نقش فعالیت‌های فوق‌برنامه در رشد مهارت‌های زندگی دانش‌آموزان اظهار کرد: صرف درس خواندن به‌تنهایی برای موفقیت افراد کافی نیست، بلکه کاربرد آموخته‌ها و برخورداری از مهارت‌های متناسب با شرایط زندگی نیز اهمیت دارد.
وی اردوهای دانش‌آموزی را یکی از فرصت‌های موثر برای تقویت این مهارت‌ها دانست و افزود: دانش‌آموزان در اردو می‌توانند مسئولیت انجام کارهای شخصی، همکاری با دیگران، مشارکت در فعالیت‌های گروهی و حل مسائل روزمره را تمرین کنند.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به تاکید قانون برنامه هفتم توسعه بر برگزاری اردوهای دانش‌آموزی گفت: در این زمینه، حوزه معاونت پرورشی تمرکز ویژه‌ای دارد تا زمینه رشد مهارت‌های فردی و اجتماعی دانش‌آموزان بیش از پیش فراهم شود.

اهمیت حمایت از دانش‌آموزان با نیازهای ویژه
وجود حدود ۴ هزار مدرسه ویژه دانش‌آموزان با نیازهای ویژه

فرهادی با اشاره به اهمیت حمایت از دانش‌آموزان با نیازهای ویژه اظهار کرد: اعتبارات سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در قانون بودجه سال ۱۴۰۴ افزایش قابل‌توجهی داشته است؛ موضوعی که نشان‌دهنده توجه به نیازهای آموزشی این گروه از دانش‌آموزان است.
وی افزود: دانش‌آموزان با نیازهای ویژه، در کنار نیازهای آموزشی خاص خود، از استعدادها و توانمندی‌های ارزشمندی برخوردارند و فراهم کردن فرصت‌های مناسب برای آموزش و پرورش آنان باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

وجود حدود ۱۲۵ هزار مدرسه
فرهادی با اشاره به گستردگی شبکه آموزشی کشور گفت: در سراسر کشور حدود ۱۲۵ هزار مدرسه وجود دارد که نزدیک به ۲۱ هزار مدرسه آن غیردولتی است. همچنین حدود ۴ هزار مدرسه برای دانش‌آموزان با نیازهای ویژه فعالیت می‌کنند.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای رفع مشکلات رفت‌وآمد این دانش‌آموزان اظهار کرد: هزینه‌های ایاب‌وذهاب دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در سال‌های گذشته با مشکلاتی همراه بود و برای رفع این مسائل، اقداماتی با همکاری دستگاه‌های مسئول انجام شده است.
وی تاکید کرد: با وجود اقدامات صورت‌گرفته، همچنان نیاز به توجه بیشتر وجود دارد و تلاش می‌شود با همکاری دولت و سازمان برنامه و بودجه، مسائل و مشکلات این دانش‌آموزان کاهش یابد.
فرهادی با اشاره به اهمیت استمرار تحصیل دانش‌آموزان با نیازهای ویژه گفت: در برخی مناطق، کلاس‌هایی با تعداد بسیار محدودی از دانش‌آموزان تشکیل می‌شود؛ با این حال، برای جلوگیری از محروم ماندن آنان از تحصیل، معلم مورد نیاز اختصاص می‌یابد و کم‌جمعیت بودن کلاس به‌تنهایی مانع ادامه فعالیت آموزشی نمی‌شود.
وی با تاکید بر ضرورت تقویت حمایت‌های آموزشی و مالی از این گروه از دانش‌آموزان افزود: با توجه به آغاز فرایند بررسی بودجه سال ۱۴۰۶، امید است زمینه توجه بیشتر به نیازهای دانش‌آموزان با نیازهای ویژه و بهبود شرایط آموزشی آنان فراهم شود.

اقداماتی در جهت تقویت زیرساخت‌های فنی شاد
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای ارتقای عملکرد شبکه آموزشی دانش‌آموزان «شاد» اظهار کرد: در دوره‌های اخیر، از جمله در شرایط ناشی از جنگ، اقداماتی برای تقویت زیرساخت‌های فنی این شبکه انجام شده است. حدود ۳۰۰ سرور به زیرساخت شاد اضافه شده و تجهیزات ذخیره‌سازی و بخش‌های فنی آن نیز توسعه یافته است تا ظرفیت پاسخ‌گویی به کاربران افزایش پیدا کند و دانش‌آموزان در استفاده از این بستر آموزشی با مشکلات کمتری مواجه شوند.
فرهادی با اشاره به ظرفیت هم‌زمان قبلی شاد برای ارائه خدمات به حدود سه‌ونیم میلیون کاربر گفت: تقویت زیرساخت‌ها با هدف افزایش ظرفیت این شبکه و بهبود کیفیت خدمات‌رسانی انجام شده است.
وی از پیش‌بینی اعتباری بیش از هزار میلیارد تومان برای شاد در بودجه امسال خبر داد و این اقدام را گامی در جهت تأمین منابع موردنیاز برای توسعه و پشتیبانی از این بستر آموزشی دانست.

تعیین محل خدمت معلمان و مشخص شدن وضعیت تدریس 
 فرهادی درباره وضعیت تأمین معلم و سامان‌دهی نیروی انسانی مدارس گفت: یکی از اقدامات انجام‌شده پیش از آغاز سال تحصیلی، تعیین محل خدمت معلمان و مشخص شدن وضعیت تدریس آنان در مدارس بود. در سال‌های گذشته گاهی سازمان‌دهی برخی معلمان تا ماه‌های ابتدایی سال تحصیلی به طول می‌انجامید و تعدادی از آنان از محل دقیق تدریس خود اطلاع نداشتند؛ اما امسال تلاش شد این فرایند پیش از شروع سال تحصیلی تکمیل شود.
وی با اشاره به محدودیت‌های موجود در زمینه جذب نیروی انسانی افزود: با وجود اینکه امکان برگزاری آزمون استخدامی فراهم نشد و با وجود پیش‌بینی ۲۴ هزار ردیف استخدامی، تلاش شد برنامه‌ریزی نیروی انسانی به‌گونه‌ای انجام شود که کلاس‌های درس در آغاز مهر بدون معلم نمانند. سامان‌دهی به‌موقع معلمان یکی از اقدامات مهم برای آغاز منظم سال تحصیلی است.

اهمیت انتخاب آگاهانه رشته تحصیلی برای دانش‌آموزان
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اهمیت انتخاب آگاهانه رشته تحصیلی افزود: دانش‌آموزان باید در انتخاب رشته، پیش از هر چیز به علاقه و استعدادهای خود توجه کنند و تصمیمشان را بر اساس شناخت توانایی‌های فردی بگیرند. گاهی خانواده‌ها تلاش می‌کنند آرزوها و خواسته‌هایی را که خودشان فرصت تحقق آن‌ها را نداشته‌اند، از طریق فرزندانشان دنبال کنند؛ در حالی که علایق و استعدادهای فرزندان ممکن است با والدینشان متفاوت باشد.
فرهادی با تاکید بر نقش مشاوران آموزش و پرورش در این زمینه گفت: تحلیل نمرات، بررسی فعالیت‌های تحصیلی و شناخت عملکرد دانش‌آموزان در دوره متوسطه اول می‌تواند در انتخاب رشته مناسب مؤثر باشد.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش اظهار کرد: دانش‌آموزان باید با توجه به علاقه و توانایی‌های خود تصمیم بگیرند؛ برای مثال، انتخاب رشته ریاضی و فیزیک بدون علاقه به درس ریاضی می‌تواند مسیر تحصیلی را دشوار کند. همچنین دانش‌آموزانی که توانایی‌های عملی و مهارت‌های فنی دارند، می‌توانند رشته‌های هنرستانی را نیز به‌عنوان گزینه‌ای متناسب با استعدادهای خود در نظر بگیرند.
انتهای پیام/

سامانه مولد پرتال ستاک