خبر/

تنها ۱۴ نیروگاه قابلیت مازوت‌سوزی دارند / مازوت کم‌سولفور به نیروگاه‌ها رسید

1404/09/04 - 09:50 - کد خبر: 150861
روند آلودگی هوای تبریز

نصر: در آستانه زمستان و افزایش محدودیت‌های گازی، صنعت برق اعلام کرده تنها ۱۴ نیروگاه در کشور امکان استفاده از مازوت را دارند و امسال نیز سوخت کم‌سولفور در اختیار واحدهای بخاری قرار گرفته است؛ اقدامی که با هدف کاهش نگرانی‌های زیست‌محیطی و تأمین پایدار برق در روزهای سرد سال انجام شده است.

به گزارش نصر، بر پایه ارزیابی‌های انجام‌شده، از میان ۱۴۹ نیروگاه حرارتی موجود، تنها ۱۴ نیروگاه به سیستم‌های لازم برای استفاده از مازوت تجهیز شده‌اند و سایر واحدها در زمان محدودیت گاز به گازوئیل وابسته‌اند.
بخش قابل توجهی از آمادگی شبکه نیز به تکمیل ذخایر سوخت بازمی‌گردد؛ به‌طوری‌ که طبق اعلام ناصر اسکندری، معاون راهبری تولید شرکت برق حرارتی ظرفیت مخازن سوخت نیروگاه‌ها بیش از ۹۱ درصد پر شده و برای عبور از ماه‌های سرد سال برنامه‌ریزی منسجمی صورت گرفته است.
به گفته وی در حوزه مدیریت سوخت، توجه ویژه‌ای به کیفیت مازوت شده است. امسال سوخت تحویلی به نیروگاه‌های بخاری مطابق استاندارد جدید و با سولفور کمتر از ۰.۸ درصد بوده؛ موضوعی که موجب شده نگرانی از آلایندگی مازوت در صورت استفاده محدود آن به‌طور محسوسی کاهش یابد.
علاوه بر این همزمان، طرح‌هایی برای استفاده از LPG به‌عنوان سوخت جایگزین نیز در مرحله اجرا قرار گرفته تا در صورت موفقیت، گزینه تازه‌ای برای مواقع کمبود گاز فراهم شود.
در بخش راندمان، ارزیابی‌های صنعت برق نشان می‌دهد که آمادگی نیروگاه‌های کشور همچنان بالاتر از استاندارد جهانی است و میانگین راندمان آن‌ها به ۳۹.۷ درصد رسیده است. با این حال برای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، باید این رقم تا ۴۴ درصد افزایش یابد و نیروگاه‌های جدید با راندمان ۵۵ درصد ساخته شوند.  
به همین منظور توسعه بخش بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی در دستور کار قرار گرفته و ۳۳ واحد بخار که در مجموع حدود ۵۳۰۰ مگاوات ظرفیت دارند، با همراهی صندوق توسعه ملی و سازمان برنامه و بودجه در حال پیگیری است.
موضوع نوسازی نیروگاه‌های فرسوده نیز از محورهای مهم صنعت برق است. حدود ۷ هزار مگاوات از ظرفیت حرارتی کشور در واحدهای قدیمی با راندمان پایین فعالیت می‌کند و برنامه جایگزینی این واحدها تدوین شده است.
بر اساس این طرح، با نوسازی هر واحد، امکان افزایش ۱.۵ تا دو برابری راندمان با همان میزان مصرف سوخت فراهم خواهد شد و مدل مالی پروژه‌ها نیز به‌گونه‌ای تنظیم شده که انرژی مازاد تولیدی متعلق به خود نیروگاه‌ها باشد.
طبق وعده اعتمادی سرپرست شرکت مادرتخصصی برق حرارتی قرار است سال آینده ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور سه هزار مگاوات افزایش یابد و پروژه‌های نوسازی مهمی همچون نیروگاه تبریز و کنگان وارد مسیر تصویب نهایی شوند. در کنار این برنامه‌ها، روند بومی‌سازی تجهیزات نیز ادامه دارد و نخستین توربین ملی کلاس F که قرار است راندمان بالاتری نسبت به نمونه‌های فعلی ارائه دهد، در نیروگاه ری نصب و راه‌اندازی می‌شود.
به گفته وی برای افزایش تولید بدون مصرف سوخت بیشتر، مجموعه‌ای از اقدامات فنی نیز در نیروگاه‌ها دنبال شده است. از جمله راه‌اندازی واحدهای بخار که بدون نیاز به سوخت اضافی و فقط با استفاده از حرارت خروجی توربین‌های گازی برق تولید می‌کنند، بهره‌گیری گسترده‌تر از واحدهای کلاس F با راندمان بالای ۵۷ درصد، و نیز ارتقای تجهیزات و اصلاحات فنی در نیروگاه‌های موجود.
با وجود محدودیت‌های گازی پیش‌ِرو، ارزیابی‌ها نشان می‌دهد استفاده از مازوت در شبکه برق بسیار محدود است و تنها در ۱۴ نیروگاه امکان به‌کارگیری این سوخت وجود دارد.
امسال نیز برای کاهش نگرانی‌های زیست‌محیطی،  مازوت کم‌سولفور به واحدهای بخاری تحویل شده و همزمان ذخایر سوخت نیروگاه‌ها تا بیش از ۹۰ درصد تکمیل شده است.
برنامه‌های توسعه‌ای در حوزه راندمان، نوسازی واحدهای فرسوده و راه‌اندازی بخش بخار نیروگاه‌ها نیز با هدف حفظ پایداری شبکه در حال اجراست؛ مجموعه اقداماتی که قرار است زمستان پیش‌رو را بدون چالش جدی در تأمین برق و سوخت پشت سر بگذارد.
انتهای پیام/

پژوهشیار