یادداشت نصر/

حاشیه‌سازی‌های هدفمند در برابر دستاوردهای راهبردی/ چرا سفر اعضای هیأت دولت به آذربایجان شرقی زیر سوال می‌رود؟

1404/09/01 - 13:28 - کد خبر: 150689
جلسه

نصر: در روزهای اخیر، سفر پربار و تعیین‌کننده‌ وزیر امور اقتصادی و دارایی به تبریز و منطقه آزاد ارس، با انتشار یک کلیپ کوتاه، جهت‌دار و بدون توضیح، به حاشیه‌ای تبلیغاتی با عنوان «دراگون‌خوری» کشیده شد. این اقدام که آشکارا با انگیزه سیاسی و تخریب تلاش‌ها برای توسعه آذربایجان شرقی منتشر شد،  توجه افکار عمومی را از اهداف اصلی و دستاوردهای مهم این سفر منحرف کرد، اما اصل ماجرا چه بود؟

اصل ماجرا، بازدید وزیر اقتصاد از مجموعه پیشرفته گلخانه‌ای «گوزل طبیعت» در جلفا بود. این مجموعه، یک نماد عینی و موفق از پیوند فناوری روز با کشاورزی مدرن در منطقه آزاد ارس محسوب می‌شود. در این بازدید، وزیر اقتصاد از بزرگ‌ترین گلخانه هیدروپونیک ایران و یکی از مدرن‌ترین باغات گلخانه‌ای کشور بازدید کرد. بازدید و تحسین تلاشی که نشان داد که می‌توان یک مزرعه استوایی را در دل کوهستان‌های آذربایجان به واقعیت تبدیل کرد.

بزرگترین باغ گلخانه‌ای ایران در منطقه آزاد ارس یک پروژه نمادین برای استفاده بهینه از منابع و ایجاد اشتغال و کسب ثروت است. این مجموعه ظرفیت تولید سالانه ۵۰ هزار تن انواع میوه‌های استوایی مانند موز، پاپایا، پشن‌فروت و دراگون‌فروت و همچنین تولید سبزی‌جات و صیفی‌جات با روش مدرن هیدروپونیک دارد. بخش عمده این محصولات به روسیه و حوزه خلیج فارس صادر می‌شود. مصرف آب کم و استفاده از انرژی خورشیدی، این پروژه را به نمونه‌ای برجسته از کشاورزی پاک و پایدار تبدیل کرده است.

پس از بازدید وزیر اقتصاد از این پروژه راهبردی در حوزه کشاورزی، تعداد بسیار محدودی از محصولات بزرگترین گلخانه باغی کشور، برای نمونه نمایش داده شده بود. کشاورز از بازدیدکنندگان خواست تا همان‌جا سر مزرعه، حاصل چنین کار شگرفی را مزه کنند. کسانی که این فیلم چند ثانیه‌ای را منتشر کرده‌اند می دانند که جز حاشیه‌سازی، دستاورد دیگری نداشته‌اند.


این حاشیه‌سازی برای چنین سفر مهم وزیر اقتصاد به استان، در راستای تلاش عجیب عده‌ای از قبایل سیاسی برای به زیرسوال بردن سفر اعضای هیات دولت به آذربایجان شرقی است، تلاشی که بی هیچ کوششی برای اطلاع از کم و کیف دستاوردهای سفر اعضای هیأت دولت به استان و تنها برای حاشیه‌سازی و به زیر سوال بردن تلاش‌ها برای توسعه آذربایجان صورت می‌گیرد.

اما سفر وزیر اقتصاد دستاوردهای راهبردی و وعده‌های مهمی در سفر به تبریز و منطقه آزاد ارس داشت که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- اصلاح قانون مناطق آزاد برای اصلاح حکمرانی اقتصادی
- طرح تحول مناطق آزاد با محوریت تمرکز و تخصصی‌سازی
-  انتخاب آذربایجان شرقی به عنوان پایلوت تحول مناطق آزاد
- پیگیری تأسیس بانک مستقل ویژه مناطق آزاد
- تعیین بانک معین برای منطقه آزاد ارس
- پیگیری تأسیس اتاق بازرگانی مستقل برای منطقه آزاد ارس
- لغو تمام بخشنامه‌های محدودکننده تجارت آزاد در منطقه 
- پیگیری حذف قیمت‌گذاری‌های دست و پا گیر
- اعمال تقسیط حداکثری مالیاتی برای کاهش فشار بر کسب‌وکارها
- صدور کارت شهروندی واحد برای تمام مناطق آزاد
- ایجاد کانال ارتباط مستقیم فعالان اقتصادی استان با شخص وزیر
- بازدید از گروه ماشین‌سازی تبریز و صدور دستورات لازم برای بازسازی نماد صنعت آذربایجان
ـ اجرایی کردن قانون تفویض اختیارات به استانداران مرزی 

بی‌تردید، فروکاستن مباحث جدی و راهبردی سفر وزیر اقتصاد به یک برش کوتاه از بازدید از بزرگترین گلخانه باغی کشور و انتشار آن با تیترهای زرد، تنها نشان کج‌سلیقگی نیست و تلاشی برای تخریب روند توسعه‌ آذربایجان شرقی به بهانه حب و بغض های سیاسی و گروهی است.

پشت پرده حاشیه‌سازی از سفر وزیران دولت به آذربایجان شرقی، تلاشی حساب شده برای متوقف کردن قطار توسعه و بدبین کردن مردم به مسئولان دولت رییس‌جمهور پزشکیان است. اینجاست که این حاشیه‌سازی از مرز تخریب ساده فراتر رفته و به عاملی برای ایجاد شکاف و بی‌ثباتی در جامعه تبدیل می‌شود.

در حالی که سفر وزیر اقتصاد و سخنان جدی او، نمایشی از عزم جدی دولت برای رفع موانع تولید و تجارت، توانمندسازی بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت بی‌نظیر مناطق آزاد به عنوان موتور محرک اقتصاد ایران بود، وایرال کردن چنان لحظات کوتاه و بی‌اهمیت، باعث می‌شود رسالت اصلی رسانه، که همانا روشنگری، نقش‌آفرینی در مسیر توسعه و نقد سازنده است، تحت‌الشعاع تخریب و حاشیه‌سازی‌های بی‌ثمر قرار گیرد.
فرصت حضور رییس‌جمهور پزشکیان در راس قدرت و مدیریت کشور، فرصتی تاریخی برای جبران عقب‌ماندگی‌ها و تبعیض‌های سال‌های پیش آذربایجان است و شایسته نیست با چنین حاشیه‌سازی‌هایی فرصت توسعه تبریز وآذربایجان به عنوان لوکوموتیو توسعه ایران را از دست دهیم.

انتهای پیام/

پژوهشیار