خبر/

سند تشکیل و فعالیت اتاق رصد وضعیت اجتماعی و فرهنگی تبریز تصویب شد

1404/06/24 - 12:50 - کد خبر: 145343
شورای تبریز تابستان 1404

نصر: سند تشکیل و فعالیت اتاق رصد وضعیت اجتماعی و فرهنگی تبریز به تصویب اعضای شورای اسلامی شهر تبریز رسید.

به گزارش نصر، دویست هشتادمین جلسه این شورا صبح امروز در عمارت تاریخی ساعت برگزار شد.
در این جلسه مصوبه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز با موضوع «سند تشکیل و فعالیت اتاق رصد وضعیت اجتماعی و فرهنگی تبریز» مورد بررسی قرار گرفت.
روح‌الله دهقان‌نژاد با قرائت هفتمین ماده این مصوبه، گفت: اعضای کمیته اجرایی اتاق رصد متشکل از مدیرعامل سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز به‌عنوان رئیس کمیته، معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار تبریز به‌عنوان دبیر کمیته، معاون فرهنگی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز به‌عنوان مسئول برنامه‌ریزی و رئیس اداره آموزش‌های شهروندی این سازمان نیز در کمیته حضور دارند.
اکثریت اعضاء پس از قرائت ماده ۷ مصوبه، رأی موافق به این ماده دادند و ماده مذکور تصویب شد.
هشتمین ماده این مصوبه به وظایف کمیته اجرایی اختصاص داشت که در این ماده اجرای مصوبات شورای سیاست‌گذاری، طراحی فراخوان‌های مورد نیاز جهت ارائه به شورای سیاست‌گذاری، تدوین برنامه سالانه اتاق رصد جهت ارائه به شورای سیاست‌گذاری، انتشار نتایج بر اساس چارچوب‌های مصوب شورای سیاست‌گذاری، ‌برآورد مالی برنامه‌های پیشنهادی به شورای سیاست‌گذاری و تعریف پروژه‌های مشترک با سایر نهادها، نظارت بر روند انجام پروژه‌ها و ارائه گزارش از عملکرد اتاق رصد در راستای اهداف و وظایف تعیین شده به شورای سیاست‌گذاری از جمله وظایف کمیته اجرایی در ماده ۸ مصوبه بود.
اکثریت اعضاء پس از قرائت ماده ۸ مصوبه، رأی موافق به این ماده دادند و ماده مذکور تصویب شد.
حکیمه غفوری با بیان این‌که این سیاست‌گذاری را چه کسی اعمال و اجرا می‌کند؟ افزود: همان افرادی که در کمیته حضور دارند، در بدنه شهرداری نیز مسئولیت دارند و این نافی وظیفه رصد است؛ به تعبیری افراد کمیته ذی‌نفع هستند.
وی يادآور شد: حداقل یک یا دو نفر باید خارج از بدنه شهرداری در کمیته رصد حضور داشته باشند؛ مفهومی ندارد صرفا معاونت‌ها و مدیریت‌های سازمان در همان اتاق رصد حضور داشته باشند.
غلامرضا احمدی يادآور شد: رصد فرهنگی و اجتماعی صرفا رصد عملکرد سازمان فرهنگی نیست، بلکه رصد مسائل فرهنگی و اجتماعی شهر است. آسیب‌ها، چالش‌ها و چه باید کرد و نکردها را آقای رشیدی توضیح دهد تا در این خصوص رفع ابهام شود.
علیرضا نوای باغبان با اشاره به بند دوم این مصوبه گفت: بر اساس این بند، کمیته اجرایی فراخوان‌ها را طراحی کرده و به شورای سیاست‌گذاری می‌دهد، ولی شورای سیاست‌گذاری نباید در اجرا دخالت نماید و کارش سیاست‌گذاری است. ولی کم و کیف فراخوان، تصمیم‌گیری، انتخاب برنده و... در اختیارات شورای سیاست‌گذاری قرار گرفته است. قبلا هم گفته شد که اعضای شورا نباید در اجرا دخالت داشته باشند. اجرای فراخوان وظیفه شهرداری است و این‌جا در طرح و مصوبه فعلی، این موضوع در ذیل وظایف شورای سیاست‌گذاری قرار گرفته است که این برخلاف اصول و قواعد است.
وی افزود: طراحی و فراخوان از وظایف کمیته اجرایی است و در رده‌های شهرداری نیز متداول است. بنابراین شورای سیاست‌گذاری و اعضای شورا نباید در کار اجرایی دخالت داشته باشند.
روح‌الله دهقان‌نژاد در پاسخ به علیرضا نوای باغبان گفت: یادآور شد: موضوع بند مورد اشاره، ناقض مورد قبلی نیست؛ این‌جا بحث اجرایی است، نوشته چه باشد، مدل چه باشد، این کار اجرایی است و تصویب فراخوان نیست، نظارت کرده و خواهد گفت که فراخوان را بدهید و مسئله‌ای که شما اشاره کردید را نقض نمی‌کند.
حوزه ارزیابی و بازنگری، ماده ۹ این مصوبه بود که در آن ذکر شده است: اتاق رصد موظف به ارزیابی عملکرد مستمر خود بر اساس شاخص‌ها و معیارهای تعیین شده در بازه‌های زمانی سه ماهه است. بازنگری برنامه‌ها و روش‌ها باید براساس بازخوردهای دریافت شده و نتایج ارزیابی صورت گیرد تا بهبود در عملکرد اتاق رصد حاصل شود.
اکثریت اعضاء پس از قرائت ماده ۹ مصوبه، رأی موافق به این ماده دادند و ماده مذکور تصویب شد.
در ماده ۱۰ این مصوبه، شهرداری مکلف شده است، اعتبار لازم برای فعالیت اتاق رصد را در ردیف بودجه به صورت کد مستقل ذیل بودجه فرهنگی پیش‌بینی نماید.
اکثریت اعضاء پس از قرائت ماده ۱۰ مصوبه، رأی موافق به این ماده دادند و ماده مذکور تصویب شد.
بر اساس ماده ۱۱ مصوبه، شهرداری تبریز مکلف است تا ظرف یک ماه پس از ابلاغ مصوبه، نسبت به تشکیل کمیته اجرایی زیر نظر شورای سیاست‌گذاری اقدام نماید.
اکثریت اعضاء پس از قرائت ماده ۱۱ مصوبه، رأی موافق به این ماده دادند و ماده مذکور تصویب شد.
حجت‌الاسلام سیدکاظم زعفرانچیلر با بیان این‌که ما یک معاونت خدمات، یک معاونت عمرانی، یک معاونت شهرسازی و یک معاونت‌ فرهنگی داریم و...؛ که هر کدام کارهایی در حوزه خود تعریف کرده‌ و در حال اجرای آن هستند و شورا از عملکرد آنان گزارش می‌گیرد.
وی افزود: با توجه به اینکه اتاق رصد در حوزه فرهنگی مطرح می‌شود، آیا فردا کمیسیون شهرسازی یا دیگر کمیسیون‌ها می‌توانند بگویند که ما نیز اتاق رصد تشکیل می‌دهیم؟
زعفرلنچیلر گفت: این توجیهی که است می‌تواند برای حوزه‌های دیگر باشد و کمیسیون‌های دیگر نیز چنین مطالبه‌ای داشته باشند . ولی بدون تشکیل این اتاق‌ها می‌توانیم ابزار نظارتی، بازخواستی و گزارش‌گیری را تقویت کنیم.
او افزود: جایگاه شورا، سیاست‌گذاری و مقام تقنین است که در زمان بررسی و تصویب بودجه خود را نشان داده و اجرا می‌شود. باید راهکاری تعریف کنیم تا فردا این انتظار ایجاد نشود که ساختارهای متعدد در مجموعه شکل یافته و چالشی برای معاونت آن حوزه شود.
دهقان نژاد، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تبریز با اشاره به سخنان مدیرعامل سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری تبریز، گفت: این‌که گفته می‌شود مردم مخالف اقدامات شورا هستند بی‌اساس است، این تصمیم کاملا بر اساس وظایف شورا  و تدقیق است. آیا ابزاری در دست شما است تا در حوزه فرهنگ طبقه‌بندی‌شده به امورات عمل کنید. ما خارج از قانون بر عملکرد شما نظارت نخواهیم کرد، قانون همه چیز را تعریف کرده و این یکی از ابزار نظارتی است. قانون در کل هرگونه رفتار با شهرداری را تعریف ‌کرده است. 
غلامرضا احمدی نیز با بیان این‌که این اقدام جزو اساس‌نامه سازمان است و مورد غفلت واقع شده است،‌ ابراز کرد: برنامه‌های بسیاری انجام یافته که از اختیار شما خارج بوده است؛ اصلا این اختیار به شما داده می‌شود و اگر شما قصد دارید غیر چارچوب و خارج از شیوه‌نامه عمل کنید حرفی ندارم. اما رصد در اساس نامه سازمان شما ذکر شده است و خودتان معتقد و پیگیر هستید و نظرات شما همه شنیده شده است.
وی خاطر نشان کرد: تمام برنامه‌هایی که می‌آورید پیش نیاز این است که مسائل فرهنگی و اجتماعی را رصد کرده و چالش‌ها و نیازها را شناخته و بر اساس نیاز شهر و شهروند برنامه تصویب خواهید کرد. اساس‌نامه سازمان و استدلال‌های علمی و منطقی و تجربی نشان می‌دهد که رصد و مطالعه پیش‌نیاز برنامه‌ریزی است. شورا چنین می‌پندارد که در قالب شیوه‌نامه‌ای بر وظیفه خود عمل کند.
علی راستی در تذکری نسبت به مدیریت جلسه، تصریح کرد: دبیر جلسه باید متن را قرائت کرده و ریاست شورا جلسه را مدیریت کند و اگر سوالات از سوی اعضا مطرح شد، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی پاسخ دهد.
وی ادامه داد: وزارت کشور وظایف شهرداری را ابلاغ کرده و شهرداری موظف است بر اساس ابلاغ عمل کرده و شورا بر آن نظارت کند؛ من نظارت خود را بلد هستم و نیاز نیست شیوه‌نامه درست کنیم؛ ما اگر کارمان را درست انجام می‌دادیم، چهار سال قبل این اقدام را شروع می‌کردیم.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز ادامه داد: مثلا چهار سال قبل کدام یک از ما ملازینال یادش بود؛ تا آن موقع پروژه آن را شروع کرده و الان تمام می‌کردیم. یا اینکه مثلا امروز بگوییم پارک بزرگ هم وجود دارد و از دست می‌رود. با تمام احترامی که به این مصوبه دارم، شیوه‌نامه و قوانین مشخص است و معاونت فرهنگی بایستی طبق آن جلو برود.
وی خاطرنشان کرد: پس وظیفه کمیسیون تحقیق چیست؟ باید انحراف را تشخیص داده و تذکر دهد. در شورا، همه چیز تعریف شده است و نباید دست و پای خود و حتی کارکنان را معطل کنیم.
داوود امیرحقیان، عضو شورای اسلامی شهر تبریز ضمن تبریک روز شعر و ادب فارسی، اظهار کرد: مباحث و بحث‌های کارشناسی باید پیش از رای‌گیری مطرح شوند و پس از انجام رای‌گیری، دیگر جایی برای بحث وجود ندارد.
غلامرضا احمدی، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز، در ادامه تاکید کرد: هدف شورا از رصد، رصد عملکرد سازمان فرهنگی شهرداری نیست بلکه رصد وضعیت فرهنگی و اجتماعی شهری است. 
وی با اشاره به طرح‌های گذشته شورا، گفت: موضوع پارک بزرگ و مالازینال از اولین روزهای شورای ششم مورد توجه بوده و می‌توان با مراجعه به آرشیو شورا به این موضوعات دست یافت.
حجت‌الاسلام برگی نیز افزود: این طرح یکی از موضوعاتی است که تاکنون وقت زیادی از شورا و شهرداری گرفته و چندین بار در زمان‌های مختلف در صحن مطرح شده است. متاسفانه این موضوع هنوز کوچک‌ترین آن است وگرنه در کشور نیز «دولت در سایه» همواره در کار بوده است و گاها سنگ اندازی‌های مختلفی می‌کنند.
احد صادقی، عضو شورای شهر ضمن اشاره به برگزاری کنگره ملی به مناسبت ۲۷ شهریور، روز شعر و ادب فارسی، از همکاران خود خواست که از تصمیم گیری با حب و بغض پرهیز کرده و در تصمیم‌گیری‌ها با وحدت و همدلی عمل کنند. 
وی همچنین به اهمیت وجود اتاق رصد اشاره کرد و گفت:  این اتاق صرفاً به منظور رصد فرهنگی شهر و برنامه‌ریزی‌های مربوط به آن است و هیچ تداخلی با اختیارات سازمان فرهنگی ندارد.
غفوری، دیگر عضو شورا، تاکید کرد: اگر قرار است مسائل شهری رصد شود، باید این اقدام برای تمامی ارگان‌ها انجام شود و نه فقط سازمان فرهنگی شهرداری.
وی افزود: در این مورد سیاست‌گذاری برای کل شهر است و اجرا بر عهده شهرداری و سازمان فرهنگی.
صادقی نیز تصریح کرد: براساس اساسنامه، شورا به سازمان فرهنگی شهرداری دسترسی دارد و همین امر موجب شده کار اجرایی شورا در این حوزه متمرکز شود.
علی راستی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز هم با اشاره به وجود ستاد فرهنگی در شهر تبریز که با حضور مسئولین استانی به صورت ماهیانه تشکیل جلسه می‌دهد، گفت: تمامی مسائل فرهنگی شهر در این ستاد بررسی و تصمیمات اتخاذ شده باید اجرا شود.
انتهای پیام/

پژوهشیار