اختصاصی نصر/
مدرسه مموریال؛ جایی که فوتبال ایران متولد شد
1404/04/28 - 10:04 - کد خبر: 141254
نصر: در قلب یکی از اصیل ترین محله های شهر، در حیاطی که نخستین گامهای فوتبال ایران را لمس کرده، مدرسه «مموریال» با شکوه تاریخی اش نفس می کشد اما در هر دم، تلخی فراموشی و زوال را از دیوارهای آجری و تیرک های چوبی اش به داخل کلاس های خاک گرفته پس می دهد. در مدرسه ای که زمانی مهد آغاز بود، به امید رفع پایانی رقت انگیز، قدم زدیم.
به گزارش نصر، «ایوب نیکنام لاله»، کارشناس و پژوهشگر فوتبال، با اشاره به پیشینه نخستین مدرسه ای که فوتبال ایران در آن زاده شد، از بیتوجهی به یک اثر تاریخی ارزشمند در تبریز ابراز تأسف کرد و گفت: اگر امروز به شهروندانمان بگوییم که تبریز، خاستگاه فوتبال ایران است، شاید باور نکنند، اما این حقیقتی است که در دل تاریخ این شهر نهفته است.
وی با اشاره به ورود میسیونرهای آمریکایی به تبریز در سال ۱۲۶۱ شمسی، تشریح کرد: این مبلغین مسیحی با هدف نفوذ فرهنگی و خدمات بشردوستانه وارد ایران شدند و در تبریز، که دروازه ورود تجدد به کشور بود، مدرسهای به نام مموریال تأسیس کردند؛ مدرسهای که بعدها نقشی اساسی در رشد علمی، فرهنگی و ورزشی کشور ایفا کرد.
نیکنام لاله اذعان داشت: در آغاز فعالیت این مدرسه، بیشتر ارامنه و فرزندان دیپلماتهای خارجی در آن تحصیل میکردند، اما در ادامه، شخصیتهای برجستهای چون حسین صدقیانی، پدر فوتبال ایران، و دکتر رضازاده شفق، از بزرگان عرصه علم و فرهنگ و ... از دل این مدرسه برخاستند.
اولین ورود توپ فوتبال به کشور
وی ادامه داد: در دهه ۶۰ میلادی (برابر با دهه ۱۲۶۰ شمسی)، بهمنظور پر کردن اوقات فراغت دانشآموزان مدرسه مموریال، توپ فوتبال برای نخستینبار وارد ایران شد و در حیاط این مدرسه به گردش درآمد؛ این یعنی فوتبال، برای اولینبار، در خاک ایران از همینجا آغاز شد.
نیکنام لاله همچنین به کوچه هنرستان اشاره کرد که در دهه ۳۰ تخریب شد و گفت: این مکان همان میدان فوتبال مدرسه مموریال و در واقع نخستین زمین فوتبال کشور بود. حتی نخستین بلیت رسمی برای تماشای مسابقه فوتبال در همین مدرسه چاپ شده و نخستین کتاب ورزشی ایران در دوره قاجار توسط ابراهیمخان سریع الدوله، از فارغالتحصیلان این مدرسه، ترجمه و منتشر شده است.
وی از فعالیت باسکرویل، معلم آمریکایی مدرسه مموریال و از شهدای مشروطهخواه تبریز نیز یاد کرد و افزود: مدرسه مموریال نهفقط یک مدرسه، بلکه نقطه تلاقی فرهنگ، ورزش، آزادیخواهی و آموزش نوین در تاریخ ایران است.
وضعیت اسف بار مموریال تبریز
ایوب نیکنام لاله با ابراز تأسف از وضعیت فعلی این بنای تاریخی گفت: بیش از ده سال است تلاش میکنیم تا این مدرسه تملک و مرمت شود، اما هنوز اتفاقی نیفتاده است. این مجموعه در اختیار آموزش و پرورش است و انتظار میرود شهرداری، ادارهکل میراث فرهنگی و استانداری، برای نجات آن چارهای بیندیشند.
وی تأکید کرد: این مکان باید احیا شود؛ میدان فوتبال آن بازسازی و سردیس چهرههای بزرگ برخاسته از دل آن، ساخته شود. ما باید این تاریخ را زنده نگه داریم تا آیندگان بدانند تبریز، واقعاً شهر اولین هاست.
انتهای پیام/