مدیرعامل مجمع میراث‌ یاران گردشگری آذربایجان شرقی مطرح کرد:

هشدار نسبت به تهدید جدی آثار جهانی تبریز

1404/04/23 - 13:34 - کد خبر: 140960
نشست خبری مجمع میراث یاران گردشگری

نصر: مدیر عامل مجمع میراث‌ یاران گردشگری آذربایجان شرقی، با تشریح فعالیت‌ها و برنامه‌های گسترده فرهنگی، آموزشی و گردشگری، از چالش‌ها و تهدیدهای جدی پیش‌روی آثار تاریخی تبریز پرده برداشت و خواستار توجه جدی مسئولان به ظرفیت‌های بکر و مغفول‌مانده گردشگری استان شد.

به گزارش نصر، «دانیال عبدالحسینی توفیقی»، مدیرعامل مجمع میراث‌ یاران گردشگری آذربایجان شرقی، روز یکشنبه ۲۲ تیرماه در نشست خبری این انجمن با تأکید بر نقش مؤثر جوانان در صیانت از میراث تاریخی و توسعه گردشگری پایدار، گفت: مجمع ما با داشتن ۱۱۲ عضو فعال که ۸۰ درصد آنان متولد دهه ۸۰ هستند، اکنون به یکی از جوان‌ترین و در عین حال فعال‌ترین سازمان‌های مردم‌نهاد استان تبدیل شده است.
وی با اشاره به صدور پروانه فعالیت رسمی این انجمن در مرداد ۱۴۰۲، افزود: مجمع در سه حوزه تخصصی «حفظ و احیای میراث فرهنگی»، «ترویج صنایع‌دستی» و «توسعه گردشگری پایدار» مجوز فعالیت دارد و در طول یک سال گذشته توانسته با برنامه‌هایی شاخص همچون احیای آیین‌های سنتی، رونق تورهای تبریزگردی، گسترش تعاملات بین‌المللی و آموزش نسل نو، جایگاه قابل‌توجهی در فضای فرهنگی و اجتماعی استان کسب کند.
عبدالحسینی توفیقی با اشاره به اینکه مجمع، نخستین انجمن مردم‌نهاد استان است که در نمایشگاه‌های تخصصی گردشگری تهران حضور مؤثر داشته، افزود: همچنین طراحی کارت هوشمند گردشگری برای کاربران سایت مجمع و ثبت ملی چهار اثر شامل کاروانسرای روستای لار، پل تاریخی آیت‌الله و چند اثر دیگر از جمله دستاوردهای جدید این مجموعه است.
وی با اشاره به برگزاری برنامه‌های آموزشی متنوع از جمله «چهارشنبه‌ها با موزه» و کارگاه‌های تخصصی صنایع‌دستی، از راه‌اندازی مرکز گردشگری کودک، تدوین کتابچه دوزبانه گردشگری کودک و تربیت راهنمایان کودک به‌عنوان طرحی الگوبرداری‌شده از تهران خبر داد و افزود: این اقدامات برای نخستین‌بار در تبریز در حال پیگیری و اجراست.
مدیرعامل مجمع میراث‌ یاران با بیان اینکه اولین تور گردشگری رسمی به مقصد کندوان، صوفیان و گرده‌داغ از سوی این نهاد برگزار شده، از اجرای طرح جدید «تبریز پنهان» خبر داد :قرار است طی این طرح، جاذبه‌هایی کمتر شناخته‌شده نظیر برج خلعت‌پوشان و خانه ساوج‌بلاغی در آن معرفی خواهند شد.
وی با بیان اینکه بسیاری از ساکنان تبریز هنوز با جاذبه‌های تاریخی شهر خود آشنایی ندارند، اجرای طرح ملی «میراث‌یار» با شعار «من یک میراث‌یار هستم» در مدارس و دانشگاه‌ها را یکی از گام‌های مهم در مسیر آگاه‌سازی عمومی خواند و افزود: ما تربیت نیروهای افتخاری و دلسوز را در دستور کار داریم تا راهنمایانی با انگیزه و محتوای غنی برای معرفی تبریز تربیت شوند.
عبدالحسینی توفیقی از امضای تفاهم‌نامه‌هایی با شهرداری منطقه ۱۰ تبریز، بخشداری صوفیان و اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای توسعه فعالیت‌های فرهنگی و ایجاد بازارچه دائمی صنایع‌دستی در فضاهای سبز مرکز شهر خبر داد و گفت: جشنواره‌های ما کم‌هزینه، اما با بهره‌وری بالا طراحی شده‌اند تا مخاطب‌محور و اثربخش باشند.
وی با هشدار نسبت به تهدید جدی آثار جهانی تبریز به‌ویژه بازار تاریخی این شهر، گفت: گازکشی در بافت بازار، عدم رعایت ضوابط یونسکو و مرمت‌های مخرب می‌تواند این اثر ثبت‌شده جهانی را در آستانه حذف از فهرست یونسکو قرار دهد.
وی همچنین از موانع اداری در مسیر احیای بناهای تاریخی، از جمله خانه باغ کلانتر و بنای تحت تملک کنسولگری آلمان انتقاد کرد و گفت: بزرگ‌ترین مانع تخریب‌ها، نه کمبود بودجه، بلکه نبود فرهنگ در میان برخی مدیران و نهادهاست. در حال حاضر بر این باوریم که اگر آموزش و پرورش و سایر نهاد ها نگاه حفاظتی به فضاهای تاریخی داشته باشد، بسیاری از بناها امروز تخریب نمی‌شدند. نگاه ما نه تخریب، بلکه مرمت برای استفاده نسل‌های آینده است.
توفیقی با بیان اینکه انجمن در حال حاضر در ۱۶ شهرستان و دو بخش استان دفتر دارد، از برگزاری انتخابات هیئت‌مدیره جدید در تاریخ ۲۷ تیرماه خبر داد و افزود: از ابتدای مرداد فعالیت‌های انجمن با تیم مدیریتی تازه ادامه خواهد یافت و چهار طرح مهم در حوزه کودک، گردشگری تبریز پنهان، ثبت آثار و توسعه آموزش‌های میدانی در دستور کار خواهد بود.
وی در پایان با تأکید بر اهمیت حمایت رسانه‌ها اذعان داشت: تأثیرگذاری انجمن‌های مردم‌نهاد در خارج از کشور بالاست، اما در ایران هنوز نگاه رقابتی و بعضاً تهدیدآمیز به این نهادها وجود دارد. در حالی‌که اگر مسئولان و جامعه، ان‌جی‌اوها را به چشم همکار فرهنگی ببینند، مسیر توسعه فرهنگی استان هموارتر خواهد شد.
انتهای پیام/

پژوهشیار