به‌مناسبت روز صنعت قیر ایران؛

صنعت قیر استان آذربایجان‌شرقی در حالت رکود

1404/04/19 - 12:59 - کد خبر: 140641
سیداحمد فتاح‌زاده اسکویی

نصر: سید احمد فتاح‌زاده اسکویی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به وضعیت پیچیده و پرچالش بازار قیر، بر ضرورت مدیریت تعارض منافع در زنجیره تولید و صادرات این محصول استراتژیک تأکید کرد.

به گزارش نصر، فتاح‎‌زاده با اشاره به وابستگی کامل قیمت قیر به نرخ جهانی نفت گفت: قیمت قیر به طور مستقیم تحت تأثیر قیمت وکیوم باتوم قرار دارد و از آنجا که قیمت وکیوم باتوم نیز تابعی از قیمت نفت خام است، هر نوسان در بازار جهانی نفت، به سرعت در بازار داخلی قیر بازتاب می‌یابد و بازار را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.
فتاح‌زاده با هشدار درباره رقابت نابرابر قیر وارداتی از عراق افزود: در حال حاضر در اربیل و سلیمانیه عراق، کارخانجات قیر فعالیت می‌کنند، اما کیفیت قیر تولیدی در این کشور بسیار پایین‌تر از ایران است، با این حال به‌دلیل تحریم‌ها و وجود مشکلات موجود در صادرات قیر، این کشور توانسته است، به‌عنوان رقیب، بازارهای ما را تصاحب کند.
وی با اشاره به صادرات سالانه حدود شش میلیون تن وکیوم باتوم توسط پالایشگاه‌های کشور گفت: از این میزان، دو میلیون تن برای مصارف داخلی در اختیار نهادهایی همچون وزارت راه و شهرسازی، شهرداری‌ها، بنیاد مسکن و سازمان نوسازی مدارس قرار می‌گیرد تا در پروژه‌های عمرانی کشور استفاده شود. چهار میلیون تن دیگر نیز از طریق بورس کالای ایران به‌صورت حراج باز در اختیار شرکت‌های تولیدکننده قیر قرار می‌گیرد.
عضو هیئت نمایندگان اتاق تبریز با انتقاد از روش عرضه فعلی اظهار داشت: به دلیل رقابتی بودن بازار بورس، وکیوم باتوم با بالاترین قیمت عرضه می‌شود و عملاً امکان رقابت برای تولیدکنندگان میسر نیست.
فتاح‌زاده با بیان این مطلب تاکید کرد: در استان‌های آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی و زنجان، 25 کارخانه تولید قیر وجود دارد که با توجه به تحریم‌ها و همچنین محدودیت دسترسی به مواد اولیه پالایشگاهی، با 30- 40 درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند.
وی با اشاره به موقعیت ویژه آذربایجان شرقی در تولید و صادرات قیر افزود: این استان با داشتن کارخانه‌های فعال قیر و دسترسی و صادرات به بازارهای کشورهای همسایه همچون ترکیه، گرجستان، قبرس، جمهوری آذربایجان و ارمنستان، یکی از مهم‌ترین قطب‌های صادراتی کشور به شمار می‌رفت.  
عضو هیئت نمایندگان اتاق تبریز با اشاره به محدودیت‌های وضع‌شده از سوی ترکیه افزود: در پی اعمال محدودیت در واردات لوازم خانگی ترکیه به ایران، دولت این کشور نیز واردات قیر ایران را ممنوع کرده و مرزهای زمینی را به روی کامیون‌های حامل قیر بسته است. در نتیجه، صادرات قیر ایران به کشورهای مقصد با اختلال جدی مواجه شده و در حال حاضر تنها صادرات محدودی به ارمنستان انجام می‌شود. و در سایر موارد، قیر ایران به اسم قیر عراق صادر می‌شود، که این موضوع به نفع رقبای خارجی و به زیان تولیدکنندگان ایرانی است.
انتهای پیام/

پژوهشیار