گزارش اختصاصی اتاق تبریز به مناسبت روز ایمنی حمل‌ونقل/

حمل‌ونقل ایمن، نیاز فراموش‌شده تجارت ایران

1404/02/07 - 11:44 - کد خبر: 135140
حمل و نقل

نصر: از آغاز تمدن، انسان همواره در پی تسخیر راه‌ها و کوتاه کردن فاصله‌ها بوده است. امروز، در دنیایی که حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی، شریان‌های حیاتی اقتصاد، ارتباطات و زندگی اجتماعی را تشکیل می‌دهند، ایمنی نه یک انتخاب، بلکه یک وظیفه خطیر و بنیادی است. اختراع خودرو، کشتی‌های عظیم‌الجثه و هواپیماهای پیشرفته، درهای تازه‌ای به سوی رفاه، سرعت و آسایش گشود.

به گزارش نصر، در دنیای تجارت جهانی، که انتقال سریع و مطمئن کالا از اهمیت حیاتی برخوردار است، نقش حمل‌ونقل ایمن برجسته‌تر از همیشه شده است. بی‌تردید، پایداری تجارت، اعتماد میان ملت‌ها و رونق اقتصادی کشورها، وابسته به شبکه‌ای از حمل و نقل ایمن، هوشمند و کارآمد است. هر سانحه، هر تأخیر، هر آسیب به کالا، می‌تواند زنجیره‌های تجاری را مختل کند و خسارات سنگینی به همراه داشته باشد. اکنون بیش از هر زمان دیگر، آگاهی از اصول ایمنی، به‌کارگیری فناوری‌های نوین، پایبندی به مقررات و توجه به جان انسان‌ها و سلامت کالاها، تعیین‌کننده کیفیت سفرهای ما در خشکی، دریا و آسمان است.
اکنون بیش از هر زمان دیگر، آگاهی از اصول ایمنی، به‌کارگیری فناوری‌های نوین، پایبندی به مقررات و توجه به جان انسان‌ها، تعیین‌کننده کیفیت سفرهای ما در خشکی، دریا و آسمان است. بی‌تردید، توسعه پایدار و شکوفایی جوامع در گرو حمل و نقلی ایمن، هوشمند و مسئولانه است؛ مسیری که تنها با عزم راسخ و همراهی همگانی می‌توان آن را پیمود.
با توجه به اهمیت ایمنی در حوزه حمل‌ونقل و نقش آن در توسعه تجارت استان، پای صحبت‌های سید احمد فاتح‌زاده؛ رئیس کمیسیون حمل‌ونقل، گمرک و لجستیک اتاق بازرگانی تبریز می‌نشینیم.

حمل و نقل ایمن، شاهراه توسعه تجارت خارجی
سید احمد فاتح‌زاده، با تأکید بر اهمیت روزافزون حمل‌ونقل و لجستیک در اقتصاد جهانی اظهار کرد: امروز حمل‌ونقل به‌عنوان یکی از پایه‌های اصلی توسعه اقتصادی کشورها، نقشی تعیین‌کننده در رونق تولید، تجارت و سایر فعالیت‌های اقتصادی ایفا می‌کند.
رئیس کمیسیون حمل و نقل، گمرک و لجستیک اتاق بازرگانی تبریز، با اشاره به جایگاه ویژه حمل‌ونقل بین‌المللی در موفقیت کشورهای توسعه‌یافته افزود: کشورهایی در تجارت خارجی پیشرو هستند که زیرساخت‌های قوی و کارآمد حمل‌ونقل به ویژه در بخش بین‌المللی دارند.
وی ادامه داد: سرمایه‌گذاری در نوسازی ناوگان و بهبود ایمنی حمل و نقل، مهم‌ترین گام برای افزایش توان رقابتی کشور در تجارت خارجی است.
 
 لزوم رسیدگی جدی به مشکلات ناوگان حمل‌ونقل عمومی
رئیس کمیسیون حمل و نقل، گمرک و لجستیک اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به کمبود لاستیک در ناوگان حمل‌ونقل و خودروهای سنگین استان از جمله کامیون‌ها و اتوبوس‌ها، اظهار داشت: در حال حاضر عرضه لاستیک در استان با مشکلات جدی مواجه شده و متأسفانه علی‌رغم پرداخت هزینه‌های چند برابری، کیفیت لاستیک‌های موجود در بازار به‌ویژه لاستیک‌های چینی بسیار پایین است.
وی با تاکید بر لزوم حمایت ویژه از رانندگان ناوگان حمل‌ونقل عمومی و حمل کالای استان، از مسئولان استانی درخواست کرد تا با اهتمام ویژه، اقدامات لازم را برای رفع این مشکلات در دستور کار قرار دهند.
فتاح‌زاده در ادامه با تشریح چالش‌های اساسی این بخش، به مسائلی همچون کمبود شدید لاستیک، پایین بودن کیفیت لاستیک‌های عرضه شده، فراوانی قطعات یدکی تقلبی در بازار، مشکل در تأمین قطعات خودرو، کمبود سوخت گازوئیل، بی‌کیفیتی روغن موتور، خواب طولانی خودروها و تشکیل صف‌های طولانی در مرزهای خروجی اشاره کرد و افزود: حل این مشکلات نقش موثری در بهبود عملکرد ناوگان حمل‌ونقل و تسهیل تجارت خارجی خواهد داشت.
وی تصریح کرد: تداوم این وضعیت نه تنها بر اقتصاد بخش حمل‌ونقل، بلکه بر زنجیره تأمین و روند صادرات و واردات کشور تأثیرات منفی قابل توجهی خواهد گذاشت.
فتاح‌زاده آذربایجان‌شرقی را یکی از قطب‌های کلیدی حمل‌ونقل بین‌المللی دانست و بر ضرورت حمایت جدی دولت از فعالان این عرصه، توسعه زیرساخت‌ها و نوسازی ناوگان حمل‌ونقل تاکید کرد.
وی همچنین با انتقاد از بروکراسی پیچیده و دست‌وپاگیر در ترخیص کشنده‌های جدید از گمرکات گفت: در شرایطی که نوسازی ناوگان حمل و نقل امری حیاتی برای ارتقای ایمنی و کارایی است، متاسفانه موانع اداری موجب تاخیر در ورود این خودروها و تحمیل هزینه‌های سنگین به فعالان اقتصادی شده است و عیلرغم نیاز فوری کشور به نوسازی ناوگان، بروکراسی پیچیده در وزارتخانه‌های مختلف موجب کندی روند واردات و تحمیل خسارات به فعالان اقتصادی شده است.
رئیس کمیسیون حمل‌ونقل و لجستیک اتاق تبریز، عدم تکمیل پروژه‌های کلیدی ریلی همچون مسیر جلفا - آذربایجان را از دیگر چالش‌های این بخش دانست و تاکید کرد: حمل‌ونقل ایمن و روان، زیرساخت اساسی برای رشد صادرات و تسهیل تجارت است و تأخیر در اجرای این پروژه‌ها به معنای از دست دادن فرصت‌های اقتصادی خواهد بود.
فتاح‌زاده، تجهیز و نوسازی حمل بار هوایی و ریلی، حمایت مالی از شرکت‌های حمل‌ونقل و کاهش بروکراسی اداری را از اولویت‌های اساسی برای ارتقای صنعت حمل‌ونقل کشور عنوان کرد و گفت: ایمنی در حمل‌ونقل نه تنها ضامن حفظ جان و مال مردم است، بلکه موتور محرک تجارت و رشد اقتصادی محسوب می‌شود.
فاتح‌زاده با اشاره به اهمیت حمل و نقل ایمن در تجارت خارجی تاکید کرد: ایمنی حمل و نقل یعنی کاهش ریسک، کاهش هزینه‌های اضافی، افزایش سرعت جابجایی و در نهایت تقویت اعتبار کشور در عرصه تجارت بین‌الملل.
وی در پایان ضمن دعوت از دولت برای تسریع در توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل جاده‌ای، ریلی، هوایی و دریایی، تصریح کرد: نوسازی ناوگان، حمایت مالی از شرکت‌های حمل و نقل، رفع بروکراسی زائد و آموزش نیروهای انسانی، از ارکان اساسی برای ارتقای ایمنی حمل و نقل و جهش تجارت خارجی ایران محسوب می‌شوند.
انتهای پیام/

پژوهشیار