سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس:

چرا با تفویض اختیارات استانی مخالفند؟

1403/11/28 - 11:06 - کد خبر: 131310
نقشه ایران

نصر:  کاهش بوروکراسی و حذف موانع دست‌و‌پاگیر اداری همواره یکی از مطالبات مردم بوده و همین پیچیدگی‌ها در نظام اداری بارها سرمایه‌گذاران را مایوس کرده است. بر همین اساس نیاز است که ساختارها اصلاح شود تا بخش خصوصی بتواند با کاهش مداخلات از حاشیه به متن بیاید. در سال‌های اخیر بارها بر مردمی کردن اقتصاد، حضور بخش خصوصی و رفع موانع تولید تاکید شده و اگر چه قوانینی در این راستا تنظیم شده است، اما همچنان سرمایه‌گذاران با بوروکراسی پر پیچ‌وخم دست‌به‌گریبان هستند.

به گزارش نصر، تفویض اختیارات به استانداران بارها به اشکال مختلف مطرح شده، اما هر بار شاهد عقب‌نشینی‌هایی در این زمینه بوده‌ایم. مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور روز پنج‌شنبه در جمع نخبگان و فرهیختگان استان بوشهر گفت که مصمم هستیم اختیارات بیشتری به استانداران بدهیم تا بتوانند تصمیم بگیرند، اما این تصمیم‌گیری باید براساس سند چشم‌انداز و سیاست‌های کلی نظام باشد؛ البته اعطای مسوولیت بدون پاسخگویی بی‌معناست. به گزارش «ایرنا»، او تاکید کرد که این‌طور نیست ما اختیار بدهیم و هر کس هر کاری دلش خواست انجام دهد. مسوولیت بدون پاسخگویی بی‌معناست، مسوولیت‌هایی که اعطا می‌شود باید در جهت رسیدن به هدف باشد در غیر این صورت هرج و مرج خواهد شد.
اما این اظهارات انتقاداتی را به دنبال داشت. برخی موضوع فدرالیسم را مطرح کردند. ایده‌ای که از نظر حمیدرضا جلایی‌پور، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران، تحقق آن به لحاظ قومی یک جوک است. به گزارش «ایرنا»، سید محمدمهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور نیز در واکنش به حاشیه‌سازی‌ها درباره موضوع تفویض اختیارات به استانداران نوشت: کدام فدرالیسم؟ ایده رئیس‌جمهور درباره افزایش اختیارات استانداران در چارچوب قانون به مفهوم نمایندگان عالی حاکمیت در استان با اختیارات کامل است. تاکید دکتر پزشکیان بر سیاستگذاری و برنامه‌ریزی در سطح ملی و گسترش و افزایش اختیارات برای اجرای این برنامه‌ها در سطح منطقه‌ای است. از سوی دیگر غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه‌قضائیه روز چهارشنبه گفت که اختیارات قابل واگذاری مرکز را به رئیسان قوه‌قضائیه در استان‌ها واگذار می‌کنیم. بسیاری از نمایندگان مجلس نیز از تفویض اختیارات به استان‌ها حمایت کردند. بر این اساس به نظر می‌رسد عزمی در حاکمیت برای تفویض اختیارات به استان‌ها وجود دارد که می‌تواند توسعه متوازن و کاهش بوروکراسی را به دنبال داشته باشد.
ولی‌اله بیات، سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، با انتقاد از سیستم اداری در کشور، گفت: اگر در این ۴۶ سال مردم از حاکمیت دفاع نمی‌کردند تحریم‌ها و جنگ‌ها ما را از پای در می‌آورد. برای اینکه بتوانیم بهتر به مردم خدمتگزاری کنیم باید چابک باشیم و سیستم اداری ما پاسخگو باشد. اما در حال حاضر سیستم اداری ما سیستم پاسخگویی نیست. بلکه سیستم منزوی است. ما در خدمات به مردم بسیار گیر داریم؛ فرآیندها را طولانی کرده‌ایم و مردم خیلی اذیت می‌شوند.
او ادامه داد: ما برای جذب سرمایه‌گذار اصلا برنامه نداریم. حتی برای سرمایه‌گذاری در پنل‌ها خورشیدی که برای کشور ضروری است مشکل داریم. در حال حاضر می‌خواهیم برای راه‌اندازی پنل‌های خورشیدی مجوز بدهیم و یک سامانه را ایجاد کردند، اما همه نمی‌توانند از آن استفاده کنند چون یک روز خراب است و یک روز سیستم پاسخگو نیست. یکی از کارهایی که می‌تواند موجب سرعت بخشیدن به روند فعلی شود واگذاری اختیارات وزارتخانه‌ها به استانداران است. چرا یک فرد از استان کردستان، بوشهر، ایلام و... برای پیگیری کارش باید به تهران بیاید؟ بنابراین باید اختیارات را به استان‌ها واگذار کنند، چراکه شرایط و بافت جغرافیایی و نیازها را بهتر می‌دانند و کار بسیار درستی است.
سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس با بیان اینکه ایده واگذاری اختیارات به استان‌ها باید پخته شود، تصریح کرد: علاوه بر رئیس‌جمهور، رئیس دستگاه قضا هم اعلام کرده که می‌خواهد اختیارات را به استان‌ها واگذار کند. اگر تفکرات سیاسی را کنار بگذاریم و این موضوع اجرایی شود، می‌تواند در روند خدمات‌دهی به مردم بسیار موثر باشد.
بیات با اشاره به مخالفت‌ها با تفویض اختیارات به استانداران گفت: ما باید اصل را مردم بدانیم. شعار حمایت از مردم را می‌دهیم، اما در عملکردمان مردم را نمی‌بینیم. در صورتی‌که باید مردم را ببینیم و منافع کشور را در کل کشور توزیع کنیم.
او در ادامه یادآور شد: ممکن است یک استان محرومی مانند سیستان و بلوچستان درآمد نداشته باشد، اما نمی‌خواهیم بگوییم هر استان هر چه درآمد داشت خرج کند. ممکن است یک استانی درآمد بیشتری داشته باشد، اما باید توزیع منابع ملی عادلانه باشد و اختیاراتی که در دستگاه اجرایی داریم را در خود استان محدود کنیم. کسانی‌که با تفویض اختیارات به استانداران مخالفت می‌کنند باید نسبت به روند اجرای این موضوع بیشتر آگاه شوند.
به گفته بیات، تفویض اختیار به استانداران کار درستی است و اگر اختیار را به استانداران بدهیم به روند کارمان سرعت می‌بخشد. سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس با اشاره به برخی مباحث مخالفان مبنی بر اینکه با تفویض اختیارات به استان‌ها به دنبال فدرالیسم هستند، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب انسجام و اتحادش را اثبات و حفظ کرده است. از سوی دیگر تفویض اختیارات به استان‌ها به معنای این نیست که دستگاه‌های نظامی و انتظامی ما نیز به همین شکل خواهد شد. سپاه، ارتش، ناجا و فراجا در همه استان‌ها حضور دارند و اختیارات آنها واگذار نمی‌شود. بلکه تنها کارهای دولتی وزارتخانه‌ها به استان‌ها واگذار می‌شود و با این اقدام هیچ خطری ما را تهدید نمی‌کند.
بیات تاکید کرد: به نظر می‌رسد مخالفت‌ها با تفویض اختیارات به استان‌ها از سر ناآگاهی است و نمی‌توان گفت که سیاسی است. بر همین اساس دولت باید جزئیات تفویض اختیارات به استان‌ها را مشخص و کارهایی که می‌خواهد واگذار کند را معلوم کند و بعد در عرصه قضاوت عمومی قرار دهد. اما در حال حاضر ابهام در تفویض اختیارات استان‌ها وجود دارد و بر اساس ذهنیت افراد قضاوت می‌شود نه بر اساس واقعیتی که وجود دارد. افراد زمانی‌که از واقعیت بی‌اطلاع هستند بر اساس ذهنیت خودشان قضاوت می‌کنند.
انتهای پیام/

پژوهشیار