در مراسم بزرگداشت سالگرد قيام ٢٩ بهمن تبريز در خانهٰ انديشمندان علوم انسانى:

دكتر شعردوست خواستار تغيير نام پارك بهجت آباد به نام "استاد شهريار" شد

1397/11/30 - 15:09 - کد خبر: 131
بزرگداشت سالگرد قيام ٢٩ بهمن

نصر: به مناسبت بزرگداشت سالگرد قيام مردم تبريز بر عليه نظام طاغوت در ٢٩ بهمن ١٣٥٦ و به منظور تبيين "نقش تبريز و آذربايجان در پيروزى و تداوم انقلاب اسلامى ، مراسمى در خانه انديشمندان علوم انسانى برگزارشد.

در اين مراسم كه از سوى شهردارى منطقه شش تهران و با همكارى بنياد شهريار برگزارشد، شاعران، ادبا و چهره هاى نامدار علم و فرهنگ آذربايجان حضور داشتند. بعداز شعرخوانى جمعى از شعرا در توصيف انقلاب و تكريم جانبازيهاى آذربايجان در پيش و بعداز انقلاب اسلامى، محمدجواد حق شناس عضو شوراى اسلامى شهر تهران به ايراد سخن پرداخت.وى ضمن تجليل از نقش برجسته تبريز در انقلاب از استاد شهريار به عنوان چهره ماندگار تاريخ ادبيات ايران نام برد و شعرى از استاد شهريار قرائت كرد. سپس  على اصغر شعردوست، طراح ثبت روز بزرگداشت استاد شهريار در تقويم مناسبتهاى جمهورى اسلامى به ايراد سخن پرداخت.

وى نقش مردمان ديندار و هوشيار آذربايجان و  تبريز را در طول تاريخ مورد اشاره قرار داده و گفت:ايران سرزمينى ايستاده بر فرازين چكاد حماسه هاى تاريخ است.سرزمينى كه شعله ورترين روزهاى تاريخ را درنورديده است. سرزمين شعر و شهد و شهيد. سرزمين مردمانى همه همسايه دلهاى هم، سرزمين يكدستى و يك سمتى نگاهها، سرزمين همنوايى و همدلى. در اين سرزمين فرهنگ با نام خدا آغاز مى شود و جارى در بستر همهٰ زبانها و ايلها و قبيله ها به اقيانوس امت واحده مى پيوندد، اما وسعتش با همهٰ مردمان و زبانهايش سوگنددار اهتزاز آن سه رنگ مقدس، سبز و سفيد و سرخ است.و آذربايجان به تعبير مقام معظم رهبرى سَرِ ايران، كهن ديارى كه در همه روزگاران، در برابر طوفانها سينه سپر كرده و در تاريخ نام و نشانى جاودانه يافته است. چكادهاى سرافراز اين خطه گواهان دليرى و پايمردى اند، رودهاى خروشان اين سرزمين رودپردازان مهر و وفايند، مردمانش به چشمى شعله شعر دارند و به چشمى شعاع شعور. در نهضت مشروطيت بود كه آذربايجان جانباز در برابر خودكامگان به پا خواست و پايمردى و جانفشانى ها نمود و اينگونه هم بلاگردان ايران شد و هم آغازگر حاكميت قانون و اراده مردم. ايران و ايرانى آزادى و قانون را به بهاى جانهاى عزيز غيور مردان آذربايجان به دست آورده است، اگر گوش بسپاريم هنوز فريادهاى ثقة الاسلام شهيد، شيخ سليم، ملاحمزه خيابانى را از اميرخيز ، خيابان، نوبر، ليل آوا، شام غازان، ويجويه، اهراب و چرنداب مى شنويم كه همپاى ستارخان و باقرخان مردم را به مبارزه براى آزادى و قانون فرامى خوانند.مساجد، بازارها، باغها، حياطها و خانه هاى ديرسال نبريز نه فقط جلوه هايى از ميراث فرهنگى نياكان ما كه نشانگر مبارزه  مستمر مردمانى ديندار و هشيار با مظاهر ظلم در تاريخ اين سرزمينند.

على اصغر شعردوست در بخش ديگرى از سخنان خود قيام هوشيارانه مردم ظلم ستيز تبريز در  ٢٩ بهمن سال ١٣٥٦ را حكايتى ديگر از مبارزه اين مردم شهر حماسه و خون ذكر كرد و گفت: تبريز شهرى آكنده از  شور است كه مشعل قيام ١٩ دى سال ١٣٥٦ شهر قم را به خون مشتعل نگاه داشت. وى سپس گوشه هايى از قصه آن روز اثرگذار در تاريخ انقلاب اسلامى را -كه خود از شاهدان آن بوده است- در شعر استاد  ذوالفقار كمالى مرور كرد كه يك روز پس از ٢٩ بهمن بازگو كرده و در ماههاى بعد ورد زبان مردم شد.عنوان شعر"بهمنین ییرمی دوققوزو" يعنى بيست و نه بهمن است:

ائللر دئییردی تبریزی
کؤینک گئیمیشدی قیرمیزی
آذربایجانیمین اؤزو
ظولمدن قورتارسین بیزی
بهمنین ییرمی دوققوزو.
***
شنبه گونو سحرچاغی
ائل اله آلدی چوماغی،
تیتره‌دی قورخودان یاغی،
گؤرن‌تک بره‌لدی گؤزو،
بهمنین ییرمی دوققوزو.
***
سسلندی آزادلیق آدی
ایگیدلر قوردو بوساطی
داماقلاردا قالدی دادی
جوشغویا گَتدی تبریزی
بهمنین ییرمی دوققوزو.
دكتر شعردوست گفت:در پی قیام خونین مردم تبریز که توسط عمال رژیم سر سپرده به خاک و خون کشیده شد، امام خمینی (س) پیامی که به تعبیر ایشان "غمنامه" بود صادر کردند.بخشى از متن این پیام بدین شرح است :
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر اهالی شجاع و متدین آذربایجان عزیز. درود بر مردان برومند و جوانان غیرتمند تبریز. درود بر مردانی که در مقابل دودمان بسیار خطرناک پهلوی قیام کردند و با فریاد «مرگ بر شاه» خط بطلان بر گزافه گویی های او کشیدند. زنده باشند مردم مجاهد عزیز تبریز که با نهضت عظیم خود، مشت محکم بر دهان یاوه گویانی زدند که با بوقهای تبلیغاتی، انقلاب خونین استعمار را که ملت شریف ایران با آن صددرصد مخالف است، انقلاب سفید شاه و ملت می نامند و این نوکر اجانب و خود باخته مستعمرین را نجات دهنده ملت می شمارند.

سخنران مراسم در ادامه گفت: پيام اميدوار كننده امام خطاب به مردم هوشيار تبريز، آنچنان تأثيرى گذاشت كه روزها و ماههاى بعداز آن همه مردم يكى شدند و تا روز پيروزى نهضت از پا ننشستند. چرا كه از نسل سردار ملى و شهيد خيابانى بودند، از نسل بزرگانى كه براى صيانت ار كشور و دين و آزادگى بپا خواستند، و بعضاً بر شانه هاى مردم بازگشتند، بر شانه هاى صبور مردم تشييع شدند، گرچه از هق هقى جگرسوز لرزيدند، اما خم نشدند. يك روز از روزهاى خدا كه مردم در بستر زمان جارى و نام و ياد شهيدان خود را كوچه به كوچه زمزمه مى كرد، شاعرى همراه با مردم دل خود را سرود،وشاعر شهريار شدو در حنجرهٰ همگان خانه كرد:
جوانه هاى شهيدان شكوفه زارانند          به اين خزان زدگى سرگل بهارانند
به نونهالى اگر شاخ و برگهاست لطيف        ستبر ساقه و از ريشه استوارانند
به باغبانى اينان سرى فرود آريد           كه شاخصند و برومند شاخسارانند
تبريز و آذربايجان از كهن پيشينه ترين كانونهاى تشيع در تبريز و جهان بوده و هستند.خواستگاه فرزانگانىچون علامه امينى، علامه طباطبايى، علامه جعفرى و...هم از اين روى عشق و ارادت به خاندان عصمت و طهارت در اين سامان نمودى صدچندان دارد.از تبريز و مراغه تا اردبيل و مغان واز خوى تا اروميهبر جاى جاى آدربايجان مِهر اهلبيت پرتو افكنده است، و قيام ٢٩ بهمن تبريز در اين پيشينه ريشه داشت.پس از طلوع فجر زرين پيروزى نيز، تبريز هرگز بيرق انقلاب اسلامى را از كف ننهاد، و هرچند برخى از پيغامگزاران نهضت همچون آيت الله قاضى طباطبايى و آيت الله مدنى سر در سجدهٰ خون نهادند، اما بيرق عاشورا هيچگاه از پاى نيفتاد و در سالهاى دفاع مقدس به دست سترگ سردارانى چون شهيدان باكرى، ياغچيان و آذرابادى و ديگر عاشورائيان بر فراز چكادهاى فتح برافراشته شد.

مردم اين سامان را با ولايت و رهبرى ميثاقى استوار و گسست ناپذير است. اگر تبريز عشق به امام خمينى را در جريان انقلاب اسلامى و به ويژه در قيام ٢٩بهمن ١٣٥٦ و سالهاى دفاع مقدس به اثبات رساند، اينك همه ساله در سالگرد آن حماسه باشكوه در روز ٢٩ بهمن به حضور مقام معظم رهبرى حضرت آيت الله خامنه اى شرفياب مى شوند و شيفتگى خويش را به مقام والاى ولايت مى نمايانند. دكتر شعردوست در پايان سخنان خود دكتر جواد حق شناس عضو شوراى شهر تهران را مخاطب قرار داده و گفت: شهريار سيدالشعراى انقلاب اسلامى است و به تعبير رهبر معظم انقلاب حكيم است و هركارى براى وى بشود كم است. بعنوان خواسته اى از سوى دوستداران شهريار از شوراى اسلامى شهر تهران و شهردارى تهران خواهانيم كه نام پارك بهجت آباد كه نقش مهمى در زندگى استاد داشته است، به نام استاد شهريار تغيير يابد. كه اين درخواست دكتر شعردوست با استقبال و تشويق حضار تأييد شد. در پايان مراسم قطعاتى از سروده هاى استاد شهريار بوسيله گروههاى موسيقى اجرا شد.

انتهای پیام/

پژوهشیار