محمدرضا باهنر در گفت وگویی از توصیه خصوصی خود به محمدباقر قالیباف خبر داد:
باید با همه توان از پزشکیان حمایت کرد/ قالیباف تحت فشار تندروهای مجلس است
1403/10/30 - 10:06 - کد خبر: 129440
نصر: محمدرضا باهنر گفت: من معتقدم تحریمها ضربه زیادی به کشور زده و مسأله FATF هم وضعیت را بدتر کرده است. بر خلاف کسانی که میگویند با وجود تحریمها رفع مسأله FATF مشکل چندانی را حل نمیکند؛ معتقدم دست کم میتوان با کشورهای دوست که زیر بار تحریم امریکا نمیروند، مبادلات مالی و پولی داشت.
به گزارش نصر به نقل از ایران، بیش از ربع قرن از عمر 74 ساله اش را در مجلس شورای اسلامی گذراند. تجربه هفت دوره نمایندگی که سبب شد بیش از هر ویژگی دیگری با توانمندی اش برای لابی گری و سمت و سو دادن به آرای موافق و مخالف نمایندگان در خاطره تحولات سیاسی معاصر ایران شناخته شود.
چه اینکه او به عنوان نایب رئیس ادوار هفتم، هشتم و نهم نبض فراکسیون اکثریت مجلس را حتی بیش از روسای وقت مجلس در دست داشت و به عنوان سیاستمدار اصولگرای معتدلی که ثبات و همکاری دولت و مجلس را به استفاده از ابزار استیضاح ترجیح می داد و با همین عقیده یک تنه خود را سپر بلای وزرا می کرد.
با چنین پیشینه ای از حضور در مجالسی که به معنای واقعی کلمه یکی از پایه های اصلی ساختار حکمرانی به شمار می آمدند، بهانه گفت و گوی مان با محمدرضا باهنر که به رغم هشت سال دوری از کسوت نمایندگی هنوز قبای سیاست را به تن دارد و از اعضای حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام به شمار می رود، پرداختن به چرایی وضعیت متاخری است که در آن نظام سیاسی در مقام تصمیم سازی و تصمیم گیری خود را ناگزیر به تشکیل نهادهایی همچون شوراهای عالی متعدد یافته است؛ وضعیتی که اگرچه محتمل است نتیجه پیاده کردن طیف قابل توجهی از نخبگان سیاسی در ایستگاه صلاحیت، سیر نزولی اقبال مردم به مشارکت انتخاباتی باشد و در نهایت نگرانی نظام سیاسی نسبت به تاثیر تندروی ها بر برون داد کرسی های نمایندگی باشد، اما باهنر همین دلایل را در لفافه سال ها اعتقادش به تقویت احزاب می پیچد و جایی از این گفت و گو برون سپاری تصمیم گیری های مهم به نهادهایی همچون شورای عالی اقتصادی سران قوا، شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی امنیت ملی و مجمع تشخیص مصلحت نظام را محصول شرایط ویژه کشور ارزیابی می کند؛ شرایطی که به باور او بی شباهت به سال های جنگ نیست و چاره ای جز تصمیم گیری قرارگاهی باقی نمی گذارد.
یکی از مسائلی که این روزها در تصمیم گیری های کلان کشور به موضوعی قابل بحث تبدیل شده است، ارجاع تصمیم گیری های مهم و کلیدی به نهادهایی خارج از مجلس است.
در این میان برخی هم معتقدند این ارجاع دادن ها به نهادهایی خارج از مجلس تا حد قابل توجهی متاثر از تغییر تراز نمایندگی در مجالس اخیر هم هست.
به عنوان یک سیاستمدار پارلمانتاریست که 7 دوره متوالی در مجلس حضور داشتید؛ ارزیابی تان از عملکرد مجلس دوازدهم در 7 ماهی که از آغاز به کار آن می گذرد، چیست؟
سوال شما یک سوال مقطعی است، اما من می خواهم یک پاسخ فرایندی به آن بدهم. حکومت ها در دنیا بر دو نوع اند؛ یا با ضرب سر نیزه بالا آمده اند یا با رای مردم. نظام جمهوری اسلامی ایران در زمره حکومت هایی است که به عنوان یک مردم سالاری دینی از اول بنایش بر این بوده که با رای مردم تمشیت امور کند و با همین مبنا برای انتخاب رئیس جمهوری و تشکیل دولت به وسیله او، انتخاب نمایندگان مجالس شورا و خبرگان رهبری و نیز انتخاب نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی شهر و روستا، در 45 سال گذشته بیش از 40 انتخابات برگزار شده است.
با وجود این آنچه به نظام های دموکراتیک قوام می دهد، علاوه بر رای مردم وجود احزاب قدرتمند است. چرا که در فقدان چند حزب قدرتمند و با مواضع مشخص، عرصه سیاست در مخاطره اقدامات پوپولیستی و عوام فریبانه قرار می گیرد.
در چنین شرایطی افرادی که برای رسیدن به قدرت نیازمند رای مردم اند، دو راه پیش رو دارند؛ یا باید به دنبال اقداماتی بروند که تایید مردم را دارد و به هر چه آنان خواستند فارغ از اینکه به صلاح است یا نه، عمل کنند، یا باید با تبلیغات و مدیریت فکری- رسانه ای مردم را با مواضع و برنامه قابل دفاع خود همراه کنند. اگر راه دوم اتفاق نیفتد، ناچار هر کس که می خواهد رای بیاورد حرف هایی می زند که فقط طیفی از رای دهندگان را جذب کند.
دیگر برایش مهم نیست که این شعارها چقدر امکان عملی شدن دارند. برای همین است که همیشه می گویم در غیاب احزاب فراگیر موضع دار و پاسخگو، برای آینده مردم سالاری دینی بیمناکم. زیرا بالاخره بزرگ ترین سرمایه کشور و نظام ما اتکا به مردم است. اینکه امام(ره) می گفت «میزان رای ملت است» و تاکید داشت باید از مردم پرسید که جمهوری اسلامی را می خواهند یا نه و این رای باید ثبت شود؛ حکایت دیدن آینده در خشت خام بود. اما حالا اینکه در طول سال ها شاهد تنزل درصد مشارکت مردم در انتخابات بوده ایم، تبدیل به یک مساله شده است. البته در بسیاری از کشورهای دموکراتیک هم معدل نرخ مشارکت انتخاباتی مردم بیش از 30 تا 40 درصد نیست.
اما فرقی که وجود دارد این است که آنجا پای صندوق نیامدن مردم، این گونه تعبیر نمی شود که مردم حکومت را قبول ندارند، بلکه این گونه معنا می شود که برایشان فرقی نمی کند کدام حزب بر سر کار بیاید. ما اما از روز اول قرارمان این بود که بگوییم آنان که پای صندوق رای می آیند فارغ از اینکه به چه کسی رای می دهند، دارند به نظام جمهوری اسلامی رای می دهند و بیعت می کنند. بنابر این مساله سرمایه اجتماعی، به دلایلی که عرض کردم، برای ما خیلی مهم است و دشمن هم این را فهمیده و تمام تلاشش این است که میان امت و امام فاصله بیندازد؛ موافق را به بی تفاوت، بی تفاوت را به منتقد و منتقد را به برانداز تبدیل کند.
بنابراین پاشنه آشیل ما همین است و باید همه توان و قدرت و سرمایه خود را برای حفظ سرمایه اجتماعی به کار بگیریم. بله، متوجه هستم که سوال شما این نبود، اما پاسخ من این است؛ تا زمانی که حزب نداشته باشیم، همین مشکلات را داریم. ما اصل را بر این می گذاریم که همه نمایندگان آدم های متدین و دلسوزی هستند، اما بالاخره مجلس یک جایگاه بلندمرتبه حکمرانی است و حکمرانی با دانشمند بودن فرق دارد.
مانند اینکه در یک دانشگاه، ممکن است یک استاد بسیار بلندمرتبه تدریس کند اما همان استاد نتواند رئیس دانشگاه باشد، چون عالم است اما مدیر نیست. حکمرانی هم همین است. یعنی ما 290 نماینده مجلس داریم که گاهی تا 200 نفرشان همدیگر را نمی شناسند و اینها تا بخواهند با مواضع هم آشنا و با هم هماهنگ شوند، دوره نمایندگی شان تمام شده است. اما اگر ما چهار یا پنج حزب داشته باشیم، مانند همه مجالس دنیا فراکسیون هایی در آن تشکیل می شود که اعضای این مجالس با هم سال ها کار حزبی کرده اند.
خدا رحمت کند مرحوم پرورش را، یک زمانی نایب رئیس مجلس بود. ایشان می گفت بعضی از این نماینده ها تا بخواهند اسم خیابان های تهران را یاد بگیرند، دوره نمایندگی شان تمام شده است. حالا اینها می خواهند دور هم بنشینند و نقشه راه نظام جمهوری اسلامی را طراحی کنند.
یا قوانینی مصوب کنند که دولت هم موظف است بر مسیر آن حرکت کند. با این شرایط، این غیر ممکن است. این است که می گویم ناچاریم به سمت یک نظام چند حزبی حرکت کنیم. منظور من وضعیتی نیست که در آن 200 حزب مجوز بگیرند و بعد هم در ایام انتخابات دور هم جمع شوند و جبهه راه بیندازند. تازه در این شرایط ما هم یک انتخاباتی برگزار می کنیم و بعدش هم تمام. حزب باید هر روز موضع داشته باشد و اعضایش را آموزش بدهد.
چندین سال است که شما درباره ضرورت وجود احزاب فراگیر صحبت کرده اید. من هم مواضعتان را پیگیری کرده ام. مساله این است که ما نه تنها به سمت آن مطلوبی که تصویر می کنید حرکت نکرده ایم، که برعکس، به جایی رسیده ایم که بعضی احزاب ملی و فراگیر هم هنگام انتخابات مجلس به جای معرفی فعالان و سیاستمداران حزبی، ناچار می شوند از افراد بدون سابقه حزبی مشخص ولی تایید صلاحیت شده در فهرست انتخاباتی شان استفاده و حمایت کنند. بله، حتما این یک عامل موثر است.
اما می خواهم شما بگویید که چه شده است که جایگاه مجلس از مجلسی که در دوره اول فعالیت خود، بنی صدر را استیضاح و عزل کرد و درباره بسیاری از مسائل مهم تصمیم گیرنده اصلی بود، امروز به جایی رسیده است که بسیاری از وظایف آن گویی برون سپاری شده است و تصمیم گیری به جای مجلس، به مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای عالی هماهنگی سران قوا یا تعداد زیادی شوراهای عالی که در حوزه های مختلف تشکیل شده اند، ارجاع شده است؟
این سوال حاصل یک پارادوکس در فرایندها است. شما مجلس اول را مثال می زنید، درحالی که همه چهره های مجلس اول کاریزما بودند؛ امثال شهید چمران، آیت الله خامنه ای، مرحوم هاشمی، شهید باهنر و مرحوم طبسی. حتی لیبرال های مجلس اول هم، از مهندس بازرگان تا سحابی و انتظامی، همه چهره هایی شناخته شده و کاریزماتیک بودند. یادم است وقتی موعد ثبت نام برای انتخابات مجلس دوم رسید، در بسیاری از حوزه های انتخابیه به سختی کسی حاضر می شد برای رقابت با نماینده موجود ثبت نام کند. می گفت مجلس کجا و من کجا.
ما از آن وضعیت رسیده ایم به جایی که گاهی برای یک کرسی مجلس بیش از 2 هزار نفر ثبت نام می کنند. حضرت آقا زمانی در یک سخنرانی رسمی تلویحا از این وضعیت انتقاد کردند و فرمودند در جمهوری اسلامی مسئولیت وبال است و باید از آن احتراز کرد، مگر اینکه مشخص شود غیر از این فرد هیچ کس نیست که آن مسئولیت را بر عهده بگیرد که آن وقت می شود تکلیف شرعی. آن زمان در واکنش به اینکه در آن مقطع 16 یا 17 هزار نفر برای انتخابات ثبت نام کرده بودند؛ حضرت آقا فرمودند من نمی فهمم چرا این همه آدم می خواهند که بروند مجلس، مجلس رفتن وبال است.
حالا امروز اینکه شما می گویید چرا مجلس یک زمان آن تصمیم ها را می گرفت و حالا اینطوری است، به دلیل همین تفاوت ها است. گاهی، وقتی از بعضی از افراد می پرسی چرا آمده ای ثبت نام کنی، می گوید «بیکارم، سنگ مفت گنجشک مفت.» یعنی نمایندگی شده است یک کار اداری و یک شغل.
این آمادگی و برنامه نداشتن صرفا مربوط به مجلس هم نیست.
سه روز پس از انتخابات سال 76 به عنوان مسئول ستاد انتخاباتی آقای ناطق، از آقای خاتمی که پیروز انتخابات بود، سوال کردم چه کسانی را برای وزارت در نظر گرفته اید، مشی اقتصادی شان چیست؟ ایشان خندید و گفت من اصلا فکر نمی کردم رئیس جمهوری شوم که بخواهم کابینه تعیین کنم. آقای رئیسی رحمت الله علیه هم موقعی که انتخاب شد، تازه به فکر انتخاب وزیر افتاد؛ آخر هم چند نفر را از آستان قدس آورد، تعدادی را از قوه قضائیه.
حال آنکه کسی که رئیس جمهوری می شود باید در دستش تعدادی آدم کارآمد و قدرتمند داشته باشد که به درد وزارت می خورند. همین آقای پزشکیان ناچار شد کارگروه بگذارد. برای هر وزارت 40، 50 نفر را به او معرفی کردند. انتخاب هایش هم خوب بود. اما حالا بعضی از آنان که به وزارت انتخاب نشدند، مساله دار شدند و این خوب نیست. این ساختار حکومتی درستی نیست که فردی رئیس جمهوری شود و بعد تازه بگوید حالا چه کنیم. حال سوال شما این است که خب باهنر! تو که الان 30 سال است می گویی حزب، پس چرا نمی شود؟ این امر چند دلیل دارد.
یکی اینکه ما سیاسیون فقط منافع حزب را می خواهیم و حاضر نیستیم هزینه های آن را بپردازیم. یعنی در فهرست حمایت شده یک حزب به نمایندگی می رسیم، اما بعد می گوییم چه حزبی، چه کشکی. در حالی که نماینده حزبی باید مواضع آن را در مجلس پیگیری کند. مساله دوم این است که بعضی ها در کشور ما مدعی هستند نظام حزبی با نظام ولایی سازگاری ندارد. حال آن که در بسیاری از کشورهای دموکراتیک جهان یک مقام حقیقی یا حقوقی بالاسر احزاب و قوا وجود دارد، نهادی که دکترین سیاسی و راهبرد کشور را تعیین و تعریف می کند. فی المثل امریکا یک شورای عالی سیاستگذاری دارد که خط مشی ربع قرن آینده امریکا را تعریف می کند و هر حزبی که به قدرت برسد، باید در همان چهارچوب کار کند. اصلا این طور نیست که رئیس جمهوری بیاید و هر کاری که خواست، بکند.
برنامه امریکا برای 25 سال اول قرن توسعه نظامی در پوشش مبارزه با تروریسم بود. الان هم دارد برای ربع قرن دوم برنامه ریزی می کند. یا مثلا قانون اساسی فرانسه یک اصل دارد که می گوید نظام سیاسی فرانسه لاییک است و این اصل با هیچ شیوه دموکراتیکی قابل تغییر نیست. یعنی اگر 80 درصد مردم هم نظام غیر لائیک بخواهند، می گویند ممکن نیست. بنابراین در نظام جمهوری اسلامی هم در اصل 110 ولی فقیه را داریم و اختیاراتش مشخص است.
یک اصل داریم که می گوید اختیارات ولی فقیه مطلقه است. اما چه حضرت امام(ره) چه مقام معظم رهبری، در طول این 45 سال از آن اختیارات مطلقه حتی به اندازه انگشتان دست هم استفاده نکردند و هر اقدامی کردند در چهارچوب اختیارات قانون اساسی بود.
خب، قانون اساسی در اصل 110 می گوید سیاست های کلی نظام را رهبری، بعد از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین می کند و همه قوا و نهادهای نظامی موظف اند در چهارچوب آن سیاست ها فعالیت کنند.
خب، بله، اگر مجلس قانونی تصویب کرد که برخلاف سیاست ها بود، آن وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام جلویش را می گیرد.
شما هفت دوره نماینده مجلس بودید و شاهد این بودید که از یک جایی به بعد، به هر دلیلی احساس شده بعضی مسائل را نمی توان در نهاد مجلس حل کرد. با گذشت زمان رفته رفته این نتوانستن تقویت شد. منتها گویا به جای اینکه راه حل مشکلات مجلس از حیث توان اجماع سازی، اقناع کردن و تصمیم سازی جست وجو شود؛ ترجیح داده شد مسیر میانبر انتخاب شود. بعضی شوراهای عالی با تقاضای روسای جمهوری یا دیگر سران قوا تشکیل شده اند.
تبیین شما از این روند چیست؟ آیا فرآیند تقنین از حیث زمانبری و بروکراسی قانون گذاری اشکال داشته است؟ چرا توان اقناع و اجماع سازی مجلس در دوره های مختلف کم شده است؟ چه اتفاقی افتاده که به تشکیل شوراهای عالی برای تصمیم گیری ها رسیده ایم؟
ببینید! من بحث شما را قبول دارم. در قانون اساسی سه یا چهار مرجع داریم که این مراجع حق قانون گذاری و تصمیم گیری درباره قوانین دارند. اولین شان هم مجلس شورای اسلامی است و دیگری مجلس خبرگان رهبری که حتی بر اساس قانون اساسی درباره آیین نامه و شرایط انتخاب اعضا، خودش تصمیم می گیرد.
مسائل دفاعی و امنیتی کشور و مقدار زیادی از مسائل سیاست خارجی کشور هم در اختیار شورای عالی امنیت ملی است. اگر به من به عنوان یک پارلمانتاریست بگویند آیا حاضری سیاست خارجی کشور را دربست به مجلس واگذار کنیم؟ می گویم اصلا و ابدا.
یادتان باشد یک وقتی مجلس تصمیم گرفت که ارتباط کشور با انگلیس قطع شود که خب مشکلاتی به همراه داشت. یعنی اگر دولت و شورای عالی امنیت ملی اختیاردار چنین مسائلی نباشند، چنین مشکلاتی هم هست. اینکه یک روز لازم باشد در کشوری سفارت داشته باشیم یا روابط را ارتقا بدهیم، از مسائل قرارگاهی است.
در زمان جنگ یک قرارگاه بود به اسم قرارگاه خاتم یا قرارگاه حمزه. این قرارگاه شب تصمیم می گرفت که ما چه زمانی و چگونه حمله را شروع کنیم. اصلا حمله بکنیم یا نکنیم.
تصور کنید اگر قرار بود این تصمیم گیری به عهده مجلس شورای اسلامی باشد؛ در لحظه ای که باید، محرمانه و بموقع تصمیم گرفته می شد؟ در خیلی از کشورها همین طور است. این کنگره امریکا نیست که تصمیم می گیرد در جایی نیروی نظامی داشته باشند یا نداشته باشند، رئیس جمهوری و شورای امنیت ملی امریکا است که در این باره تصمیم می گیرند. اصلا این تصمیمات دموکراتیک نیست، قرارگاهی است.
بنابراین، آنچه درباره شوراهای عالی می گویید را من هم قبول دارم. مثلا شورای عالی انقلاب فرهنگی در اوایل انقلاب تاسیس شد. تظاهرات و درگیری در دانشگاه ها آنقدر زیاد بود که با تصمیم امام(ره) دانشگاه ها تعطیل شد. دو سه سال دانشگاه نداشتیم.
بعد هنگام بازگشایی دانشگاه ها، حضرت امام(ره) این شورا را تاسیس کردند تا با ریاست رئیس جمهوری، وزرای مربوطه و دیگر اعضا برای شرایط این بازگشایی تصمیم گیری کنند. شورای عالی انقلاب فرهنگی مدتی کار کرد و بعد دبیر وقت آن در نامه ای به امام(ره) گلایه کرد که ما در شورا تصمیماتی می گیریم، اما دولت اجرا نمی کند.
حضرت امام(ره) هم توشیح کرده بودند به دولت که کاری کنید تا تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی شود. (مضمونش این بود) این طور شد که شورای عالی انقلاب فرهنگی هر تصمیمی می گرفت باید اجرا می شد.
الان روسای دانشگاه ها به پیشنهاد وزیر علوم و با تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب می شوند.
شما ببینید استاندار را وزیر کشور تعیین می کند، مدیرکل را وزیر تعیین می کند، آن وقت وزیر علوم نمی تواند یک رئیس دانشگاه را خودش منصوب کند. خب اینها عجیب است و باید حل شود. من قبول دارم که باید ساختارها درست شوند.
اما اینکه آیا می شود همه اختیارات را به دست مجلس داد؛ به نظر من نمی شود. یعنی در کشورهای کاملا دموکراتیک و جمهوری هم همه اختیارات برای مجلس و کنگره نیست.
کنگره امریکا خیلی قدرت دارد، اما جاهایی قدرت کاخ سفید از کنگره هم بیشتر است. بنابراین این مسائل را با افراط و تفریط نباید دید. همین الان هم به من بگویند آیا حاضری اداره کشور را کاملا به عهده مجلس بسپاری؟ من می گویم نه و به نظرم کار کاملا خطرناکی است.
اشکال و مانع کجاست؟ البته مساله این نیست که همه امور را به مجلس بسپرند، اما در روند کار دیده ایم که ترجیح این است که بیرون مجلس هم تصمیم گیری شود.
نیروهایی که در مجلس هستند افرادی خوب، متدین و ملی هستند. همین چند وقت پیش با تعدادی از نمایندگان جدید دیدار داشتم. به آنان گفتم «شما می روید حوزه انتخابیه، کارگران و کارمندان می آیند پیش شما، می گویند این چه مملکتی است که تورم آن 40 درصد است و حقوق ما 20 درصد اضافه شده، این ناعادلانه است حلش کنید. شما هم فردا می روید قانونی تصویب می کنید که حقوق 40 درصد اضافه شود، اما همان زمان تورم می رسد به 60 درصد.
اگر تصویب کرده بودید که حقوق ها دو برابر بشود، آن وقت تورم می شد 150 در صد.» بنابراین تورم را با این راهکارها نمی شود حل کرد. ناترازی بودجه عمومی یکی از ریشه های اصلی تورم است. الان در موضوع تورم ما سه ناترازی اساسی داریم؛ ناترازی در بودجه عمومی دولت، ناترازی صندوق های بازنشستگی و ناترازی بانک ها. این سه ناترازی تورم را تقویت می کند. تورم با دستور حل نمی شود. ممکن است کسی بگوید دستور دادم که فلان چیز گران نشود.
در صورتی که تورم منتظر دستور و توصیه و قانون نیست. عواملی هست که تورم را به وجود می آورد و آن عوامل را باید حل کرد. نه اینکه مجلس قانون تصویب کند که در سال 1404 تورم باید 10 درصد بشود. این مصوبه تاثیری ندارد. تورم راه خودش را می رود و عوامل اقتصادی فرآیندهای خاص خودشان را دارند.
آقای باهنر! شما به موارد اساسی تصمیم گیری مانند سیاست خارجی و مانند اینها اشاره کردید که قابل درک بود. اما الان حتی در مساله ای مانند قانون عفاف و حجاب هم این انتقادها را شاهد هستیم. اساسا به نحوه تصویب قانون عفاف و حجاب، آن هم در کمیسیون و مطابق اصل 85 انتقادهای زیادی وارد شد. بعد از تصویب هم انتقادهای جدی و متعددی را مطرح کردند.
اما نکته اینجاست که این انتقادها و مشکلات ناظر بر این قانون اساسا ناشی از همین نوع تصمیم گیری است تا آنجا که دیدیم نهادی مانند شورای عالی امنیت ملی ابلاغ این قانون را متوقف کرد.
عده ای از نمایندگان هم معترضند که آقای قالیباف! چه نشسته ای که جایگاه و شان مجلس دارد به باد می رود. آیا همان دیدگاهی را که درباره سیاست خارجی و مانند اینها دارید که نمی شود کار را یکسره به مجلس سپرد، به مساله این قانون هم قابل تعمیم است؟
اگر کسی به توصیه های مقام معظم رهبری توجه کرده باشد، در می یابد که ایشان همواره تاکید دارند نباید جامعه را دوقطبی کنیم. پیرامون اینکه باید وضع اقتصاد کشور بهتر شود، هیچ وقت دوقطبی ایجاد نمی شود. چون همه معتقدند این وضع باید بهتر شود. مگر اینکه کسی ضد نظام باشد و بگوید هر چه بدتر شود بهتر است. عموم مردم خواهان بهتر شدن وضع معیشتی شان و بهبود اقتصاد کشور در سطح کلان هستند.
اما مساله حجاب متضمن ایجاد دوقطبی است. من اصلا نمی خواهم وارد مسائل شرعی شوم و اینکه حجاب چند درصد از دین ماست. آیا برای خاطر حجاب یا فیلترینگ می توانیم برای نظام جمهوری اسلامی مشکل ایجاد کنیم؟ آن هم در شرایطی که بچه های کودکستانی هم به فیلترشکن دسترسی دارند؟ بحث این است که رویه های موجود و اینکه بگوییم «واتس اپ» و «تلگرام» نباید باشد، چقدر منطقی است؟ بله آنها زهر خودشان را در این شبکه ها می ریزند، اما با اینها باید با فرآیندهای نرم افزاری کار کرد؛ باید تولید فکر کرد و جهاد تبیین داشت. اگر نه، اینکه ما به مردم بگوییم هیچ چیز نگویید و هر چه ما گفتیم گوش بدهید که اصلا دوره اش گذشته است.
آنقدر در فضای مجازی اطلاعات به سرعت رد و بدل می شود که نمی شود مسیر انتشار اخبار را مسدود کرد. من گاهی با بعضی مسئولان صداوسیما این بحث های جدی را دارم. یادتان هست خانمی در تلویزیون گفته بود مملکت برای حزب اللهی هاست و هر که نمی خواهد برود؟ گفتم یک زمانی طاغوت هم می گفت مملکت مال حزب رستاخیز است و هر که نمی خواهد برود. همه مملکت که نمی توانند یک شکل باشند.
اصلا حزب اللهی ها خیلی هم خوب، ولی قرار نیست تمام مملکت حزب اللهی فکر کند. هر کس یک زندگی و یک فکری دارد. بله، باید با آن چیزی که هنجارشکن است، آن چیزهایی که امنیت مملکت و نظام را به خطر می اندازد، مقابله کرد. آن هم نه فقط با خشونت و... بلکه باید تبیین کرد، توضیح داد، توجیه کرد.
باید افکار عمومی را مهندسی و راهبری کرد. در همین مساله قانون عفاف و حجاب، ما در مجمع به آن ایراد گرفتیم. اینکه هر کس روسری اش را برداشت فلان قدر جریمه اش کنند، اعتراض اجتماعی به وجود می آورد. من همین الان آدم هایی را می شناسم که کاملا متدین و چادری هستند اما با قانون حجاب موافق نیستند. حالا این میان اگر کسی آمد هنجارشکنی کرد، یا آمد در خیابان کارهای عجیب و غریب کرد، خب می شود با آن برخورد کرد. اما اینکه کسی روسری اش عقب تر است یا جلوتر، نباید آن را به مساله جدی کشور تبدیل کرد.
نباید دو قطبی های بی جهت به وجود آورد. چون در مسائل اصلی معمولا دوقطبی وجود ندارد و اغلب در همین مسائل فرعی و سلیقه ای است که دو قطبی ایجاد می شود.
آقای قالیباف در 7 ماه کار مجلس دوازدهم که بیشترش با دولت آقای پزشکیان و طرح ایده وفاق از سوی او همزمان شد، از لباس رقیب به خوبی در آمد و از دولت در مباحث مختلف حمایت کرد. الان هم برای تصمیماتی که تصمیمات کلان نظام است، مانند رای شورای عالی امنیت ملی به توقف قانون حجاب، بشدت زیر ضرب یک طیف تندرو است. ارزیابی تان از رویه مدیریت ایشان در مجلس چیست؟ نمره خوبی به او می دهید یا نظر دیگری دارید؟
زمانی در یک گفت و گوی تلویزیونی از من پرسیدند به دوره نایب رئیسی آقای پزشکیان در مجلس چه نمره ای می دهی؟ گفتم اگر می خواهید پزشکیانی را که سال دوم نایب رئیس شد با فعالیت باهنر پس از سال ها نایب رئیسی مقایسه کنید، خب این ناجوانمردی است. بالاخره برای من 28 سال هزینه شد و کار کردم. اما اگر می خواهید پزشکیان را با سال اول باهنر مقایسه کنید، بله پزشکیان خوب است و خوب هم دارد کار می کند.
اتفاقا خیلی سریع تر از من به مسائل مسلط شد و مدیریت کرد. بنابر این اگر بخواهم درباره آقای قالیباف عادلانه ارزیابی کنم، باید بگویم شاید خود من فکر می کردم که او بیشتر یک مدیر اجرایی قدرتمند است. در مجلس، آن هم سال اولی که آمده بود و رئیس شد، حتما اشکالاتی داشت. مثلا دوره گذشته مجلس یک فراکسیون انقلاب اسلامی داشت با 220 یا 230 عضو، اما جالب بود که این تعداد هیچ وقت نمی توانستند با هم تصمیم بگیرند.
اگر بخواهید در مجلس به چپ چپ، به راست راست کنید، نمایندگان مجلس زیر بار نخواهند رفت. می گویند ما یک نماینده هستیم و رئیس هم یک نماینده است.
بنابراین در مجلس باید اقناعی کار کنیم. یعنی مدیریت باید بر قلب نماینده باشد. یک بار آقای اعلمی نماینده وقت تبریز تذکر آیین نامه ای داد. گفتم وارد نیست. در ادامه بحث، اعلمی گفت ما تو را فرستادیم بالا و هر موقع بخواهیم می آوریمت پایین. گفتم بله، حرف شما کاملا درست، هر روزی که بخواهید می توانید نایب رئیس را استیضاح و عزل کنید، اما تا زمانی که اینجا هستم، به وظایف آیین نامه ای خودم عمل می کنم. منظور اینکه در مجلس باید نمایندگان را قانع کرد.
با پاشو و بنشین نمی شود. آن وقت ها قبل از اینکه دکمه رای را بزنم، می گفتم این مصوبه مثلا بین 160 تا 170 تا رای می آورد، یعنی اینقدر مسلط بودم. می دانستم که با نماینده ها باید چه طور کار کنیم. چه کسانی موضع شان چیست و چه رایی می دهند. این بود که غافلگیر نمی شدیم. زیرا وقتی شما فراکسیونی در مجلس دارید با 230 عضو، باید بدانید این فراکسیون رای موافق می دهد یا مخالف. بنابراین معتقدم آقای قالیباف بالاخره در این دوره کاملا مسلط عمل می کند. درباره رابطه ایشان با دولت هم باید بگویم روزی که آقای پزشکیان رای آورد، همان شب زنگ زدم به آقای قالیباف و گفتم باید ببینمتان. ایشان هم به من محبت دارد.
رفتم یک ساعت با او حرف زدم. گفتم در انتخابات ریاست جمهوری به شما رکب زدند. دوستان خودت خراب کردند و رای کم آوردی و به مرحله دوم نرفتی. حالا آقای پزشکیان آمده... گفتم این دوره را ما کاملا گذرانده ایم.
سال 76، می خواستیم رئیس مان آقای ناطق رئیس جمهوری شود که نشد، اما ما با خاتمی کار کردیم. اولین کابینه ای که به مجلس معرفی کرد، به تمام وزرایش اعتماد کردیم، در حالی که مجلس و فراکسیون قدرتمندی بودیم و می توانستیم نصف کابینه او را بیندازیم. اما گفتیم این خاتمی است که رئیس جمهوری شده و ما که نباید با او کل کل کنیم، باید با او کار کنیم. به آقای قالیباف هم گفتم باید همه همت خود را بگذاری و با همه توان از پزشکیان حمایت کنی.
و اتفاقا در ماجرای رای اعتماد به وزرای دولت پزشکیان حمایت کردند...
بله حمایت کرد و عجیب هم بود که تمام کابینه پزشکیان رای آورد. در حالی که بعضی نمایندگان تند و تیز با این موضع که این فتنه گر بوده و آن دیگری چه و چه، به دنبال این بودند 7 تا 8 وزیر پیشنهادی پزشکیان را بیندازند. اما آقای قالیباف به خوبی مدیریت کرد و همدلانه کار کردند. من تصورم این است که باید همه توانمان را بگذاریم. ممکن است آقای پزشکیان کاندیدای ما نبوده باشد، اما الان رئیس جمهوری است و ما در مملکت مان مشکل کم نداریم؛ در اقتصاد، بودجه، صندوق های بازنشستگی ، در بانک ها و بویژه در دیپلماسی. باید با همه توان به آقای پزشکیان کمک کنیم.
آقای قالیباف در این باره کاملا توجیه بود. یعنی من بعضی جاها احساس می کردم بیخودی دارم با او محاجه می کنم. خودش قانع و قائل به همین بود. تا اینجا هم فکر می کنم مجموعا دولت و مجلس خوب با هم کار کرده اند. البته آقای قالیباف تحت فشار تندروهای مجلس است و باید آرامشان کند.
البته نه اینکه باج بدهد؛ ولی باید آرامشان کند. چند وقت پیش، همین نمایندگان قانونی را در مجلس تصویب کردند که براساس آن نیروهای شرکتی را رسمی کنند. خب، این خیلی کار سخت و از نظر ما زیان آوری بود و در مجمع جلویش را گرفتیم. یک نماینده جوان در تریبون باز مجلس گفت این باهنر و انصاری و... چه کاره اند که در مجمع جلوی مصوبه مجلس را گرفتند؟ حالا شما می گویید چرا مجمع دخالت می کند؟ این طور مواردی هست و مجلسی ها گاهی از نظر عاطفی می گویند چه اشکال دارد حالا یک میلیون نفر هم به کارمندان دولت اضافه بشوند؟! می گویند اینها هم خانواده و زندگی دارند.
اما ما می گوییم یک طرف قضیه منافع اینها است، اما طرف دیگر منافع 80 میلیون جمعیت! ما باید بین این دو سبک و سنگین کنیم. کشور ما دارد از سنگینی بوروکراسی می ترکد. دولت هر چه پول در می آورد، مالیات می گیرد، نفت و اموال می فروشد، فقط دارد حقوق می دهد. چیزی برای بودجه عمرانی و سرمایه گذاری و توسعه باقی نمی ماند.
سیاستمدار که نمی تواند صرفا عاطفی برخورد کند و جوری بشود که 80 میلیون جمعیت ایران بروند زیر پوشش کمیته امداد! این طوری که نمی شود مملکت داری کرد. در مجموع اینکه، من همکاری بین آقای قالیباف در مجلس و پزشکیان در دولت را همکاری خوبی می بینم و البته برخی مواقع قالیباف تحت فشار عده ای از نمایندگان قرار دارد. حالا ممکن است یکی، دو جا هم کار از دستش درآمده باشد.
حل مساله FATF مبادلات مالی با کشورهای دوست را تسهیل می کند
مهم ترین بحث امروز مجمع بحث پیوستن ایران به FATF است. چرا این همه مدت این موضوع در مجمع مسکوت ماند؟ پشت پرده مخالفت هایی که در مجمع پیرامون این مساله انجام شده است، چه بود؟
مجلس دهم همه موارد مورد نیاز برای پیوستن به FATF را تصویب کرد و شورای نگهبان فقط در بعضی احکام آن ایراد گرفت که در ادامه با اصرار مجلس دهم بر آن مصوبات، اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان و بحث پیوستن به FATF به مجمع ارجاع داده شد. وقتی مجمع خواست مساله را بررسی کند، عمر مجلس دهم تمام شد و مجلس یازدهم جایگزین آن شد. بنا بر این وقتی بحث به صحن مجمع آمد، مجلس از طرح خود دفاع نکرد و به نوعی هماهنگ با شورای نگهبان شد.
در چنین وضعیتی قطعا مجمع رای نمی دهد.
بنابراین مساله با نظر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام مسکوت ماند. چرا که اگر رای گیری می شد، به نفع شورای نگهبان رای داده می شد و مساله به بایگانی می پیوست. وقتی موضوعی به مجمع ارجاع داده می شود، براساس آیین نامه مجمع، اگر مجمع نتواند در مدت مشخصی، یعنی چند ماه تا یک سال، اعلام نظر کند، نظر شورای نگهبان حاکم می شود.
بنابراین موضوع بعد از یک سال از دسترس مجمع خارج شد. آقای روحانی در اواخر دولت شان به مقام معظم رهبری نامه نوشتند که ما مشکلاتی داریم و نیازمندیم مساله FATF حل شود، اما مجمع الان دیگر نمی تواند رسیدگی کند، شما اجازه دهید که مجمع مجددا بتواند به این مساله رسیدگی کند و حتی توصیه کرده بودند که مجمع تصویب کند.
رهبری در نامه ای به مجمع گفتند که مجدد به این موضوع رسیدگی کنید، اما ایشان اعلام کرده بودند که تصویب با نظر کارشناسان باشد و تصمیم بگیرید. وقتی موضوع مجدد به مجمع آمد، دولت آقای رئیسی تشکیل شد.
پس دوباره باید منتظر دولت می بودیم تا بیاید و از لایحه خود دفاع کند. چرا که حالا مجلس با شورا هم نظر بود. با این حال، دولت نیز اصراری برای بررسی نداشت و بیشتر به دنبال این بود که ما به لیست سیاه FATF نرویم. بنابراین امروز هم دولت موثر است، یعنی دولت اگر بیاید و محکم دفاع کند، مجمع موضوع را به صورت جدی در دستور کار قرار می دهد.
در مورد FATF حتی چین و روسیه که دوست و متحد راهبردی محسوب می شوند، پیوستن ایران به این نهاد مالی بین المللی را توصیه کرده و ضروری می دانند. بانک های چین حتی از صدور یک کارت بانکی برای اساتید ایرانی مقیم چین خودداری می کنند. این کمترین خواسته یک ایرانی است، بماند که به دلیل قرار داشتن ما در فهرست سیاه FATF در روابط مالی ما با کشورهایی که نزدیک ترین روابط را داریم، مشکل ایجاد شده است. چه مصلحت بالاتری وجود دارد؟
من معتقدم تحریم ها ضربه زیادی به کشور زده و مساله FATF هم وضعیت را بدتر کرده است. بر خلاف کسانی که می گویند با وجود تحریم ها رفع مساله FATF مشکل چندانی را حل نمی کند؛ معتقدم دست کم می توان با کشورهای دوست که زیر بار تحریم امریکا نمی روند، مبادلات مالی و پولی داشت.
حال آن که اکنون براساس مقررات بین المللی، همین کشورها هم نمی توانند با ما مبادلات مالی داشته باشند. البته من الان نمی توانم پیش بینی کنم که مجمع به پیوستن ما به FATF رای خواهد داد یا نه. ما نیازمند بحث های کارشناسی و دفاع از سوی دولت هستیم. موضع من هم دفاع جدی است.
مجمع یک نهاد متفکر در ساحت نظام سیاسی جمهوری اسلامی محسوب می شود. روسای قوا دائما از ناترازی ها صحبت می کنند. یک عده، از جمله در مجمع می گویند چرا رشد 8 درصدی که پیش بینی شده اجرا نمی شود؟ از طرف دیگر گفته شده تحقق رشد 8 درصدی دست کم به 200میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
به هرحال چنین وضعیتی به یک تصمیم سازی فراتر از شرایط عادی برای عبور از این وضعیت، نیاز دارد. چرا ایده ای برای حل این مساله وجود ندارد؟
ما مشکل داریم، اما در چهل سال گذشته روزهای سختتر از این را هم پشت سر گذاشتیم. با کمک مردم و تدبیر رهبری از همه آنها عبور کردیم. با این حال ما باید یک راه حل برای عبور از وضعیت کنونی داشته باشیم.
من در یک دیدار با رئیس جمهوری به ایشان گفتم شما نهایتا بتوانید کارهای روزمره لازم در منصب ریاست جمهوری را انجام دهید، در حالی که مملکت نیاز به چند جراحی دارد و البته این جراحی ها خونریزی دارد، عوارض دارد و ریکاوری می خواهد. بنابراین شما نیازمند یک کادر مجرب هستید و باید از افرادی که تجربه و سابقه دارند و مهم تر از همه شخصا ذی نفع وضع موجود نیستند، بخواهید برای جراحی های اساسی نقشه راه تعیین کنند.
این نقشه راه نیازمند خردمندی، اطلاعات و شهامت است. هر چه زمان بگذرد شرایط بدتر می شود، بنابراین نباید معطل کرد. ما در حال حاضر وظیفه خطیری بر عهده داریم. نزدیک به 8 تا 9 سال است که درگیر جنگ جدی اقتصادی هستیم.
رهبری در همین رابطه شورای عالی سران قوا را تاسیس کردند و گفتند با مشورت مشاوران خود تصمیم بگیرید و هر زمان به اجماع رسیدید، من حمایت می کنم و به آن تصمیم عمل کنید. ایشان حتی اعلام کردند هر زمان که به اجماع رسیدید، حتی نیاز نیست از من اجازه بگیرید و به آن تصمیم عمل کنید.
به این دلیل که جنگ تمام عیار است و باید قرارگاه ایجاد کرد. این یک جنگ اقتصادی جدی است و ما نمی توانیم منتظر تصمیم شوراها و نظر مجمع و شورای نگهبان و... بمانیم. بلکه باید تصمیم گیری کرده و سریع به آن عمل کنیم. برخی از تصمیمات سری است و در مذاکرات هم تاکید می شود که رسانه ای نشود. اینها ضروریات شرایط و وضعیت کنونی کشور است.
نباید جامعه را معطل تصمیمات نهادهای مختلف کرد. این جنگ تمام عیار نیازمند قرارگاه است و این قرارگاه نمی تواند منتظر نظر کمیسیون اقتصادی دولت، شورای اقتصاد و دیگر مجموعه ها باشد.
این روزها یکی از مواردی که به صورت ضمنی مطرح می شود و بویژه پس از انتشار شایعه دیدار آقای ایروانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد با ایلان ماسک تقویت شد، بازگشت به روند جدی تر کاهش تنش با امریکا ست. آیا به عنوان یک عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام چنین احتمالی را تایید می کنید؟
چنین مباحثی را نمی شود و نباید به سطح مباحثات رسانه ای آورد. بسیاری از مشکلات کشور راه حل دارد و می شود با تدبیر و البته جراحی از این مشکلات عبور کرد. نباید مردم را ناامید کرده یا به آنان دروغ بگوییم.
انتهای پیام/