خبر/
امضای ۱۳ سند همکاری بین فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان
1403/10/27 - 08:22 - کد خبر: 129270
نصر: در نشست فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان که با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشورمان و مسئولان تاجیکستانی در شهر دوشنبه برگزار شد، ۱۳ تفاهمنامه همکاری دوجانبه به امضا رسید.
به گزارش نصر، صمد حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معاون و کشاورزی ایران روز چهارشنبه در نشست مشترک با سلطان رحیمزاده، رئیس کمیته سرمایهگذاری دولت تاجیکستان که در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد، با قدردانی از مهماننوازی و توجه مسئولان و ملت شریف تاجیکستان، گفت: ارتباطات بین هیاتهای تجاری و فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان میتواند در همه عرصههای ارتباطی دو کشور و توسعه فعالیتهای فرهنگی و گردشگری تأثیرگذار باشد.
حسنزاده افزود: توسعه روابط اقتصادی دو کشور نیازمند برطرف شدن برخی ابهامات و نارساییها است تا سرمایهگذاران ما بتوانند با آسودگی خاطر و اطمینان بیشتری در حوزه فعالیتهای اقتصادی حضور پیدا کنند.
رئیس اتاق ایران، پنج منطقه آزاد تجاری تاجیکستان را از مزیتهای این کشور برای بازرگانان ایرانی دانست و تاکید کرد: در برخی رشتههای صنعتی، تعرفههای ترجیحی بین دو کشور ایجاد شود. ایجاد تعرفه ترجیحی در زمینه محصولاتی نظیر پنبه و پوشاک میتواند مؤثر باشد.
او به جایگاه ایران در تولید صنایع دستی اشاره کرد و بیان داشت: ایران از بزرگترین تولیدکنندگان فرش دستباف است و فرشهای نفیس دنیا را تولید میکند؛ محصولاتی که به عنوان سفیر اقتصادی در خانهها برای مردم دلخوشی ایجاد میکند. سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی ایرانی میتوانند بازار صنایع دستی را در تاجیکستان توسعه دهند.
صمد حسنزاده افزود: اطمینان میدهم کالاهایی که امروز در ایران در حوزه صنایع غذایی، مس، پتروشیمی و مصالح ساختمانی تولید میشود، از بالاترین استانداردهای بینالمللی برخوردار هستند و مردم تاجیکستان میتوانند اطمینانخاطر خوبی برای تمام محصولات ایرانی داشته باشند.
رئیس اتاق ایران تاکید کرد: نیاز است تمهیداتی برای توسعه روابط بانکی تاجیکستان با ایران داشته باشیم تا بازرگانان ایرانی و تاجیکستانی بتوانند از این فرصتها بهراحتی استفاده کنند.
او با تاکید بر تقویت زیرساختهای حملونقل بین دو کشور، بیان داشت: در گمرکات و توسعه برنامه حملونقل نیاز است توجه بیشتری نسبت به کمکهای قانونی و منطقی برای روانسازی ترددها صورت گیرد.
حسنزاده با بیان اینکه شرکتهای ایرانی ارائهدهنده خدمات فنی و مهندسی دارای ظرفیتهای بسیار بزرگی هستند و با برخورداری از تمام اصول مهندسی و اطلاعات بهروز دنیا میتوانند در حوزه ارائه خدمات مهندسی و جادهسازی، احداث پل و تونل و پروژههای بزرگ بدرخشند؛ تاکید کرد: موضوعی که امروز برای هر دو کشور مهم است، شفافیت قوانین سرمایهگذاری است. در ایران برای سرمایهگذاران خارجی، تضمینهای لازم برای سرمایهگذاری و برگشت سرمایهشان انجام میشود.
او یادآور شد: امروز در حوزه برق و انرژی و مگاپروژههای پتروشیمی، سرمایهگذاران از کشورهای متعددی مراجعه میکنند؛ ولی سیاست جمهوری اسلامی ایران بیشتر ارتباط با کشورهای همسایه بخصوص کشورهای دارای اشتراکات فرهنگی است.
رئیس اتاق ایران با توصیه به مسئولان تاجیکستان و ایران برای اعزام هیاتهای گردشگری و تجاری، به نمایندگی از بخش خصوصی و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از فعالان اقتصادی تاجیکستان به منظور شرکت در نمایشگاههای بینالمللی کشورمان دعوت کرد.
او افزود: در بیشتر صنایع بخصوص صنایع غذایی، مصالح ساختمانی، فولاد، شیشه، کاشی و سرامیک، در و پنجره و کابینت و ... فرصتهای بسیار خوبی داریم و این امکان وجود دارد که به صورت اعتباری برای صادرات با ضمانتنامههای بانکی به مدت شش ماه در اختیار بازرگانان تاجیکستان قرار دهیم.
سلطان جعفرزاده، رئیس کمیته سرمایه گذاری دولت تاجیکستان نیز در این دیدار، گفت: به توانمندی جمهوری اسلامی ایران و دولتمردان آن واقف هستیم.
او زمینه رشد کسب و کارها در تاجیکستان در حوزههایی نظیر مصالح ساختمانی، صنایع دستی و محصولات صنعت نساجی را بسیار زیاد توصیف کرد و بیان داشت: در بخش حمل و نقل، امکانات و ظرفیتها بسیار زیاد است.
جعفرزاده با اعلام آمادگی به منظور تدوین تفاهم نامهها و قراردادهای سرمایه گذاری بین بخش خصوصی ایران و تاجیکستان، خواستار ساماندهی اتاق بازرگانی ایران برای ترغیب شرکتهای ایرانی جهت ورود به بازار تاجیکستان شد.
رئیس کمیته سرمایه گذاری دولت تاجیکستان با اشاره به امضای ۱۳ سند همکاری بین فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان در جریان سفر هیات تجاری ایران به دوشنبه، گفت: این سندها نیرویی تازه به مناسبات دو کشور میبخشد و باعث توسعه رفت و آمدهای هیات های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی به تاجیکستان میشود.
امکان تردد واگنهای تاجیکستان برای حمل بار از ایران به مقصد تاجیکستان فراهم شود
همچنین در جریان این سفر و در نشست جمعی از فعالان اقتصادی ایران با مدیرکل بینالملل وزارت نقلیات تاجیکستان، درخواست شد که امکان تردد واگنهای تاجیک برای حمل بار ایرانی به تاجیکستان مهیا شود.
در این نشست که به ریاست «روزی نورالله»، مدیرکل بینالملل وزارت نقلیات تاجیکستان و با حضور «سیدحامد عسگری» معاون بینالملل اتاق ایران برگزار شد، ضمن تشریح امکانات ایران در بخشهای مختلف اقتصادی، درخواست شد: با توجه به مناسب بودن حمل ریلی در تجارت و عدم امکان تردد واگنهای ایرانی در منطقه سیآیاس، زمینه حرکت واگنهای تاجیکستانی در ایران به منظور انتقال محمولههای صادراتی به مقصد تاجیکستان فراهم آید.
ایران باید اولین شریک تجاری تاجیکستان باشد
دیدار با ذوقی ذوقی زاده وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان بخش دیگری از برنامه های هیات تجاری ایران در شهر دوشنبه بود؛ این مقام تاجیکستانی از تأکید مقامات این کشور برای تقویت روابط اقتصادی با توجه به اشتراکات فرهنگی دیرینه بین دو کشور ایران و تاجیکستان صحبت کرد و افزود: اسناد و تفاهمنامههای متعدد بین دولت تاجیکستان و ایران در دولت سیزدهم به امضا رسیده است.
وی ضمن لزوم اجرایی شدن این تفاهمنامهها، در سال ۲۰۲۴ تجارت بین ایران و تاجیکستان برابر با ۳۸۷ میلیون دلار بوده که ۶ برابر افزایش داشته است اما رقم قابل توجهی نیست.
ذوقی زاده خواستار تدوین نقشه عمل بلندمدت برای توسعه مناسبات بین دو کشور شد و گفت: نیم میلیون دلار سطح سرمایهگذاری مشترک ایران و تاجیکستان در سال گذشته بوده است که با ظرفیتهای موجود هماهنگ نیست.
وی با بیان اینکه قرار است ۲۰ سند همکاری با حضور رئیسجمهور ایران در دوشنبه به امضا برسد، تأکید کرد: برنامهریزی برای اعزام یک هیأت تجاری به ایران انجام شده است و برای انعقاد موافقتنامههای مشترک، این سفر مهم است. باید ظرفیتها را بشناسیم و در بخش تجارت و سرمایهگذاری بهکار بگیریم.
وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان ظرفیتهای ایران در تولید انواع دارو، سنگهای تزئینی و میلگرد را مورد توجه قرار داد و افزود: تاجیکستان به محصولات متنوعی نیاز دارد که تولیدات ایرانی در این بخشها با کیفیت قابل قبولی صورت میگیرد. در بسیاری از این بخشها میتوانیم وارد سرمایهگذاری مشترک شویم.
او یادآور شد: دولت تاجیکستان علاقهمند است ایران از رتبه هفتم به رتبه اول به عنوان شریک تجاری تاجیکستان تبدیل شود. امیدواریم این صحبتها و توافقاتی که با حضور رئیسجمهور ایران انجام میشود، چنین هدفی را میسر کند.
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران نیز در این دیدار تأمین نیازهای یکدیگر، همکاری و فعالیتهای مشترک فرهنگی و اجتماعی بین ایران و تاجیکستان را مورد تأکید قرار داد و گفت: دو کشور میتوانند در بخش صادرات، واردات و سرمایهگذاری همکاریهای خود را افزایش دهند.
او خاطرنشان کرد: در این هیأت تعداد قابل توجهی از فعالان اقتصادی از اتاقهای سراسر کشور حضور دارند.
رئیس اتاق ایران همچنین نگاهی به توانمندیهای ایران که میتواند منجر به همکاریهای تجاری و اقتصادی مشترک با تاجیکستان شود، داشت و افزود: تکنولوژی داروسازی ایران در ارتباط با کشورهای اروپایی رشد کرده است. از طرفی ظرفیتهای خوبی در حوزه خدمات فنی و مهندسی و طراحی داریم. همکاری در بخش گردشگری سلامت نیز امکانپذیر است. تولید و صادرات کاشی و سرامیک، شیشه، فولاد و محصولاتی از این دست، جزو ظرفیتهای ایران به شمار میرود. از سوی دیگر، آمادگی نوسازی و بازسازی صنعت آسانسور تاجیکستان به همت چندین شرکت بزرگ ایرانی را داریم.
حسنزاده از امکان انتقال روان پول، تسهیل حملونقل و بیمه سرمایهگذاری سخن گفت و تأکید کرد: اتاق ایران آمادگی هرگونه همکاری در مسیر توسعه تجارت و سرمایهگذاری مشترک با تجار و فعالان اقتصادی تاجیکستان را دارد.
انتهای پیام/