رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم:

واگذاری ۱۲ فقره دانش فنی رویالتی ارقام جدید دیم به بخش خصوصی

1403/10/24 - 14:58 - کد خبر: 129124
محصولات کشاورزی

نصر: رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم از واگذاری ۱۲ فقره دانش فنی رویالتی ارقام مختلف محصولات زراعی دیم به بخش خصوصی در سال جاری خبر داد و گفت: با انتقال دانش فنی به بخش خصوصی و همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان، بهره‌وری در عرصه‌های دیم افزایش یافته است و تعداد قراردادهای فعال مؤسسه به ۱۰۲ فقره رسید.

به گزارش نصر، مظفر روستایی روز دوشنبه افزود: در راستای هم‌افزایی علمی با شرکت‌های دانش‌بنیان، قرارداد اجرای پروژه پژوهشی ۲ ساله با عنوان «ارزیابی محلول‌پاشی اسیدآمینه‌های غنی شده با کلاته‌های عناصر مؤثر در رشد بر عملکرد گندم در شرایط مناطق سردسیر» با بخش خصوصی در خردادماه ۱۴۰۳ منعقد شد.
وی اضافه کرد: پس از بررسی نتایج سال اول، به‌منظور کاربردی‌سازی نتایج و اطمینان از عملکرد مطلوب ترکیبات اسید آمینه در شرایط مختلف اقلیمی، مقرر شد در سال زراعی ۱۴۰۴-۱۴۰۳، این آزمایش با عقد قرارداد جدید حداقل در ۴ استان با تنوع اقلیمی انجام شود.
رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم ادامه داد: در سال زراعی گذشته، پژوهشگران و محققان این مؤسسه در ستاد و ۱۷ مرکز و ایستگاه تحقیقات کشور، تعداد ۱۲۳ پروژه تحقیقاتی ملی، مشترک و مستقل و همچنین ۱۴ پروژه ترویجی و تحقیقی را اجرا کرده‌اند که دستاوردهای این پژوهش‌ها نقش بسزایی در دانش‌بنیان کردن کشاورزی دیم و تأمین امنیت غذایی پایدار ایفا کرده است.
«روستایی» در خصوص معرفی ارقام جدید هم بیان کرد: ۶ رقم جدید از محصولات زراعی دیم شامل سه رقم گیاهان علوفه‌ای (خلر رقم سپیده خلر رقم سیمی و گلرنگ علوفه‌ای بهرنگ) و سه رقم غلات (گندم دوروم دایان و ارقام جوی بوژان و حسام) برای اقلیم‌های مختلف در کشور معرفی شده است که ارقام معرفی شده از پتانسیل عملکرد بالا، تاب‌آوری بیشتر به تغییرات اقلیمی، مقاومت به بیماری‌ها و از کیفیت خوب محصول برخوردار بودند.
وی با بیان اینکه تا پایان سال شاهد معرفی ارقام زراعی جدید بیشتری خواهیم بود، تاکید کرد: دانش فنی در شرایط خشکی و خشکسالی از اهمیت بالایی برخوردار است و از عوامل اصلی و تأثیرگذار در افزایش بهره‌وری تولید در دیمزارها به شمار می‌رود.
«روستایی» افزود: تولید هسته‌های بذری محصولات زراعی دیم از دیگر فعالیت‌های شاخص این مؤسسه بوده که میزان تولید آن در سال زراعی گذشته بیش از ۹۸۰۸ تن بود و پیش‌بینی می‌شود این میزان در سال جاری به هزار و ۵۰۰ تن افزایش یابد.
رئیس مؤسسه، تهیه دستورالعمل‌های فنی و بسته‌های زراعی برای انتقال دانش فنی به مزارع را از دیگر دستاوردهای مهم مؤسسه برشمرد و گفت: به‌کارگیری دانش فنی در دیمزارها، به‌ویژه در شرایط تنش خشکی، موجب افزایش چشمگیر و پایداری تولید شده است.
به گفته «روستایی» ایجاد پایگاه‌های نوآوری با هدف انتقال آخرین یافته‌ها و بسته‌های دانش‌بنیان به مزارع کشاورزان دیم‌کار در مناطق مختلف کشور، از برنامه‌های راهبردی مؤسسه برای دانش‌بنیان کردن زراعت دیم و پایداری تولید است.
وی اضافه کرد: در این پایگاه‌ها اطلاعات لازم در خصوص دستاوردهای جدید مؤسسه در زمینه تنوع ارقام، تغذیه مطلوب، کنترل علف‌های هرز، آرایش کشت، تغییر تاریخ کاشت (از بهار به پاییز در برخی محصولات تناوبی)، کشاورزی حفاظتی و دقیق، در اختیار بهره‌برداران و کارشناسان قرار می‌گیرد.
به گزارش ایرنا بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه و معاونت آن در کرمانشاه قرار دارد؛ این موسسه دارای پنج ایستگاه‌ اصلی در مناطق مختلف کشور است که نماینده آن اقلیم به شمار می‌رود.
 بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه قرار دارد
ایستگاه تحقیقاتی «مراغه» نماینده اقلیم سرد، ایستگاه «قاملو» در کردستان نماینده اقلیم بسیار سرد، ایستگاه «سرارود» در کرمانشاه به عنوان نماینده اقلیم معتدل سرد، ایستگاه گچساران در کهگیلویه و بویراحمد نماینده اقلیم گرمسیری و ایستگاه «شیروان» در خراسان شمالی نماینده اقلیم معتدل سرد و خشک است.
انتهای پیام/

پژوهشیار