خبر/

دانشجویان ایرانی، قربانی حقوق بشر آمریکایی

1398/11/02 - 16:06 - کد خبر: 12732
دانشجویان

نصر: خبر بازداشت یک دانشجوی ایرانی در فرودگاه بوستون، جلوگیری از ورود وی به خاک آمریکا و در نهایت اخراج او، به عنوان بخشی از نقض حقوق بشر و راهبرد فشار حداکثری ترامپ، بار دیگر کذب بودن ادعای مقام‌های دولت ترامپ درباره همراهی با مردم ایران را بیش از پیش نمایان می کند.

به گزارش نصر به نقل از ایرنا، داستان دنباله دار اخراج، تمدید نکردن ویزا و ممانعت از ورود دانشجویان ایرانی به آمریکا به ویژه در دوره ترامپ هر روز بیش از گذشته پررنگ تر می شود؛ رویکردی که بخشی از راهبر فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران به حساب می آید.
ماجرا زمانی افشا شد که رسانه های غربی عصر دوشنبه (۳۰دی) خبر از اعتراض دسته جمعی دانشجویان در فرودگاه لوگان بوستون به اخراج یکی از همکلاسی های خود دادند. وکلای این دانشجوی ۲۴ ساله ایرانی تاکید کردند که به آنها اجازه دسترسی به موکل شان داده نشده و این دانشجو با وجود داشتن ویزا بدون ارائه جزئیات از سوی مقامات اخراج شده است.
به نوشته روزنامه ایندیپندنت، دادخواست اضطراری تنظیم‌ شده توسط این دانشجوی ۲۴ ساله را مشاهده کرده که در آن خواستار لغو اخراج و دریافت مجوز برای به پایان رساندن تحصیل خود در رشته اقتصاد در دانشگاه «نورث‌ایسترن» شده است.
به گزارش رسانه ها، این دانشجو پیش از بازگردانده شدن و درخواست روادید دانشجویی، دو سال در آمریکا بوده که صدور روادیدش، یکسال نیز به طول انجامیده است.
در چند ماه گذشته گزارش‌های متعددی از بازداشت و بازگرداندن دانشجویان ایرانی در فرودگاه های آمریکا منتشر شده است.
پیش از این نیز در مهرماه امسال اعلام شد آمریکا از ورود ۱۲ دانشجوی ایرانی به آمریکا جلوگیری کرده است در حالی که همه آنها روادید نیز داشته‌اند. در آن زمان روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نوشت: دستکم ۱۲ دانشجوی ایرانی که قرار بود برنامه های تحصیلات تکمیلی خود را در رشته های مهندسی و علوم کامپیوتر در سال تحصیلی جدید آغار کنند، روادید آنان به طور ناگهانی لغو و از پرواز آنها به آمریکا ممانعت شده است.
در همان زمان وزارت امورخارجه آمریکا در بیانیه ای مدعی شدف هیچ تغییری در مورد ویزای دانشجویی صورت نگرفته و مقامات آموزش عالی می گویند که مشکلات در این خصوص برای هر صدها هزار دانشجوی بین المللی که برای شرکت در کالج ها و دانشگاه های آمریکایی سفر می کنند، در هر پاییز ایجاد می شود.

واکنش ها به ماجرای دانشجوی ایرانی
به دنبال مطرح شدن ماجرای این دانشجوی ایرانی برخی واکنش ها در میان سیاستمداران امریکایی ایجاد شد.
در همین رابطه الیزابت وارن نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا روز سه‌شنبه(یکم بهمن‌ماه) در حساب توئیترش در انتقاد به این اقدام خصمانه دولت ترامپ علیه ایرانیان نوشت: این یک دانشجوی ایرانی با روادید از نوع اف‌۱ (F۱ - ویزای درجه اول دانشجویی در آمریکا) و برای پایان تحصیلاتش به آمریکا بازگشته بود.
وارن در ادامه توئیت انتقادی خود نوشت: اداره گمرکات و حفاظت مرزی آمریکا (CBP) شب هنگام او را بازداشت کرده است؛ اخراج او از آمریکا باید متوقف شود، ما مردم آمریکا باید با سیاست های «بیگانه هراسی» دولت ترامپ مبارزه کنیم.
همچنین «سوزان چرچ» وکیل مدافع مهاجرت در بوستون در صفحه توئیترش نوشت که این دانشجوی ۲۴ ساله، پس از ورود به فرودگاه، تحت بازداشت قرار گرفته است.
به نظر می رسد اگرچه روند اخراج یا ممانعت از ورود دانشجویان ایرانی پیش از این نیز وجود داشته اما این روند در دولت ترامپ به یک رویه تبدیل شده است.

از تحریم دانشگاهی اوباما تا تحریم های ترامپ
در سال ۲۰۱۲میلادی به دنبال تشدید تحریم های جامع دولت اوباما علیه جمهوری اسلامی ایران، مقام های دانشگاه ماساچوست با تکیه بر تحریم مصوب علیه کشورمان، مصوب کردند که امکان ادامه تحصیل از دانشجویان ایرانی در رشته‌های فیزیک، شیمی، میکروبیولوژی، مهندسی علوم و علوم پلیمر در دانشکده علوم پایه و همچنین مهندسی شیمی، مهندسی برق و کامپیوتر، مهندسی مکانیک و صنایع در دانشکده مهندسی سلب شود، زیرا ممکن است (به زعم ایشان) این تحصیلات به توسعه فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان منجر شود.
اما این تحریم به قدری عجیب بود که نه تنها با اعتراض گسترده دانشجویان ایرانی، شکل‌گیری کارزارهای فضای مجازی و همراهی بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی با آن همراه شد، بلکه صدای اعتراض اعضای جامعه علمی این کشور و رسانه های این کشور را هم درآورد و لغو آن را به مطالبه‌ای جمعی تبدیل شد.
اما ماجرای ممانعت از ورود دانشجویان ایرانی به آمریکا در زمان دولت ترامپ به دستور اجرایی ترامپ در سال ۲۰۱۶ باز می گردد، ترامپ در اولین هفته کاری خود دو فرمان اجرایی صادر کرد که با اعتراض هایی روبرو شد. در فرمان نخست، او هرگونه صدور ویزا برای شهروندان هفت کشور ایران، سوریه، عراق، لیبی، یمن، سودان و سومالی را لغو کرد. این فرمان اجرایی رییس جمهوری آمریکا با اعتراض در فرودگاه ها روبرو شد و در نهایت یک قاضی دولت فدرال آن را لغو کرد. اما دیوان عالی آمریکا اعلام کرد که بخش هایی از طرح ترامپ برای ممنوعیت ورود اتباع ۶ کشور اسلامی به آمریکا قابل اجراست.
اکنون اگر به این دانسته‌ها، اعمال تحریم‌هایی مشابه در برخی از دیگر دانشگاه‌های آمریکا و اروپا یا دستگیری و اخراج پژوهشگران ایرانی را بیفزاییم، درخواهیم یافت که چگونه آمریکا از ابزار تحریم برای هر منظوری بهره برداری می‌کند. در سال های اخیر دولت های کانادا، استرالیا و نروژ نیز چنین اقدامی را انجام داده اند.
دولت ترامپ که بارها ادعای همراهی با مردم ایران را مطرح کرده، در رفتار و عمل، با نقض صریح حقوق بشر، راهبرد دارد و به نوعی رفتارآمریکایی ها درباره ایران به ویژه دانشجویان و پژوهشگران، پیگیری سیاست فشار حداکثری با اهداف کاملا سیاسی است.
انتهای پیام/

پژوهشیار