فعالیت تجار خارجی در تبریز!
1403/09/17 - 09:11 - کد خبر: 125939
نصر: در اقدامی بیسابقه، حکومت وقت [ سال ۱۳۰۳ خورشیدی ] با صدور فرمانی، اجاره دادن املاک به اتباع خارجی در شهر تبریز را ممنوع اعلام کرد. این تصمیم که در روزنامه محلی تبریز منتشر شد، ضربهای مهلک بر پیکر اقتصاد پررونق این شهر تاریخی وارد آورد.
به گزارش نصر، بعد از اینکه مغازههای مجیدالملک (مجیدیه) یکی از مراکز مهم فرهنگی، تجاری، صنعتی و سیاسی ایران واقع در ضلع جنوبی قاری کورپوسی و نزدیک باغمیشه قاپسی، در اثر جنگهای مشروطه، حمله قشون روس و مخالفان مشروطه نابود گردید، تجار بزرگ تبریز چند سالی بدون محل فعالیت ماندند که بعضی ها شهر را ترک و به تهران، اصفهان و .. کوچ کردند.
بعد از جنگ جهانی اول و اواخر حکومت قاجار، در محله میارمیار (مهادمهین)، محلی به سبک و سیاق مرکز تجاری مجیدالملک، با کمک مهندسین فرانسوی و با هدف جمع آوری تجار خارجی در یک محل ساخته میشود.
لازم به ذکر است؛ در مجموعه مجیدالملک، تجار و صنعتگرانی از کشورهای خارجی از جمله کمپانی زیگلر سویسی - آلمانی، نوروزاوف روسی و ...دفتر مرکزي و همچنین مغازههای تجاری داشتند. متاسفانه بعد إز اینکه مرکز تجاری پاساژ میارمیار رونق گرفت؛ حکومت وقت، مالکین را از اجاره دادن به اتباع خارجی منع میکنند، لذا از آن تاریخ، نه تنها خارجیها، بلکه اکثر کار آفرینان و تجار بزرگ تبریز و سرمایه داران از این شهر فراری داده میشوند.
بعد از اینکه در حکومت پهلوی اول؛ این مرکز تجاری، اقتصادی و سیاسی تبریز (میارمیار) خالی از کار آفرینان تجاری و اقتصادی گردید، اکثر مغازه ها و دفاتر و ساختمانهای آن به صورت مخروبه در آمدند، تا اینکه از دهه سی خورشیدی، بیشتر مغازهها و اماکن تجاری و اداری مخروبه به صورت نصف و نیمه بازسازی و به شغل مشروب فروشی تبدیل شدند که بعد از این تاریخ، پاساژ تبریز به میخانا کوچه سی معروف شد.
در سند فوق که مربوط به سال ۱۳۰۳ و یکصد سال پیش میباشد، اجاره دادن مالکین به اتباع خارجی مورد بازخواست قرار میگیرد.
منبع: روزنامه تبریز، شماره ۱۴، ص۳، سال ۱۳۰۳ شمسی.
گردآوری: ایوب نیکنام لاله
انتهای پیام/