یادداشت/

نظام شهروندی؛ بستری برای مشارکت فعال و توسعه فرهنگی

1403/08/25 - 19:58 - کد خبر: 124694
فائزه دوستدار

نصر: فضای شهری بهترین مکان برای نمایش و تبلور آیین و اندیشه جامعه و واقعه های اجتماعی و فرهنگی آن شهر است.

باغ گلستان تبریز ( گلستان باغی)  یک از نمادهای هویت فرهنگی شهر تبریز میباشد که در سال ۱۳۰۸ و زمان شهرداری محمدتربیت مقبره العرفا( گورستان گجیل)  به باغ ملی گلستان نخستین پارک تبریز تبدیل شد؛ و در سال ۱۳۹۸ محوطه تاریخی باغ گلستان و مقبره العرفا در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.  
این پارک در محل گورستان گجیل مدفن ده ها تن از ادیبان و عارفان ساخته شده و قرار بود به دلیل فضای معنوی حاکم بر آن مکان، یادمان و بنیاد شمس شناسی در آن احداث شود که متاسفانه در گذر زمان به فراموشی سپرده شد و تنها خروجی آن بنای یادمان شمس تبریزی در مرکز باغ گلستان شد.
زمانی که زنده یاد استاد علی حاجی بلند برای اولین بار جلسات شرح دیوان شمس را در تبریز بنیان نهاد به دلیل فضای معنوی این پارک و به میزبانی مرکز عرفان مولانا(سمن)، جلسات شرح دیوان شمس و مثنوی مولانا چند سال توسط این استاد و عارف فقید در تالار شمس باغ گلستان برگزار میگردید و استقبال و حضور انبوه شرکت کنندگان علاقمند به فرهنگ و تاریخ و ادبیات در این جلسات باعث تغییر فضای عمومی و فرهنگی پارک در آن مقطع زمانی گردیده بود.  
اخیرا تخریب و قطع درختان بخشی از این یادگار ملی که به اظهار مسئولین ذیربط با هدف تامین امنیت و آسایش مردم صورت گرفته است موجب نگرانی شهروندان و فعالین حوزه حقوق شهروندی و به تبع آن پیگیری حقوق مردم از طریق مراجع قانونی گردیده است.
همگان واقفند اساس جامعه مدنی بر محور نهادهای اجتماعی، نظام شهروندی و فرهنگ حاکم بر آن شکل گرفته است و مشارکت شهروندان بعنوان مهمترین اصل در مدیریت شهری میتواند موجبات رضایت مندی شهروندان و توسعه فرهنگی و اجتماعی در جامعه را فراهم نماید.
لذا جا دارد با استناد به تجارب گذشته و اعتماد به سازمان های مردم نهاد در مدیریت شهری، ضمن حراست از این میراث فرهنگی عظیم، از مشارکت سازمانهای فعال در حوزه فرهنگی اجتماعی و شهری برای مدیریت این مجموعه فرهنگی و تاریخی استفاده و زمینه توسعه پایدار شهری فراهم گردد. 

به قلم فائزه دوستدار، مدیر انجمن توسعه فرهنگ شهروندی آذربایجان‌شرقی 
انتهای پیام/

پژوهشیار