گزارش اختصاصی نصر از آشفته بازار خامه و کره/
کره در تبریز نایاب شد/ دولت مدیریت کند
1403/08/19 - 08:35 - کد خبر: 124168
نصر: صادرات بی رویه و افزایش قیمت لبنیات دلیل اصلی کمبود کره و خامه در بازار است که دولت سریعا باید مسئله را مدیریت کند.
به گزارش نصر، پس از افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی نظیر برنج، روغن، نان، شیر و ... حال اخباری مبنی بر رشد چشمگیر قیمت کره و کمبود آن در بازار به گوش میرسد.
برای پیگیری این خبر سراغ لبنیاتی محل می روم؛ سلام کریم آقا! دو تا کره میخوام... دوتا؟! بله.
کره این روزا کمیابه، حرف های متفاوتی میزنن یکی میگه صادرات میشه یکی میگه میخوان افزایش قیمت بدن و...
خامه هم عین کره تو بازار کم پیدا میشه، دقیقا علت رو هم نمیگن برامون.
بررسیها حاکی از آن است که قیمت کره 100 گرمی با رشد دو برابری، از 29 هزار و 200 تومان به 55 هزارو 200 تومان رسیده است. علاوه بر افزایش قیمت این محصول، برخی فروشندگان از کمبود کره در بازار خبر دادند. همچنین گمانهزنیهایی درباره سهمیهبندی کره در بازار مطرح شده است.
حال سوال این جاست که علت افزایش چشمگیر قیمت این محصول چیست و چگونه میتوان این مشکل را برطرف کرد؟
طبق اطلاعات منتشرشده از سوی منابع رسمی، افزایش جهانی قیمت کره و همچنین کاهش عرضه این محصول در بازار داخلی به عاملی برای کمبود و رشد قیمت این محصول در بازار داخل تبدیل شده است.
البته درباره علت افزایش قیمت کرده در بازار داخل "علیاحسان ظفری" مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایران، عنوان کرد: یکی از مهمترین دلایل کمبود و افزایش قیمت کره در بازار، صادرات بیرویه است.
او ادامه داد: از آنجایی که روسیه با تحریم دستوپنجه نرم میکند و در تأمین این محصول با چالش مواجه شده، کره مورد نیاز خود را از ایران وارد میکند. البته عمده تولیدکنندگان شیرخشک هم این محصول را به روسیه صادر میکنند.
ظفری درباره شائبههای مبنی بر سهمیهبندی کره عنوان کرد: سهمیهبندی کره شایعه است و صحت ندارد.
وی درباره اقدامات دولت برای حل مشکل افزایش قیمت و کمبود کره در بازار توضیح داد: برای جلوگیری از صادرات بیرویه، قیمت پایه گمرکی افزایش یافته که در زمینه برگشت ارز برای صادرکنندگان مشکل ایجاد میشود.
به گفته او تعرفههای گمرکی جدیدی در نظر گرفته شده تا هزینه خروج کالا افزایش یابد. بدین شکل میتوان تا حدی مشکلات بازار داخلی را برطرف کرد.
با یکی از تولید کنندگان معروف لبنیات در استان تماس گرفتم و موضوع را مطرح کردم؛ وی نخواست که نامش منتشر شود،گفت: صادرات بی رویه و افزایش قیمت لبنیات دلیل اصلی کمبود کره و خامه در بازار است که دولت سریعا باید مسئله را مدیریت کند.
وی افزود: صادرات به گونه ای انجام می شود که بیش از مصرف داخلی، صادرات صورت میگیرد و کره و خامه در بازار داخلی با کمبود روبرو است.
وی افزود: از سویی کارخانه های مادر که از آن ها خامه میگیرفتیم، اکنون خامه فروشی ندارند! و به سختی این خرید ها انجام می شود.
در ادامه سراغ مدیر عامل شرکت پگاه استان رفتم، "سید جلال هاتف" در گفتگو با خبرنگار نصر در واکنش به وضعیت کمبود خامه و کره در بازار گفت: در حوزه چربی و خامه نیاز بود تا دستگاه نظارتی چند ماه قبل وارد می شد، چربی که سال گذشته نرخ گذاری شده بود، هر میزان چربی 2 هزار تومان بود که این نرخ اکنون تا به 4 هزار تومان افزایش یافته است.
هاتف ادامه داد: میزان چربی که خودمان در پگاه استحصال می کنیم، در تولیدات خودمان استفاده می کنیم و این میزان مطابق گذشته تولید و مصرف می شود.
وی افزود: اما اکنون دولت با توجه به اینکه افزایش قیمت را نمی دهد هیچ گونه صرفه اقتصادی ندارد تا چربی 2 هزار تومانی را 4 هزار تومان خریداری کنیم.
مدیر عامل شرکت شیر پاستوریزه پگاه گفت: خامه فله متاسفانه بی در و پیکر افزایش قیمت داشته است و مجموعه هایی مانند کشت و صنعت مغان که قبلا خامه میفروخت اکنون به ما خامه نمی فروشد و نیاز است این مجموعه ها حداقل به خاطر تنظیم بازار با پگاه به عنوان یک مجموعه شبه دولتی همکاری کنند.
تمامی موجودی ها و تولیدی های ما مشخص است و هیچ گونه امکان احتکار ندارد.
وی اضافه کرد: برخی دیگر از شرکت ها نیز وجود دارد که متاسفانه در این وضعیت بازار، فروش نداشته و جلوی فروش را بسته اند که لازم است در چنین وضعیتی به کمک بازار بیایند.
در مجموعه پگاه به دلیل شرایط حاکم در بازار جلوی صادرات را هم گرفته ایم.
وی با تاکید بر علت اصلی وضعیت بازار گفت: شرکت های تولید چربی بدون اجازه خامه فله ای را به دوبرابر قیمت عرضه می کنند و این در حالی است که دولت اجازه افزایش قیمت را تاکنون نداده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نیاز است دولت در چنین شرایطی سریعا جلوی صادرات را بگیرد و بازار داخل را تامین کند.
گزارش نصر می افزاید؛ از آنجا که قیمت کره در بازار روند صعودی داشته و کمبود این کالا در بازار وجود دارد، درنتیجه قیمت پایه صادراتی این محصولات هم افزایش یافته است. طبق اطلاعات منتشرشده، قیمت کره حیوانی فلهای ۸۲درصد چربی به ازای هر کیلوگرم ۶.۵ دلار است. همچنین قیمت پایه صادراتی خامه فلهای ۵۰درصد هم ۴.۵ دلار به ازای هر کیلوگرم تعیین شده است. البته این شرایط میتواند در تنظیم بازار کمککننده باشد.
چراکه با این شرایط اقبال عمومی نسبت به صادرات کره کاهش مییابد.
بر اساس این گزارش، لبنیات یکی از انواع کالاهای اساسی است که تامین آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. از آنجا که کره هم یکی از انواع لبنیات است، درنتیجه دولت باید با مشورت با انجمنها و تشکلهای مربوطه نسبت به کنترل و مدیریت بازار اقدام کند.
انتهای پیام/
محمدرضا اخگرگداز