به مناسبت روز جهانی کودک/

نوازش روح کودکان به دست هنر های نمایشی

1403/07/13 - 20:53 - کد خبر: 122048
روز جهانی کودک

نصر: ۸ اکتبر، روز جهانی کودک بهانه ای است تا از تاثیر هنر در فرهنگسازی و تعلیم مفاهیم و اصول اخلاقی به فرزندان این سرزمین به خصوص منطقه آذربایجان بگوییم و تجربه هنرمندان این عرصه را از زبان آنها بشنویم؛ باشد که سر پرشور مدیران آموزش و پرورش و شهرداری و مسئولین فرهنگ، کودکان را بیشتر دریابند و در پی حمایت بر آیند. 

به گزارش نصر، روزهای پایانی شهریور ماه بود که صدای خنده و تشویق کودکان در فرهنگسرای فرشته منطقه ۵ تبریز را شنیدم و با نمایش عروسکی «نخودی» در صحنه آمفی تئاتر مواجه شدم؛ در حالی که درهای سالن بخاطر جماعت زیاد باز بود و مادر و کودک ها ایستاده، عروسک گردان ها را تشویق می کردند. با «علی برنون» کارگردان، آهنگساز و نویسنده نمایش نخودی گفتگویی داشتم.
 

وی از هدف خود و «گروه هنری میکا» در تولید آثار نمایشی برای کودکان گفت: گروه میکا از سال ۸۵ با هدف آموزش مفاهیم، اصول اخلاقی و مهارت های زندگی به کودکان، کار خود را آغاز کرده است. گروه ما متشکل از کودکان ۶سال تا سنین ۴۰ سال است که در طول دوران ها قدم به قدم پیشرفت کرده است. در نمایش نخودی که جزو نمایش های منتخب کشوری است، مفاهیمی چون عزت نفس و مقاومت را در نمایش گنجاندیم و در هفته کودک، در فرهنگسرای منطقه ۵ به نمایش گذاشتیم. 


این گزارش حاکی است، «علی برنون»، فارغ التحصیل رشته نمایش، در مقام نویسنده و کارگردان در گروه میکا،  ۱۶ نمایش عروسکی تاکنون تولید کرده و ۱۲ نمایش را در داخل و خارج از کشور به روی صحنه برده است. وی جوایز  زیادی از جشنواره ها در رزومه هنری خود و گروه میکا دارد و می گوید: می توان گفت بعد از انقلاب،  اولین گروه عروسکی در آذربایجان هستیم. در آغاز با استقبال کمی مواجه بودیم ولی امروز، شاهدیم که فرهنگ جامعه در مواجهه با هنر ارتقا یافته و با بهتر شدن کیفیت کارها در پی تجارب و جشنواره ها، با حضور و استقبال خوبی مواجهیم. 
وی در خصوص مولفه های یک نمایش عروسکی خوب اذعان داشت: نمایش عروسکی در دنیا، در امور بزرگسالان هم اتفاق می افتد. ما در گروه میکا، سعی داریم کودکان را با داستان های قدیمی آشنا کنیم لذا با ترکیب نقل های شیرین گذشتگان و ایده های مدرن، هم به دغدغه های روز می پردازیم و هم در حفظ رسوم و فرهنگ گذشتگان سهیم می شویم.
 

وی افزود: در یک نمایش مناسب برای کودکان، باید سعی کنیم در مقابل رسانه های مجازی و تلویزیونی که اذهان کودکان را جهت می دهند، با هنر، مفاهیم درست و کارآمد زندگی را در قالب فرهنگی ارائه دهیم.  
وی تشریح کرد: معتقدم بیشترین فعالیت مدیران باید در زمینه کودک باشد چراکه فرهنگسازی درست از سنین کودکی اتفاق می افتد. در این نمایش ما حمایت زیادی از فرهنگسرای فرشته در منطقه ۵ تبریز دیدیم. همچنین شهرداری تهران از نمایش ما حمایت بسیاری کرد و از ما همواره برای اجراهای بیشتر دعوت می شود. با توجه به سختی کار هنری و نمایشی، هرچه حمایت ارگان ها بیشتر باشد، انگیزه و فعالیت هنرمندان هم بیشتر می شود و بالتبع خلاقیت و تنوع آثار در این حوزه هم بالا می رود. 

«تنبل احمد» در پاییز به روی صحنه می رود
وی از مضمون نمایش جدید خود گفت:  یکی از دغدغه های جامعه امروز، محیط زیست است و زباله های پلاستیکی تهدید بزرگی محسوب می شوند که فرهنگسازی درستی در مواجهه با آنها صورت نگرفته است. در داستان ما، تنبل احمد با دیو زباله ها مواجه است که به نظرم نمایش جذابی از آب در می آید و در اواخر مهر ماه به روی صحنه خواهد رفت. 

جای خالی تئاتر کودک و نوجوان در تبریز
به گزارش نصر، «فرزین ریحانی» هنرمند و کارگردان تئاتر با اشاره به تئاتر کودک و نوجوان و جای خالی آن در تئاتر تبریز گفت: در شهر ما تئاتر کودک و نوجوان با بی‌توجهی روبروست در حالی که این نوع تئاتر، ثمرات زیادی می‌تواند داشته باشد. نوجوانان و آسیب‌های اجتماعی آنها در فضای تئاتر قابل تحلیل است. 
وی افزود: کودکان و نوجوان با قرار گرفتن در این فضا می‌توانند دنیایی جدید و در عین حال سالم را تجربه کنند. تاثیر این نوع تئاتر حتی می‌تواند از سطح کودکان و نوجوانان فراتر برود و بزرگسالان را هم تحت تاثیر قرار دهد اما متاسفانه، مورد بی‌توجهی قرار گرفته و تولید این‌گونه نمایش به ندرت اتفاق می‌افتد و سالن ویژه‌ای هم برای این نوع تئاتر وجود ندارد.
گفتنی است فرزین ریحانی با اشاره به تالار های مجزای پایتخت اظهار امید کرد که مدیران شهرداری در این زمینه اقدامات موثری انجام دهند. 
انتهای پیام/ 

پژوهشیار