تئاتر در پلاتو دانشگاه نبی اکرم/

اجراهای متفاوت دانشجویان با رنگ و بوی تئاتر حرفه ای 

1403/03/11 - 19:45 - کد خبر: 114067
پوستر

نصر: وقتی با جوانان تئاتری صحبت میکنی، از کیفیت متفاوت نمایش ها در پلاتوی دانشگاه هنری نبی اکرم و هنر دانشجویان تازه نفس بسیار می شنوی. این بار قرعه به نام نمایش جذاب « آخرین گودو» به کارگردانی «علی بیگ محمدی» افتاد.

به گزارش نصر، در گفتگو با این کارگردان جوان دهه هفتادی از روند نمایش ها در دانشگاه نبی اکرم پرسیدم که او اذعان داشت پس از وقفه طولانی اجراهای دانشگاهی که از سال ۹۵ تاکنون تعطیل بود، از مهر امسال نمایش ها به راه اند و اجراها پشت سر هم تا پایان خرداد برپا خواهند بود. 
گفتنی است جنس اجراهای دانشگاهی با تئاتر شهر متفاوتند چرا که کارها دانشجویی و تجربی‌تر هستند و ممکن است در تئاتر شهر خیلی با استقبال مواجه نشوند ولی در دانشگاه استقبالی فراتر از آنچه که انتظار می رود اتفاق می افتد. هنرمند جوان می گوید این نوع تئاتر مجرای نفس کشیدن برای هنر تئاتر شهرمان است.
«علی بیگ محمدی» که ۶ ماه در آموزشگاه هنر معاصر دوره دیده و اکنون ترم آخر بازیگری دانشگاه نبی اکرم است، اولین کار بازیگری اش در فیلم «اِئو» به کارگردانی مرحوم اصغر یوسفی ‌نژاد بوده است.
از تجربه بازی در فیلم «اِئو» پرسیدیم و این بازیگر که در ۱۸ سالگی در نقش یک سرباز در آن فیلم ایفای نقش می‌کرد، کارگردانی مرحوم یوسفی نژاد را این چنین توصیف کرد: او می‌دانست که از فیلم چه می‌خواهد و همچنین به بازیگران میدان می‌داد تا خلاقیت خود را در حرفه به کار ببرند. می‌توان گفت فیلم سازی یوسفی نژاد به شکل تئاتری جلو می‌رفت و این تجربه شیرینی بود که تاکنون برایم تکرار نشده است.
وی عشق به بازیگری در آن دوران را چنان پر شور می‌خواند که اصلا مجالی بر فکر کارگردانی آثار را به او نمی داد: در آن دوران عشق بازیگری داشتم و خیلی در فاز کارگردانی نبودم. «رامین ریاضی» کسی است که موجب علاقه‌مندی من به حوزه کارگردانی شد.


 
وی تمیزی و شکیل بودن کارهای آقای ریاضی و پرداخت ظریف به طراحی صحنه و رنگ بندی کارهای ایشان را برای خودش که حرفه اش را از فعالیت در پشت صحنه آثار رامین ریاضی آغاز کرده، ایده بخش و هیجان انگیز خواند: خلق تصاویر در این حرفه خیلی برای من جذاب است که این جذابیت را در کارهای رامین ریاضی دیده ام. 
این هنرمند همچنین دوران کرونا را برای خود دوران روشنگری خواند که با همه اینکه تئاتر هم مثل خیلی از حرفه‌های دیگر تعطیل شد، اما زمانی بود برای مطالعه و درگیری با مسائلی که وی را ناخودآگاه به سمت کارگردانی سوق داده است.
وی «اسب‌های پشت پنجره» و «آخرین گودو» را در رزومه کارگردانی خود دارد که هر دو اثر «ماتئی ویسنی یک» هستند. نمایش آخرین گودو اخیراً در پلاتوی دانشگاه نبی اکرم به اجرا رفت. نمایشی ۲۵دقیقه‌ای که از کتاب «در‌انتظار گودو» الهام گرفته شده است و در نمایشنامه «آخرین گودو»، ساموئل بکت از سالن تئاتر اخراج می شود و با گودو حرف می زنند. 
«بیگ محمدی»، ویژگی بارز نمایشنامه‌های نویسنده را گروتسک یا عجیب پردازی آنها خواند؛ نوعی طنز که به طنز سیاه شباهت دارد و در آن واحد که می‌خنداند، موجب وحشت، تلخکامی و اندوه می‌شود. اینگونه نمایشنامه‌ها نه سراسر خنده است و تماماً به فکر فروبرنده هستند. 
وی می‌گوید: ایده‌های ناب نمایشنامه‌ها و دیالوگ‌ها و گفتمانی که به سمت ابزورد سو می‌یابد و از سیکل تکرار روزهای زندگی همراه با خنده تلخ  می گوید، برایم جذاب است. 
 گفتنی است «سهند رحیم بخش» تئاتری با ژانر عاشقانه-سیاسی با عنوان «پرواز به تاریکی» نوشته «افشین هاشمی» را این روز ها در پلاتو دانشگاه نبی اکرم به روی صحنه برده است که «علی بیگ محمدی» مشاور کارگردان این نمایش ۴۵ دقیقه ای است و تا روز یکشنبه، هرروز ساعت ۱۷:۳۰ برپاست. داستان این نمایش بین فروردین ۱۳۳۷ تا آبان ۱۳۳۸ می‌گذرد؛ پس از جدایی شاه و ثریا و پیش از ازدواج با فرح. زمانی که بانو پریزاد از فرنگ برمی‌گردد و با پیشنهاد ازدواج روبه‌رو می‌شود.
 در پایان، بیگ محمدی در نقد سیستم تئاتری دانشجویی تبریز گفت:  اخیرا قوانینی لحاظ شده که فارغ التحصیل‌ها نمی‌توانند اجرای عموم بروند و باید استاد راهنما داشته باشند؛ این گونه قانون گذاری‌ها سلیقه‌ای اند چرا که در تهران چنین قانونی وجود ندارد و ما به عنوان دانشجو نمی‌دانیم چرا چنین قوانینی لحاظ شده است!؟ این تنگ شدن عرصه برای دانشجویان جوان باید علتش بیان شود.
این گزارش حاکی است، زنگ افتتاح نمایش «پرواز به تاریکی» به دست استاد مینا پناهی از روز دوشنبه زده شده است. 
انتهای پیام/

پژوهشیار