گزارش/
آزادراه تبریز-بازرگان؛ مسیر اصلی ترانزیتی با ترکیه، اتحادیه اروپا و قفقاز
1402/11/11 - 13:32 - کد خبر: 107873
نصر: به گفته کارشناسان اقتصادی، مسیر آزاد راه تبریز -مرند- بازرگان، مسیر اصلی ترانزیت کالا و مسافر با کشور ترکیه، اتحادیه اروپا و منطقه قفقاز است که سالانه بیش از ۱۵ میلیون تن بار و ۱۰ میلیون مسافر از طریق آن جابجا میشوند.
به گزارش نصر، آزادراه تبریز- مرند- بازرگان از ابرپروژههای آذربایجان شرقی و بخشی از بزرگراه ۲۰ هزار و ۵۵۷ کیلومتری آسیا به شمار می رود که از کمربندی توشین در مرکز توکیو شروع شده و پس از عبور از کره شمالی، چین، ویتنام، کامبوج، تایلند، میانمار، هند، بنگلادش، پاکستان، افغانستان و ایران در مرز بین ترکیه و بلغارستان خاتمه می یابد.
این آزادراه به عنوان بخش مهمی از کریدور (دالان) بین المللی شرقی - غربی کشور از گمرک «دوغارون» در مرز افغانستان شروع و پس از عبور از تهران به گمرک بازرگان در مرز با ترکیه ختم می شود که بخشی از این مسیر از تهران تا تبریز ساخته شده و در حال بهره برداری است بخشی نیز به طول ۶۴ کیلومتر از غرب تبریز شروع شده است و پس از عبور از صوفیان به مرند می رسد.
آزادراه تبریز- مرند - بازرگان به طول ۲۵۳ کیلومتر از محورهای پرتردد سفرهای تجاری و تفریحی منطقه به شمار می رود که اجرای آن موجب کاهش زمان سفر، افزایش ظرفیت تردد جاده ای در این مسیر، افزایش سطح کیفیت ترافیک، کاهش تصادفات و افزایش ایمنی، کاهش مصرف سوخت، توسعه شبکه آزادراهی کشور و افزایش سهم ایران در بازار حمل و نقل کالا و مسافر به منطقه قفقاز و ترکیه می شود.
اردیبهشت ماه سال ۹۴ بود که در سفر هیئت دولت به آذربایجان شرقی دستور احداث پروژه ای حیاتی برای توسعه شمال غرب کشور و احیای مسیر تاریخی جاده ابریشم توسط رئیس جمهور داده شد و پروژه آزادراه تبریز- مرند-بازرگان کلید خورد تا نخستین پروژه مشترک آزادراهی میان ایران و ترکیه در این محور ساخته شود.
طبق وعده دولتمردان برآورد اولیه برای اتمام این طرح پنج سال اعلامشده بود که با گذشت نزدیک ۷ سال اتمام نیافته است.
تبریز-بازرگان؛ مسیر اصلی ترانزیتی با ترکیه، اتحادیه اروپا و قفقاز
توسعه زیرساختهای جادهای و ارتباطی آذربایجانشرقی به عنوان بستر دستیابی ایران به منطقه قفقاز و ترکیه از اولویت های دولت سیزدهم برای توسعه زیرساخت های جاده ای و ارتباطی کشور و آذربایجان شرقی بوده که برای تحقق آن ۲ هزار و ۳۸۳ میلیارد تومان اعتبار تصویب شده که با بهره برداری کامل از آزادراه تهران - بازرگان، راه دسترسی از پایتخت کشورمان به مرز ترکیه به طول حدود ۹۰۰ کیلومتری به شکل آزادراه فراهم می شود.
به گفته کارشناسان اقتصادی، مسیر تبریز - بازرگان، مسیر اصلی ترانزیت کالا و مسافر با کشور ترکیه، اتحادیه اروپا و منطقه قفقاز است که سالانه بیش از ۱۵ میلیون تن بار و ۱۰ میلیون مسافر از طریق آن جابجا میشوند.
در هفدهمین دور از دورههای راویان پیشرفت که به همت استانداری آذربایجانشرقی برگزار میشود، بازدیدی از این پروژه انجام گرفت.
ناصر بصیری، مجری آزادراههای شمالغرب کشور در تشریح اقدامات صورت گرفته برای آزادراه تبریز_مرند اظهار کرد: این پروژه از تهران تا تبریز احداث و در حال بهرهبرداری است؛ آزادراه تبریز_ مرند با توجه به شرایط حاکم بر بخشهای مختلف آن به سه بازه کلی تقسیم شده است.
وی با بیان اینکه محدوده کیلومتر از تقاطع دیزلآباد شروع میشود، گفت: در حال حاضر به صورت آزادراه ۴ خطه در دست بهرهبرداری بوده و با بهسازی و تعویض باندهای عبور به ۶ خط عبور ارتقا خواهد یافت.
بصیری ادامه داد: محدوده بازه جهش تولید (از کیلومتر ۱۳ تا ۴۶) نیز با توجه به پیشرفت نسبتا خوب عملیات اجرایی و نیز جذب ترافیک قابل توجه در قالب پروژههای جهش تولید و دارای اولویت کشور با در نظر گرفتن تامین اعتبار مورد نیاز تا پایان سال به مرحله بهرهبرداری خواهد رسید.
وی بیان داشت: در محدوده کیلومتر ۴۶ تا ۶۴ نیز با توجه به محدودیتهای مالی پروژه به منظور مدیریت منابع، برنامهریزی اجرای این بخش در اولویت دوم اجرا قرار داشته است و عملیات اجرایی آن آغاز نشده است.
مجری آزادراههای شمالغرب کشور با اشاره بر اهداف مهم این پروژه گفت: کاهش زمان سفر و تلفات جادهای، افزایش ظرفیت محور و افزایش سطح کیفیت ترافیک، کاهش مصرف سوخت و آلایندگی زیست محیطی، تکمیل شبکه آزادراهی کشور و اتصال آن به مرز بازرگان، افزایش سهم ایران در بازار ترانزیت کالا و مسافر با اتصال پایتخت به اروپا از جمله اهداف این پروژه است.
وی با بیان اینکه باند برگشت با پیشرفت ۹۲ درصدی در ایام الله دهه فجر مورد بهرهبرداری خواهد رسید، گفت: مسیر رفت نیز تا ۶ ماه آینده با تامین اعتبار به بهرهبرداری خواهد رسید.
بصیری در پاسخ به سووال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه این پروژه بینالملی چند درصد از کل پروژه را در استان پوشش میدهد گفت: این یک پروژه ۲۰ هزار کیلومتری جهانی است که ۱۴۰ کیلومتر از آن در ایران است که نصف این میزان نیز شامل استان آذربایجانشرقی است.
وی افزود: تنها در کشور افغانستان هیچ اقدامی برای این پروژه نشده است و در ایران پروژه ناقص است که به زودی بخش استان ما به بهرهبرداری خواهد رسید ولی برای بخشی که شامل استان آذربایجانغربی است حتی متولی هم تعیین نشده است.
انتهای پیام/