پربازدیدترین ها
جدیدترین اخبار پربیننده ترین اخبار

کد خبر :   63065  | تاریخ خبر : 1395/10/06  | ساعت : 07:40

زهره قریشی*

باید ونبایدهای تغذیه ای در حین درمان های سرطان


نصر: وقتی فردی به بیماری سرطان مبتلا می شود و تحت درمان قرار می گیرد، وضعیت تغذیه ای او دچار اختلال میشود، چون خودِ بیماری و درمان های آن (مثل شیمی درمانی، پرتودرمانی و هورمون درمانی) عوارض زیادی در فرد به وجود می آورند.

برای مشاهده عکس در ابعاد اصلی ، بر علامت ذره بین روی تصویر کلیک نمایید

بی اشتهایی، زخم دهان، خشکی دهان، مشکلات دندان و لثه، تغییر مزه دهان و حس چشایی، تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست، خستگی و بیحالی و افسردگی که همگی به نوعی با تغذیه فرد در ارتباط هستند، از عوارض این درمان ها می باشند.

چه کار باید بکنیم؟

بهتر است قبل از شروع درمان، در مورد عوارض آن آگاهی پیدا کنیم. به این ترتیب نگرانی ها کمتر می شود و بهتر می توانیم شرایط نامطلوب را کنترل کنیم.
قبل از شروع درمان به دندانپزشک مراجعه کنیم. سلامت دهان، دندان ها و لثه ها اهمیت زیادی دارد چرا که شیمی درمانی و پرتودرمانی ممکن است موجب بروز مشکلاتی در این قسمت ها شوند.
از قبل کمی آشپزی کنیم و در بسته های کوچک ( به اندازه یک وعده) در فریزر نگهداری کنیم.
در حین درمان، مواد غذایی گیاهی مثل میوه ها و سبزیجات را بیشترمصرف کنیم. روزانه حداقل 3 واحد (هر واحد تقریباً 100 گرم) از مرکبات، میوه ها و سبزیجات سبز تیره و زرد و نارنجی مصرف کنیم. سبزیجات و میوه های رنگی علاوه بر داشتن ویتامین ها و مواد معدنی، دارای ترکیبات دیگری نیز هستند که برای سلامت بدن بسیار مفیدند.
می توانیم حبوبات (مثل نخود، لوبیا، عدس، ماش) را جایگزین گوشت قرمز کنیم.
مصرف غذاهای پرچرب بخصوص چربی های حیوانی را کاهش دهیم، از لبنیات کم چرب و روش های آشپزی کم چربی ( مثل آب پزکردن یا کباب کردن) استفاده کنیم.
از غذاهای شور، دودی و ترشیجات استفاده نکنیم.
فعالیت بدنی در حین درمان سرطان ، در حفظ قدرت و توان، کاهش افسردگی، استرس، خستگی و بی حالی، تهوع و یبوست (که همگی از عوارض شایع سرطان و درمان های آن می باشند) بسیار نقش دارد. با روزی 5 تا 10 دقیقه شروع کنیم و به تدریج آن را به 20 دقیقه در روز برسانیم.
برای کنترل عوارض تغذیه ای ناشی از درمانهای سرطان، با متخصص تغذیه در ارتباط باشیم.

یادمان باشد تغذیه صحیح و کافی در طول درمان های سرطان موجب می شود توان و انرژی بیمار بالا برود، از کاهش وزن و تحلیل عضلات پیشگیری شود، ذخیره مواد مغذی در بدن حفظ شود، عوارض جانبی درمان های سرطان بهتر تحمل شود، خطر عفونت کاهش پیدا کند، بهبودی سریع تر حاصل شود و به طور کلی بیمار بهتر بتواند با بیماری سرطان مبارزه کند.

در سلامتی و بیماری، تغذیه صحیح را جدی بگیریم.

* استادیار مرکز تحقیقات تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز

انتهای پیام/

مطالب مرتبط

نظرات (0)

 

استفاده از مطالب پورتال با ذکر منبع بلامانع است